Francúzske veterníčky Choux au craquelin s pepermintovým krémom
šéfcukrár a majiteľ bistra a kaviarne Suncafé v Bratislave, 20. mája 2021

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
Suroviny
| Vrchná craqueline vrstva: | |
| 80 g |
|
| 90 g |
|
| 90 g |
|
| Odpaľované cesto: | |
| 400 g |
|
| 200 g |
|
| 3 g |
|
| 225 g |
|
| 6 ks |
|
| Krém: | |
| 250 g |
|
| 250 g (33–35 %) |
|
| 50 g |
|
| pár kvapiek |
|
Postup
-
1
Najprv pripravíme cesto na vrchnú craqueline vrstvu. Zmiešame maslo, trstinový cukor a hladkú múku, vypracujeme cesto a cez papier ho rozvaľkáme. Dáme do mrazničky.
- 2
Potom urobíme klasické odpaľované cesto. Vodu s olejom privedieme spolu so soľou vo väčšom hrnci do varu. Keď zovrie, stiahneme zo sporáka, prisypeme múku a poriadne premiešame. Miešame, kým sa časť vody odparí. Cesto je hotové vtedy, keď sa oddeľuje od hrnca aj od varešky a má tvar gule. Necháme vychladnúť a ručne alebo kuchynským robotom primiešame jedno vajíčko po druhom.
- 3
Cesto preložíme do cukrárenského vrecka a na plech vyložený papierom striekame kôpky. Na každú kôpku dáme koliesko vrchného craqueline cesta.
- 4
Rúru zohrejeme na 210 stupňov, vložíme plech a po 10 minútach teplotu znížime na 180 stupňov. Pečieme celkovo asi 15 minút, záleží na rúre. Rúru počas pečenia nesmieme otvárať.
- 5
Krém: Vyšľaháme smotanu, mascarpone, cukor a esenciu. Vychladnuté veterníky rozkrojíme na polovicu a naplníme krémom.
Tiež veterníky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu