Plnené figy
Plnené figy

Figy s dvomi druhmi syra, sušenou šunkou, medom a tymianom

siuuu - fotkasiuuu, 13. mája 2022
Figy s dvomi druhmi syra, sušenou šunkou, medom a tymianom
Foto: siuuu

Moja absolútna letná srdcovka... jednoducho nebíčko v ústach.

10 minút
príprava

Suroviny

 čerstvé
 čerstvý (Lučina kozia)
 čerstvý




Postup

  1. 1

    Figy umyjeme, osušíme, odkrojíme stopky a navrchu narežeme do kríža - asi do dvoch tretín výšky figy - figy opatrne roztvoríme. Do každej figy dáme trocha čerstvého kozieho syra (používam koziu Lučinu, ktorá je jemná, a nemá výraznú vôňu, ktorú mnohí nemajú radi) a kúsky rozdrobenej Nivy. Dekorovala som kúskom sušenej šunky a čerstvým tymianom.

  2. 2

    Figy som posadila do lôžka zo sušenej šunky, všetko som zľahka pokvapkala medom a posypala čerstvým tymianom. Mne najviac takto pripravené figy chutia s nasucho opečenými plátkami bagetky alebo chlebíka, ale dobrou voľbou bude aj čerstvá chrumkavá bageta alebo čerstvý chlieb.

Diskusia k receptu

kucharka
Aj fotka, aj jedlo vyzerá krásne … na zjedenie! :-))
Aj ja používam figy do šalátov a so syrom, ale väčšinou jemným, kombinácia s Nivou by sa mi zdala moc silnej chuti… ale jeden nikdy nevie, pokiaľ neochutná. Hneď ako dostanem dobré figy, jednu si dám s Nivou a uvidím…

Pani na trhu, kde chodím na najlepšie figy, mi zrovna tento týždeň ukazovala fotku figovníkov v sadoch. Už sú veľké, ale zelené a tvrdé. Neviem sa dočkať.
siuuu
@kucharka (14.5.2022 08:38)

Áno, je to dosť výrazný kontrast chutí - sladkej chutí fíg a slanej chuti syra Niva - ale tieto chute sa výborne dopĺňajú, spolu s medom a tymianom ;-)
kimlo
Výborná vec! Dobré sú aj na opecenej bagete natretej philadelphiou s prosciutom. Mame na Záhorí veľký figovník. Vyskúšam aj tento recept.


haji
Toto musí být velká dobrota! Skvělé foto, sliny se mi sbíhají... hmm
1x siuuu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia