Zeleninová polievka

Francúzska polievka s kelom (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Veľmi nám chutí. Recept mám od známeho, on na takýchto polievkach pracoval. Táto je bez chémie a sušenia - čerstvá. Recept je na päť litrov polievky.

10
porcií
20 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravím si slepačie stehná (alebo kuracie štvrte) celé aj s chrbtom. Ďalej hovädzie rebrá. Umyjem a dám do hrnca. Zalejem to vriacou vodou a nechám 5 minút postáť.
  2. Vodu vylejem a mäsá dám osušiť. Potom z hovädziny vyrežem rebrá a loj tak, aby ostalo čistejšie mäso asi pol kila. Zo slepačích stehien odstránim kožu, chrbát a koncové kĺby. Výrezy odložím, tie použijem na vývar.
  3. Pripravím si vňate (zeler, petržlen a tymian), ktoré pokrájam na drobno. Jednu mrkvu nechám celú a druhú strúham na veľkých okách. Cesnak dva strúčiky nechám celé. Ďalej si pripravím nové korenie, čierne korenie polovicu z množstva a dve čili papričky.
  4. V päťlitrovom hrnci na troche oleja a plátku masla opečiem mäso z každej strany po 3 minúty. Mäso si vytiahnem z hrnca.
  5. A na výpek dám pripravené koreniny a vňate, asi 2 minúty opečiem. Teraz znovu vrátim do hrnca opečené mäso a zalejem tromi litrami studenej vody. Varím to pomaly asi 150 minút tak, aby mäso bolo mäkké. Celu jednu mrkvu uvarenú vytiahnem skôr.
  6. Do druhého hrnca si pripravím výrezy z mäsa, zvyšok cesnaku a korenín. Osolím, zalejem vriacou vodou 2 litrami a varím silno asi hodinu. To bude vývar.
  7. Zatiaľ si cibuľku a pór pokrájam na kolieska. Kel a papriku krájam na tenké slíže. Zeler a petržlen strúham na malých okách.
  8. Vývar z druhého hrnca po hodine prelejem cez sitko na pripravenú zeleninu a varím.Toto všetko si robím počas varenia mäsa v prvom hrnci.
  9. Mäso a jednu mrkvu si vyberiem z prvého hrnca a vlejem do neho aj obsah druhého hrnca. Pridám drobnú cestovinu a spolu varím asi 10 minút. Mäso a mrkvu si pokrájam na drobno a pridám späť do polievky.
  10. Povarím to ešte spolu asi 5 minút a dosolím ak je treba. Polievka je hotová. Je trochu náročnejšia, ale výsledok stojí za to, ohromná chuť. Dobrú chuť želám.