Gaštanový zákusok
Gaštanový zákusok

Gaštanové rezy fotorecept

nikola166 - fotkanikola166, 22. októbra 2017
Gaštanové rezy (fotorecept)
Foto: nikola166

U nás jednoznačne zákusok č. 1. Veľmi často ho pripravujem aj vo forme torty.

20
porcií
45 minút
príprava
18 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
6 PL
1 dcl
6 PL
1/2 balíčka
2 PL
Gaštanová plnka:
500 g
1 ks
300 ml
200 g
100 g
1 ks
Okrem toho:
100 g
600 ml
4 plátky
 (na zdobenie)




Postup

  1. 1

    Bielky vyšľahamé na tuhý sneh. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny.

    Gaštanové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postupne pridáme olej, múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame bielky.

    Gaštanové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie o veľkosti 25 x 30 cm a vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme 15 - 18 minút.

    Gaštanové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z 300 ml mlieka, vanilkového cukru a pudingového prášku si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.

    Gaštanové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Maslo izbovej teploty vyšľaháme s cukrom, postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý puding.

    Gaštanové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak je krém hladký, je na čase pridať zmäknuté gaštanové pyré a rumovú aromu podľa chuti.

    Gaštanové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krém natrieme na vychladnuté cesto. Mojim najlepším pomocníkom pri pečení je nastaviteľná forma, ktorú som použila aj pri tomto recepte.

    Gaštanové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Smotanu na šľahanie spolu s práškovým cukrom vyšľaháme do tuha. Ja pridávam pár plátkov želatíny, aby sa rezy dali pekne krájať. Na 600 ml šľahačky som použila 4 plátky.

    Gaštanové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Neostáva nám nič iné, len navrstviť šľahačku na gaštanovú plnku, pekne uhladiť a hodiť do chladničky na pár hodín.

    Gaštanové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ozdobíme podľa fantázie. Ja som použila čokoládové guľôčky a strúhané gaštanové pyré. Z tejto dávky vám vyjde 20 kúskov.

    Gaštanové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A takto vyzerá vo forme torty. Množstvo surovín na gaštanovú plnku ostáva rovnaké, cesto robievam z troch vajec a šľahačky dávam 500 ml na formu s priemerom 24 cm.

    Gaštanové rezy (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Oh, to je krása a musí být výborné - gaštanové rezy! Jsi šikulka, díky za receptík!
kukulienka71
dávno si tu nebola a vidím, že sa ešte stále zdokonaľuješ, napriek tomu, že si bola výborná. Gaštanové neodmietnem nikdy a tvoje výtvory sú dokonalé, ukladám, vďaka.
natascha1
Zákusok lahodí oku, vyzerá veľmi dobre a určite je aj chutný. Rada by som ho vyskúšala. @Nikola166 mohla by si mi prosím ťa napísať postup, ako robíš šľahačku s plátkami želatíny? Ďakujem.
evanaaa
Akoby som sa ocitla v cukrárni, dva kúsky na tanierik si prosím, nech oslávim čas gaštanov! Krásne, chutné, neviem, čo viac dodať, ostatní to napísali za mňa......
luwinka
Veľmi pekný zákusok, len si neviem predstaviť tú chuť toho gaštanového pyré, ešte som to nikdy nejedla. Dobré je to ? Ako to asi chutí , ? dá sato opísať ? ďakujem.
braxi
@Luwinka (22.10.2017 19:33)

áno je to dobré a chutí to ako gaštany-preto gaštanové pyré
drajan
Luxusné, len sa chcem opýtať... ak ingrediencie v množstvách ako sú uvedené v recepte... chcem použiť ako tortu... aký priemer formy je vhodný? dakujem
kukulienka71
@Radox1 (23.10.2017 10:37)

neviem, či sa autorka zastaví včas ti odpovedať, môžem ti poradiť ako to robím ja: v troche vlažnej vody či smotany nechám plátky pár minút zmäknúť, potom nádobu postavím na slabučký oheň a za stáleho miešania nechám zmäknutú želatínu úplne rozpustiť. Tekutina nesmie vrieť. Vlažnú potom vlejem do ostatnej masy, v tomto prípade k vyšľahanej šľahačke a dobre premiešam, už len ručne. Pôsobením chladu želatína spevnie.
nikola166
ďakujem všetkým za milé komentáre :) nemyslela som si, že moje rezy budú mať taký úspech :) toľko pochvaly, plačem od radosti.... pečenie je moje hobby už dlhé roky, veľmi ma to baví... :)

@Drajan : ja by som toto množstvo gaštanovej plnky plus smotany použila na tortu s priemerom 26cm, piškótové cesto by som urobila zo 4 väčších alebo 5 menších vajec :)

@Luwinka : poznám ľudí, čo gaštanové pyré vyslovene nemusia :) neviem, ako by som ti mohla opísať chuť, tieto hotové obsahujú aj rumovú arómu aj cukor, konzistencia je hutná, preto sa väčšinou kombinuje do dezertov spolu so šľahačkou.... domáce gaštanové pyré chutí luxusne, lepšie ako tie hotové z obchodu, ale príprava je babračka.... :) :) :)

@Natascha1 , @Radox1 : plátky želatíny namočím do studenej vody, nechám napučať. Šľahačku si vyšľahám dotuha spolu s cukrom. Ak sú plátky napučené, zlejem z nich vodu a zohrejem v mikrovlnke ( max 20 sekúnd ). K rozpustenej želatíne pridám 2 PL vyšľahanej smotany, rýchlo premiešam a ihneď vlejem k vyšľahanej šľahačke. Opäť premiešam a hotovo :) Ja to robím takto a vždy sa podarí.
tatranka
Zákusok je nádhernýýýýýýýýýýýýýý ! Nenachádzam slov.Krásne narezaný,jemne prizdobený.Gaštanové rezy som robila,ale kdeže tie moje...Tvoje si ukladám. Bude príležitosť,kedy tento krásny,slávnostná zákusok skúsim.Budem sa usilovať,aby sa aspoň tomu tvojmu podobal.Šikovná cukrárka,ako profik.
drajan
@Nikola166 (23.10.2017 15:28)

Dík...na fotke máš aj tortu, aj v texte spomínaš, že robievaš ako tortu, preto som sa pýtala... keď máš odskúšané. skúsim.
zitar
Od novembra do konca roka máme v rodine véééééľa menín a narodenín / okrem toho pomaly tu máme vianoce/, tak sa úprimne teším na tento zákusok. Vyzerá výborne a dúfam, že sa mi podarí. Je to skvost medzi zákuskami.
scooty17
Dobry den. Moja babicka ma velmi rada gastanove pyre a onedlho bude mat narodeniny tak skusim tieto krasne rezy. :-) Suroviny musim kupit a potom len spravit vsetko ako je v postupe. Hadam- a drzte vsetci palce,nech sa mi to dari a urobim jej radost