Medové rezy
Medové rezy

Francúzske medovo-makové krémové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 16. novembra 2019

Tento zákusok som piekla na začiatku môjho príchodu na Varechu.sk. Vtedy som bola ešte ťarbavá a preto som skúsila upiecť znovu tento zákusok, ale Zobraziť celý popisTento zákusok som piekla na začiatku môjho príchodu na Varechu.sk. Vtedy som bola ešte ťarbavá a preto som skúsila upiecť znovu tento zákusok, ale suroviny som si prispôsobila k môjmu terajšiemu plechu. Krém som urobila karamelový. Zákusok je vhodný aj na vianočný stôl.

20
porcií
60 minút
príprava
2x6 /1x12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto medové:
450 g
120 g
1 PL
100 g
3 ks
1 KL
Cesto makové:
6
150 g
150 g
100 g celý
1/2 bal.
3 PL
3 PL
Krém:
700 ml
2 bal
80 g
250 g
1 bal.
Na vrch čokopoleva:
100 g
100 g
Okrem toho:
6 PL
štipka  (do medové aj makového cesta)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Cesto makové: Vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Zašľahala olej a vodu. Múku, mak, prášok do pečiva, štipku soli som zmiešala a preosiala po malých dávkach k vajcovému základu a opatrne vmiešala.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie a cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 12 min.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ešte z horúceho som stiahla kožu a nechala chladiť na mriežke.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medové cesto: Múku som preosiala, pridala som štipku soli. Do rajnice nad paru som dala maslo, cukor a med roztápať. Keď sa všetko roztopilo, pomiešala som a pridala sódu a celé vajcia a opäť spolu všetko premiešala a v malých dávkach som zamiešala hmotu k múke.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto som zmiesila a vypracovala. Rozvážila som ho na 2 rovnaké časti.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Priamo na papieri som ho rozvaľkala. S cestom sa dobre pracovalo, nelepilo sa a ľahko sa dalo rozvaľkať. Uložila som ich na plech a piekla na 180 °C po 7 minút, ale pečte iba 6 minút. Mne bolo cesto trošku tvrdšie a pri krájaní zákuskov trošku toto prekážalo.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krém: V mlieku som vymiešala karamelové pudingy, pridala som jeden vanilkový cukor a uvarila hustú kašu, ktorú som nechala vychladiť. Maslo s cukrom som vymiešala do peny, pridávala som po lyžici vychladnutý puding a napokon som všetko vyšľahala.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Krém som rozdelila na 2 rovnaké časti a uložila do chladničky stuhnúť. Keď vidíte natieraný krém na korpuse, je vždy ešte veľmi studený.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zostavila som koláč. Na podnos som uložila prvý medový plát, natrela som ho horúcim lekvárom.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na lekvár som natrela polovicu krému.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na krém som uložila makový korpus a natrela som ho horúcim lekvárom.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na lekvár som natrela druhú polovicu krému...

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...a zakryla som ho druhým medovým plátom. Koláč som uložila do chladničky na 3 hodiny. Až potom som ho zaťažila 3 kg múky a do druhého dňa som ho nechala v chladničke.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Druhý deň som vrchný medový plát natrela lekvárom a pripravila som čokoládovú polevu a poliala koláč. Vrch som posypala bielym makom a dala stuhnúť do chladničky.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Krájala som ho horúcim mokrým nožom na rezy. Prajem vám dobrú chuť.

    Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

izabella929
@45678 (16.11.2019 16:47)
Chcela som ich urobiť inak ako pred rokmi..no chuťove sú parádne, aj keď výzor nie je taký ako by mal byť..)ďakujem pekne za komentár..)
izabella929
@siuuu (16.11.2019 18:01)
Iste , máš pravdu, mak pekne ladí s medovými plátmi..som rada, že si nahliadla do môjho receptu a ďakujem pekne za komentár.-)
izabella929
@babkamt (16.11.2019 21:07)
Nuž pečiem len pre mojich blízkych, takže sa snažím, aby boli chutné, aj keď ich forma sa nie vždy vydarí...ale aspoň chuťou sa priblížim k receptu..ďakujem pekne za milý komentár.-)
salas
Krásny koláčik.mohla by som dať miesto tmavého maku aj biely?
izabella929
@salas (18.11.2019 14:59)
Dnes sa už dá kúpiť modrý,sivý aj biely mak...použiť môžeš taký aký máte radi...inak biely má perfektnú orieškovú chuť..ďakujem pekne za komentár..)
martamm
Vsetky Tvoje rezy su hodne profesionala, obdivujem Tvoju sikovnost, perfekcionalizmus, cit pre detail,tento nezaostava
1x haji
marienka44
Krásne, efektné a iste aj chutné.
Obr. č. 4: rozpustené maslo s maslo asi treba nechat vychladnúť, inak by sa vajcia zrazili.
haji
Milá Izi, tvoje recepty jsou jedna velká radost, elegance a vypracovanost, o chuti si nechávám pravidelně zdát! Všechno co člověk dělá s láskou je znát všemi směry. Děkuji za všechny tvé recepty!
Moc pěkný recept, suroviny /nejen/ - med s makem -, stejně jako fotečky, spolu krásně ladí. Krásná práce, milá Izi, jsi šikulka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia