Gaštanový zákusok
Gaštanové rezy (fotorecept)
Autor receptu: nikola166
U nás jednoznačne zákusok č. 1. Veľmi často ho pripravujem aj vo forme torty.
20 porcií |
45 minút príprava |
18 minút na 200 °C |
Postup
- Bielky vyšľahamé na tuhý sneh. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny.
- Postupne pridáme olej, múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame bielky.
- Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie o veľkosti 25 x 30 cm a vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme 15 - 18 minút.
- Z 300 ml mlieka, vanilkového cukru a pudingového prášku si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.
- Maslo izbovej teploty vyšľaháme s cukrom, postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý puding.
- Ak je krém hladký, je na čase pridať zmäknuté gaštanové pyré a rumovú aromu podľa chuti.
- Krém natrieme na vychladnuté cesto. Mojim najlepším pomocníkom pri pečení je nastaviteľná forma, ktorú som použila aj pri tomto recepte.
- Smotanu na šľahanie spolu s práškovým cukrom vyšľaháme do tuha. Ja pridávam pár plátkov želatíny, aby sa rezy dali pekne krájať. Na 600 ml šľahačky som použila 4 plátky.
- Neostáva nám nič iné, len navrstviť šľahačku na gaštanovú plnku, pekne uhladiť a hodiť do chladničky na pár hodín.
- Ozdobíme podľa fantázie. Ja som použila čokoládové guľôčky a strúhané gaštanové pyré. Z tejto dávky vám vyjde 20 kúskov.
- A takto vyzerá vo forme torty. Množstvo surovín na gaštanovú plnku ostáva rovnaké, cesto robievam z troch vajec a šľahačky dávam 500 ml na formu s priemerom 24 cm.