Medové rezy
Medové rezy

Francúzske medovo-makové krémové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 16. novembra 2019

Tento zákusok som piekla na začiatku môjho príchodu na Varechu.sk. Vtedy som bola ešte ťarbavá a preto som skúsila upiecť znovu tento zákusok, ale suroviny som si prispôsobila k môjmu terajšiemu plechu. Krém som urobila karamelový. Zákusok je vhodný aj na vianočný stôl.

20
porcií
60 minút
príprava
2x6 /1x12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto medové:
450 g
120 g
1 PL
100 g
3 ks
1 KL
Cesto makové:
6
150 g
150 g
100 g celý
1/2 bal.
3 PL
3 PL
Krém:
700 ml
2 bal
80 g
250 g
1 bal.
Na vrch čokopoleva:
100 g
100 g
Okrem toho:
6 PL
štipka  (do medové aj makového cesta)
 (na posypanie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto makové: Vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Zašľahala olej a vodu. Múku, mak, prášok do pečiva, štipku soli som zmiešala a preosiala po malých dávkach k vajcovému základu a opatrne vmiešala.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie a cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 12 min.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ešte z horúceho som stiahla kožu a nechala chladiť na mriežke.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medové cesto: Múku som preosiala, pridala som štipku soli. Do rajnice nad paru som dala maslo, cukor a med roztápať. Keď sa všetko roztopilo, pomiešala som a pridala sódu a celé vajcia a opäť spolu všetko premiešala a v malých dávkach som zamiešala hmotu k múke.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto som zmiesila a vypracovala. Rozvážila som ho na 2 rovnaké časti.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Priamo na papieri som ho rozvaľkala. S cestom sa dobre pracovalo, nelepilo sa a ľahko sa dalo rozvaľkať. Uložila som ich na plech a piekla na 180 °C po 7 minút, ale pečte iba 6 minút. Mne bolo cesto trošku tvrdšie a pri krájaní zákuskov trošku toto prekážalo.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krém: V mlieku som vymiešala karamelové pudingy, pridala som jeden vanilkový cukor a uvarila hustú kašu, ktorú som nechala vychladiť. Maslo s cukrom som vymiešala do peny, pridávala som po lyžici vychladnutý puding a napokon som všetko vyšľahala.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Krém som rozdelila na 2 rovnaké časti a uložila do chladničky stuhnúť. Keď vidíte natieraný krém na korpuse, je vždy ešte veľmi studený.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zostavila som koláč. Na podnos som uložila prvý medový plát, natrela som ho horúcim lekvárom.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na lekvár som natrela polovicu krému.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na krém som uložila makový korpus a natrela som ho horúcim lekvárom.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na lekvár som natrela druhú polovicu krému...

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...a zakryla som ho druhým medovým plátom. Koláč som uložila do chladničky na 3 hodiny. Až potom som ho zaťažila 3 kg múky a do druhého dňa som ho nechala v chladničke.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Druhý deň som vrchný medový plát natrela lekvárom a pripravila som čokoládovú polevu a poliala koláč. Vrch som posypala bielym makom a dala stuhnúť do chladničky.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Krájala som ho horúcim mokrým nožom na rezy. Prajem vám dobrú chuť.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
Milá Izi, tvoje recepty jsou jedna velká radost, elegance a vypracovanost, o chuti si nechávám pravidelně zdát! Všechno co člověk dělá s láskou je znát všemi směry. Děkuji za všechny tvé recepty!
Moc pěkný recept, suroviny /nejen/ - med s makem -, stejně jako fotečky, spolu krásně ladí. Krásná práce, milá Izi, jsi šikulka!

Pridaj komentár k receptu: