Fina kanelbullar (alebo po našom škoricové osie hniezda)

celeblith - fotkaceleblith, 18. februára 2012
Fina kanelbullar (alebo po našom škoricové osie hniezda)
Foto: celeblith

Už som nevedela, čo od dobroty vymyslieť, ale doma bohviečo nebolo. Tak vďaka inšpirácii tu na vareche- škoricové rožteky od @Michsamant, som vygooglila recept Zobraziť celý popisUž som nevedela, čo od dobroty vymyslieť, ale doma bohviečo nebolo. Tak vďaka inšpirácii tu na vareche- škoricové rožteky od @Michsamant, som vygooglila recept na kanelbullar. Vďaka translatoru som sa naučila aj pár slovíčok po švédsky :) a boli z toho skvelé sobotné raňajky.

50 ks
porcií
120 minút
príprava
8 minút
na 250 °C

Suroviny

100 g čerstvé
5 dl
1,8- 2 l a hladká pol na pol
200 g (margarín)
2 dl
2 ks
1 KL
Plnka:
100 g
1,25 dl
1 PL
Na potretie a ozdobu:
1 ks rozšľahané




Postup

  1. 1

    Na úvod sa ospravedlňujem, že nie je detailný fotopostup, ale dúfam, že to zvládnete, keby nie tak kľudne vysvetlím všetko, čo bude treba. Pripravíme si kvások: čerstvé droždie namrvíme do misky a posypeme asi 2 lyžičkami kryštálového cukru a zalejeme cca 1dl vlažného mlieka. Odložíme nabok niekam do tepla a necháme ho na pokoji.

  2. 2

    Odmeriame si pol litra mlieka a 200g masla (môže byť aj tuk na pečenie). Mlieko vylejeme do randlíčka a pridáme na kocky pokrájané maslo a necháme zahrievať na slabom ohni až kým sa maslo nerozpustí. Nevariť. Hovoria, že na max 37°C, no kto by to už len meral, takže tam kľudne strčte prst a aby nepálilo, ale bolo príjemne teplé.

  3. 3

    Nezľaknite sa tých mier, áno v tomto recepte sa aj múka meria na litre a deci :) Zmiešame si liter hladkej a liter polohrubej múky (t.j. 2 pollitrové krígle z každej), prihodíme lyžičku soli a odmeriame 2 deci práškového cukru. Všetko spolu premiešame. Kto chce môže pridať aj kávovú lyžičku kardamónu, to je úplne najoriginálnejší recept. Ja som kardamón v koreničkách nenašla, takže sme sa obišli.

  4. 4

    Mlieko s maslom máme ohriate/vychladené na teplotu, že nepáli na predlaktí. (Ako keď sa malým deťom skúša mlieko vo fľaške.). Tak ho opatrne vylejeme do zmesi múky a premiešame. Potom capneme 2 vajíčka. A teraz sa vracia na scénu kvások, ktorý za tú dobu už pomaly vybehol z misky. S radosťou ho pridáme k cestu a miesime. Miesime a miesime...do hladka. Cesto pekne uťapkáme do bochníku, trošku pomúčime a dáme oddychovať niekam do tepla asi na 20- 30 minút. Misku prikryť vrchnákom, alebo aspoň utierkou.

    Fina kanelbullar (alebo po našom škoricové osie hniezda) - obrázok 4
  5. 5

    Kým nám cesto v pokoji kysne, pripravíme si plnku. Roztopíme si 100g masla a zmiiešame 1,25 dl kryštálového cukru s lyžicou mletej škorice.

  6. 6

    Ja som bola z toho cesta hotová, lebo sa dalo vymiesiť pomerne rýchlo a bez problémov, nebolo treba nič pridávať a asi po 20 minútach už takto vykúkalo z misky kysky :)

    Fina kanelbullar (alebo po našom škoricové osie hniezda) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto ešte raz premiesime, netreba sa zľaknúť, keď cesto spľasne. Rozdelíme asi na 4 časti. Jednoducho si odtrhneme kus cesta, tak akurát do ruky. Rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik hrubý asi tak 1 cm (čo ja viem, tak na malíček). Mašlovačkou obdlžnik potrieme rozpusteným maslom a posypeme cukrom so škoricou.

  8. 8

    Po dlhšej strane zrolujeme do rolády a na krájame na 2-3 cm hrubé kolieska. (V tejto fáze by sme ich mohli teoreticky dať aj zamraziť.) Uložíme na plech s papierom na pečenie, alebo uložíme do košíčkov. (Také akurát mali pred Vianocami v Ikei). Necháme podkysnúť na plechu aspoň 20 minúť.

  9. 9

    Potom každý koláčik potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme cukrovou ozdobou. (Mne zostali hviezdičky a srdiečka od Vianoc) ale originál sa posýpajú "pärlsocker", cukrovými perličkami, ktoré sa vraj dajú nahradiť aj roztlčenými kockami cukru. Toto zopakujeme kým máme v mise ešte cesto.

  10. 10

    Pečieme pri teplote 250°C asi 7-8 minút. Navrchu budú pekne zlaté a makkučké.

  11. 11

    Vytiahneme z rúry a preložíme z plechu a necháme vychladnúť. Kto sa nebojí žalúdočných vredov môže rovno ochutnávať. Podľa Ikei podávame s kávou, alebo brusnicovým džúsom, u nás chutili aj s citrónovým čajom, alebo grankom :)

    Fina kanelbullar (alebo po našom škoricové osie hniezda) - obrázok 11
  12. 12

    Linky pre zaujímavosť - inšpirácia od @Michsamant: http://varecha.pravda.sk/recepty/skoricove-rozteky-/15329-recept.html - originál kanelbullar po švédsky: http://www.hembakningsradet.se/

Diskusia k receptu

tykadielko
mám ich veľmi rada....ja si ich kupujem v našej pekárni už roky ....ešte som ich nepiekla ...tie tvoje sú krásne :D a určite mňaaaaaaaamkové :)))
hubata
Na raňajky ich nespravím, lebo by mi ich veľa zjedli, naši sú záhoráci a nie disciplinovaní švédi.
Muselo to doma strááášne voňať. Oceňujem aj vtipný komentárik, taký veselý, optimistický hehe.
celeblith
@hubata neda mi, ze disciplinovany svedi :))) hned som si spomenula na toto:



neodporucam pozerat slabsim povaham, detom a ludom citlivym na poriadok ;)
marta23
Ten odkaz v č. 12 sa nedá otvoriť, je tam zlá prípona pridaná. Nedá sa opraviť? Ďakujem.
celeblith
@marta23 staci adresu od http az po posledne lomitko skopirovat (ctrl+c) a vlozit (ctrl+v) do priehliadaca, to je tam, kde pisete adresu varecha.pravda.sk :) a stranku otvori...ale skusim opravit, aby to bolo este jednoduchsie
monniee
Nádherné..dcérka mi už mesiac píli uši, nech upečieme škoricové slimáčiky :) Takže ideme na to, podľa tvojho receptíku :)
pupavciatko
osie hniezda ... mňam...aj škoricové, aj kakaové, mohla by som ich raňajkovať 5x do týždňa...
ankha
vyzera to fajn no 100g drozdia? :O
heni01
Skúste pridať do cesta lyžičku mletého kardamónu. Ja mám recept na menšiu dávku (asi polovičnú). Správne som sa ich naučila robiť, keď som pracovala na základnej škole vo Fínsku (na hodine varenia). Tam som prvýkrát v živote videla dávať cesto kynúť v tanierom zakrytej plastovej mištičke, do horúcej vody (asi 10cm) v dreze na polhodinku ;) Droždie tiež len dali do vlažnej vody (mlieka) a rozmiešali, potom pridali ostatné suroviny, muku, taveny margarin naposledy ;) Podľa mňa je hore napísaný recept ich normálna dávka, lebo oni zriedkavejšie pečú, no vtedy viac a jedlá nevyhadzujú, ale všetko zmrazujú.