Grilovaná chobotnica s pyré zo sladkých zemiakov
šéfkuchár reštaurácie Diplomat a hotela NH Gate One v Bratislave, 21. júla 2012

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
| 800 g |
|
| 100 g |
|
| 150 g |
|
|
|
|
| 65 g |
|
| 150 g |
|
| 100 ml |
|
| 20 g |
|
| 100 ml |
|
| 250 g |
|
| 100 g |
|
| 400 g |
|
| 200 g |
|
| 50 g |
|
| 10 g |
|
| 10 g |
|
| 2 g |
|
| 200 ml |
|
Postup
-
1
Chobotnicu očistíme a dáme variť do vody ochutenej soľou, bobkovým listom, citrónom a celou cibuľou. Chobotnicu varíme asi 2 hodiny.
- 2
Po uvarení chobotnicu vychladíme v studenej vode a namarinujeme v marináde zo sweet chilli omáčky, sójovej omáčky, cesnaku nakrájaného na malé kúsky, pridáme soľ a olivový olej. Chobotnicu marinujeme aspoň 4 hodiny.
- 3
Hnedé maslo: na miernom ohni necháme rozpustiť maslo a pozberáme z neho bielu zrazeninu, ktorá sa po chvíľke vytvorí na povrchu. Na takto pripravenom masle jemne zarestujeme na jemno nasekanú šalotku a pridáme sójovú omáčku.
- 4
Pyré: oba druhy zemiakov očistíme, nakrájame na kocky, uvaríme do mäkka a roztlačíme v lise na zemiaky. Na masle zarestujeme nakrájanú šalotku, cesnak, pridáme zemiaky, smotanu a na miernom ohni vymiešame do požadovanej konzistencie. Ochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a nakoniec pridáme nasekanú pažítku.
- 5
Jedlo dáme na tanier a dozdobíme bazalkou, prípadne lososovým kaviárom.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu