Grilovaná chobotnica s pyré zo sladkých zemiakov

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Chobotnicu očistíme a dáme variť do vody ochutenej soľou, bobkovým listom, citrónom a celou cibuľou. Chobotnicu varíme asi 2 hodiny.
  2. Po uvarení chobotnicu vychladíme v studenej vode a namarinujeme v marináde zo sweet chilli omáčky, sójovej omáčky, cesnaku nakrájaného na malé kúsky, pridáme soľ a olivový olej. Chobotnicu marinujeme aspoň 4 hodiny.
  3. Hnedé maslo: na miernom ohni necháme rozpustiť maslo a pozberáme z neho bielu zrazeninu, ktorá sa po chvíľke vytvorí na povrchu. Na takto pripravenom masle jemne zarestujeme na jemno nasekanú šalotku a pridáme sójovú omáčku.
  4. Pyré: oba druhy zemiakov očistíme, nakrájame na kocky, uvaríme do mäkka a roztlačíme v lise na zemiaky. Na masle zarestujeme nakrájanú šalotku, cesnak, pridáme zemiaky, smotanu a na miernom ohni vymiešame do požadovanej konzistencie. Ochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a nakoniec pridáme nasekanú pažítku.
  5. Jedlo dáme na tanier a dozdobíme bazalkou, prípadne lososovým kaviárom.