Fazuľový perkelt s viedenským párkom
Foto: kvakac
K tomuto perkeltu sa tiež hodí aj tuniak alebo hermelín. Dá sa tiež zvyšok naliať do pohárov, sterilizovať a použiť do zásoby. No môžete Zobraziť celý popisK tomuto perkeltu sa tiež hodí aj tuniak alebo hermelín. Dá sa tiež zvyšok naliať do pohárov, sterilizovať a použiť do zásoby. No môžete to jesť aj bez mäsa, v podstate mäso k tomu je bonus.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g (suchá) |
|
500 g |
|
500 g čerstvá |
|
500 g čerstvé |
|
500 ml (alebo zeleninový) |
|
100 ml |
|
75 ml |
|
4 PL |
|
1 hlavička |
|
1 KL |
|
1 KL (alebo biele) |
|
1/2 KL |
|
|
|
Na záver: | |
40 g |
|
Postup
-
1
Fazuľu večer opláchneme, dáme do nádoby a zalejeme vodou. Na druhy deň vodu vylejeme. Fazuľu dáme do hrnca, zalejeme čistou vodou a varíme ako prvú bez soli.
-
2
V druhom hrnci na rozohriaty olej dáme pokrájanú cibuľu a dusíme bez zakrytia asi 15 minút, aby sa všetka voda vyparila a ostala bledo hnedá. Zatiaľ si nakrájame kapiu a paradajky na drobno.
-
3
Po opečení cibule pridáme cesnak krájaný na drobno. Podusíme ho, aby pekne zavoňal a pridáme bazalku, čili a korenie, nech sa to pekne spojí a zavonia.
-
4
Teraz už dáme na drobno nakrájanú kapiu a paradajky. Zamiešame a dusíme na silnejšom ohni. Postupne pridáme ocot, cukor, soľ a po troške prilievame vývar. Dusíme až pokiaľ ostane aj kapia mäkká. Potom to buď prepasírujeme alebo rozmixujeme. Pri pasírovani je to jemnejšie. Tak nechám na vás ako spravíte.
-
5
Dáme hrniec späť na sporák a znovu rozvaríme. Zatiaľ sa fazuľa uvarila. Vodu z nej zlejeme a fazuľu dáme do perkeltu, varíme spolu asi desať minút.
-
6
Kto chce párky k tomu, tak ich ohriať priamo v perkelte. Celkom na zaver pridáme maslo na zjemnenie chuti.
-
7
Naložíme na tanier nejaký chlieb k tomu a môžeme konzumovať. Keď perkelt ostane, dá sa naliať do pohárov a sterilizovať. Pokiaľ budete sterilizovať, tak nedávajte maslo. Sterilizujte po hodine po dva dni. To bude do zásoby.
-
8
Tu je ďalší variant s tuniakom. Aj s hermelínom sa dá, no ten si na panvici najskôr opečte.
-
9
Ešte jeden obrázok s enciánom a volovým očkom.
Vďaka za koment. Veru som sa riadne dnes s tým nakŕmil.
Vďaka za koment. Takáto fazuľa nám veľmi chuti.
Skusim niekedy aj podla tohto pekneho receptu!
Len ten tuniak k tomu by mi veru nenapadol. Ale moze byt :-).