Gaštanové rezy fotorecept
Foto: nikola166
U nás jednoznačne zákusok č. 1. Veľmi často ho pripravujem aj vo forme torty.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
6 ks |
|
6 PL |
|
1 dcl |
|
6 PL |
|
1/2 balíčka |
|
2 PL |
|
Gaštanová plnka: | |
500 g |
|
1 ks |
|
300 ml |
|
200 g |
|
100 g |
|
|
|
1 ks |
|
Okrem toho: | |
100 g |
|
600 ml |
|
4 plátky |
|
(na zdobenie) |
|
Postup
-
1
Bielky vyšľahamé na tuhý sneh. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny.
-
2
Postupne pridáme olej, múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame bielky.
-
3
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie o veľkosti 25 x 30 cm a vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme 15 - 18 minút.
-
4
Z 300 ml mlieka, vanilkového cukru a pudingového prášku si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.
-
5
Maslo izbovej teploty vyšľaháme s cukrom, postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý puding.
-
6
Ak je krém hladký, je na čase pridať zmäknuté gaštanové pyré a rumovú aromu podľa chuti.
-
7
Krém natrieme na vychladnuté cesto. Mojim najlepším pomocníkom pri pečení je nastaviteľná forma, ktorú som použila aj pri tomto recepte.
-
8
Smotanu na šľahanie spolu s práškovým cukrom vyšľaháme do tuha. Ja pridávam pár plátkov želatíny, aby sa rezy dali pekne krájať. Na 600 ml šľahačky som použila 4 plátky.
-
9
Neostáva nám nič iné, len navrstviť šľahačku na gaštanovú plnku, pekne uhladiť a hodiť do chladničky na pár hodín.
-
10
Ozdobíme podľa fantázie. Ja som použila čokoládové guľôčky a strúhané gaštanové pyré. Z tejto dávky vám vyjde 20 kúskov.
-
11
A takto vyzerá vo forme torty. Množstvo surovín na gaštanovú plnku ostáva rovnaké, cesto robievam z troch vajec a šľahačky dávam 500 ml na formu s priemerom 24 cm.
áno je to dobré a chutí to ako gaštany-preto gaštanové pyré
neviem, či sa autorka zastaví včas ti odpovedať, môžem ti poradiť ako to robím ja: v troche vlažnej vody či smotany nechám plátky pár minút zmäknúť, potom nádobu postavím na slabučký oheň a za stáleho miešania nechám zmäknutú želatínu úplne rozpustiť. Tekutina nesmie vrieť. Vlažnú potom vlejem do ostatnej masy, v tomto prípade k vyšľahanej šľahačke a dobre premiešam, už len ručne. Pôsobením chladu želatína spevnie.
dakujem.
@Drajan : ja by som toto množstvo gaštanovej plnky plus smotany použila na tortu s priemerom 26cm, piškótové cesto by som urobila zo 4 väčších alebo 5 menších vajec :)
@Luwinka : poznám ľudí, čo gaštanové pyré vyslovene nemusia :) neviem, ako by som ti mohla opísať chuť, tieto hotové obsahujú aj rumovú arómu aj cukor, konzistencia je hutná, preto sa väčšinou kombinuje do dezertov spolu so šľahačkou.... domáce gaštanové pyré chutí luxusne, lepšie ako tie hotové z obchodu, ale príprava je babračka.... :) :) :)
@Natascha1 , @Radox1 : plátky želatíny namočím do studenej vody, nechám napučať. Šľahačku si vyšľahám dotuha spolu s cukrom. Ak sú plátky napučené, zlejem z nich vodu a zohrejem v mikrovlnke ( max 20 sekúnd ). K rozpustenej želatíne pridám 2 PL vyšľahanej smotany, rýchlo premiešam a ihneď vlejem k vyšľahanej šľahačke. Opäť premiešam a hotovo :) Ja to robím takto a vždy sa podarí.
Dík...na fotke máš aj tortu, aj v texte spomínaš, že robievaš ako tortu, preto som sa pýtala... keď máš odskúšané. skúsim.