Gaštanový koláč Mont Blanc bez lepku
Foto: novalim
Na slávnostný vianočný stôl patrí aj slávnostný dezert. A taký je aj náš dnešný recept na gaštanový koláč Mont Blanc bez lepku.
Ako Zobraziť celý popisNa slávnostný vianočný stôl patrí aj slávnostný dezert. A taký je aj náš dnešný recept na gaštanový koláč Mont Blanc bez lepku.
Ako jeho základ sme použili naše bezgluténové chladené medové cesto, ktoré len rozvaľkáte a rýchlo upečiete. Jeho vôňa po
škorici a mede sa bude šíriť celým vaším príbytkom. Ako plnka vyšľahané gaštanové pyré so šľahačkou a na ozdobu jemný
mascarpone krém, pusinky z bielkov a neskutočne dobré a chrumkavé kandizované orechy. To musíte vyskúšať.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 160-200 °C
Suroviny
1 bal. |
|
Na kandizované orechy: | |
90 g (alebo pekanové) |
|
1 PL |
|
60 ml |
|
1 ČL |
|
1/4 ČL |
|
štipka |
|
Na gaštanový krém: | |
440 g sladené |
|
1-2 PL |
|
2 plátky |
|
350 ml |
|
Na mascarpone krém: | |
125 g studené |
|
2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
50 ml vychladená |
|
Na ozdobu: | |
(hotové) |
|
Postup
-
1
Medové cesto vyberieme vopred a necháme povoliť pri izbovej teplote. Potom ručne premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme na kruh s priemerom asi 30 cm. Prenesieme ho do okrúhlej formy a cesto prstami pozatláčame aj po okrajoch. Prečnievajúce cesto odrežeme. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C asi 12 minút.
- 2
Na gaštanový krém zľahka vyšľaháme gaštanové pyré s rumom. Želatínu necháme napučať v hrnci s vodou podľa návodu na obale. Potom ju zahrejeme na sporáku. Z vyšľahanej smotany odoberieme pár lyžíc a pridáme do želatíny. Vrátime späť do zvyšnej sľahačky a rozmiešame. Zapracujeme do gaštanového pyré a odložíme chladiť.
- 3
Na druhý krém v mise krátko šľaháme elektrickým šľahačom mascarpone, práškový cukor a vanilkový extrakt. Pridáme studenú smotanu na šľahanie a pokračujeme v šľahaní, kým nevznikne pevný krém. Krém dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou, sáčok zaistíme svorkou a odložíme do chladničky aspoň na 20 minút tuhnúť.
- 4
Kandizované orechy pripravíme tak, že v hrnci rozpustíme maslo, pridáme vanilkový extrakt, javorový sirup, škoricu a soľ. Varíme do spenenia, potom nasypeme orechy a dobre premiešame. Za stáleho miešania varíme pokiaľ hmota nezhustne a nezačne bublať. Potom zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180-200 °C asi 10 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť a stuhnúť.
- 5
Vychladnutý korpus naplníme gaštanovým krémom a opäť necháme chvíľku odležať v chlade. Pred podávaním ozdobíme koláč krémom z mascarpone, hotovými pusinkami a kandizovanými orechami.
Tiež gaštanový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu