Grilovaná chobotnica s pyré zo sladkých zemiakov

Marian Harcinik
šéfkuchár reštaurácie Diplomat a hotela NH Gate One v Bratislave, 21. júla 2012
Grilovaná chobotnica s pyré zo sladkých zemiakov
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

800 g
100 g
150 g
65 g
150 g
100 ml
20 g
100 ml
250 g
100 g
400 g
200 g
50 g
10 g
10 g
2 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Chobotnicu očistíme a dáme variť do vody ochutenej soľou, bobkovým listom, citrónom a celou cibuľou. Chobotnicu varíme asi 2 hodiny.

  2. 2

    Po uvarení chobotnicu vychladíme v studenej vode a namarinujeme v marináde zo sweet chilli omáčky, sójovej omáčky, cesnaku nakrájaného na malé kúsky, pridáme soľ a olivový olej. Chobotnicu marinujeme aspoň 4 hodiny.

  3. 3

    Hnedé maslo: na miernom ohni necháme rozpustiť maslo a pozberáme z neho bielu zrazeninu, ktorá sa po chvíľke vytvorí na povrchu. Na takto pripravenom masle jemne zarestujeme na jemno nasekanú šalotku a pridáme sójovú omáčku.

  4. 4

    Pyré: oba druhy zemiakov očistíme, nakrájame na kocky, uvaríme do mäkka a roztlačíme v lise na zemiaky. Na masle zarestujeme nakrájanú šalotku, cesnak, pridáme zemiaky, smotanu a na miernom ohni vymiešame do požadovanej konzistencie. Ochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a nakoniec pridáme nasekanú pažítku.

  5. 5

    Jedlo dáme na tanier a dozdobíme bazalkou, prípadne lososovým kaviárom.

Diskusia k receptu

lamax
Typické pre reštaurácie v SR - všetko nazývajú "grilované" aj uvarenú a marinovanú chobotnicu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia