Gnocchi al gorgonzola alebo gnocchi s gorgonzolovou omáčkou

dora - fotkadora, 29. mája 2011
Gnocchi al gorgonzola alebo gnocchi s gorgonzolovou omáčkou
Foto: dora

Gorgonzola je syr veľmi silnej chute a vône, človek musí byť trochu otvorenejší netradičným vnemom na jazyku, inak ho neocení. Ja osobne ho samotný Zobraziť celý popisGorgonzola je syr veľmi silnej chute a vône, človek musí byť trochu otvorenejší netradičným vnemom na jazyku, inak ho neocení. Ja osobne ho samotný veľmi neobľubujem, avšak v omáčke a s gnocchi chutí skvelo. Ak by som ho mala k niečomu prirovnať, tak by to bol asi kríženec olomouckých syrečkov s nivou polokrémovej konzistencie. Dostať ho u nás nie je bežné, aspoň ja som nemala to šťastie. Kúpila som ho v špecializovanom obchode s talianskymi potravinami.

2
porcie

Suroviny

400 g
1-1,5 dcl
50-100 g




Postup

  1. 1

    Množstvá uvádzam orientačne, nakoľko som sa nedržala presných dávok a tiež niekto má rád výraznejšiu chuť, iný len jemnú, dá sa tu v tomto dosť vyhrať. Dáme variť vodu na gnocchi. Keď zovrie, osolíme ju a vhodíme gnocchi, necháme vrieť ešte cca 3 min. po tom, čo gnocchi vyplávajú na hladinu.

  2. 2

    V hrnčeku zahrejeme mlieko. Okoreníme, vsypeme doň na kúsky pokrájanú gorgonzolu a za stáleho miešania necháme rozpustiť až dosiahneme krémovú konzistenciu.

  3. 3

    Do omáčky vsypeme uvarené gnocchi, premiešame a podávame. Niektoré recepty ešte uvádzajú buď hotové posypať alebo tesne po gorgonzole pridať do mlieka parmezán alebo grana padano. No myslím si, že to vôbec nie je treba, keďže gorgonzola má dosť výraznú chuť a vystačí si sama.

Diskusia k receptu

jerica
robila som gnocchi a za toho jána som nemala fantáziu čo dať na to , spása bola opražená domáca slaninka a nastrúhaný syr len pre manžela,ja gnocchi nemusím.-) určite ich už nekúpim iba ak ako na rýchlo vyplniť medzeru medzi varením keď polovička stepuje :-)


sjuz
ja gnocchi milujem, ale urobiť ich toľko pre mojich chlapov a pre mňa je celkom prácička:)
viera1
@jerica ,môj muž minule ukázal v obchode,že :" Toto chcem".Nakoniec ich jedol s makom,cukrom a poliate maslom,xixi.
jerica
môj ani nevleze do obchodu , tak mi to neukáže len vidím na ňom keď ho chytá vlk , nie je s ním reč:-(
seyo
gorgonzolu majú balenú v Lidl-i
ajrin
Aj ked gorgonzola ma vyraznu chut,poprasenie parmezanom neskodi-dalo by sa povedat ze to zjemni .V taliansku su dva druhy tohto syra,dolce(sladky) ma jemnejsiu kremovu consistenziu a niekedy sa predava navrstveny s mascarpone a orechchmi -velmi chutna kaloricka bomba a piccante ktory je suchsi a vyraznejsej chuti.
dora
ajrin, áno, presne tak! O tom istom píšem na mojom blogu! :-)))
bubaya
Ja dávam miesto mlieka smotanu na varenie a gorgonzolu dolce. Keď už, tak už. Ak nemám gnocchi, dobré sú aj nejaké menšie cestovinky, na ktoré sa dobre lepí omáčka. Napr. fusilli.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia