Fazuľovica na sladko zasekaná slaninkou fotorecept

tinca - fotkatinca, 8. júna 2010
Fazuľovica na sladko zasekaná slaninkou (fotorecept)
Foto: tinca

Toto je jeden zo spôsobov ako varia starí prievidžania fazuľovicu. Zásadne sa podáva so zemiakovými babkami /plackami/. A tu je ten môj zachovaný recept.

4-5
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny. Ak robíme zo suchej fazule deň predtým ju namočíme a potom scedíme. Ja som robila z konzervy mám jednu osvedčenú a je maslová, veľká a chutná /obed je rýchlejšie urobený/. Potom si nakrájame všetku koreňovú zeleninu a zemiaky na kocky, ako aj cibuľku nadrobno.

    Fazuľovica na sladko zasekaná slaninkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na troške oleja /nie veľa,lebo bude mastná zo slaninky/ si do sklovita upražíme cibuľku, potom orestujeme koreňovú zeleninu, dáme celú rascu,korenie 4 farieb zalejeme cca 1,5 l vody a dáme tam variť aj slaninku vcelku /klasickú, alebo ja som mala oravskú/. Pridáme bujón a varíme, keď je zelenina polomäkká, tak pridáme na kocky pokrájané zemiaky. Nakoniec pridáme fazuľu.Ak je zo suchej varíme ako prvú. Uvarenú slaninku vyberieme, posekáme na drobučké kocky, pridáme cesnak a sladkú papriku-vymiešame extra v miske. Keď je všetko v polievke mäkké pridáme túto zmes a ešte krátko zvaríme.

    Fazuľovica na sladko zasekaná slaninkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec polievku ochutíme vegetou, majoránkou, ak treba soľou a pridáme nasekané vňate petržlen,zeler a pažítku. Ako príloha sa k tomu podávajú maličké zemiakové placky, ktoré sa pustia do polievky prehriať. Ja ich robím na dolkovej panvici. Alebo druhá varianta,že polievku zajedáme chrumkavými plackami.

    Fazuľovica na sladko zasekaná slaninkou (fotorecept) - obrázok 3
Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Slovenská kuchyňa, Polievky, Varené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
ahoj tinca,tá fazuľovica je mňam,ja tiež pochádzam od PD/z Vesteníc/naše babky varili fazuľovicu iba z domácej suchej fazuľe a domáce slíže ako tu už bolo napísané,len ten bujón mi tam" nepasuje" veď naše babky nepoužívali ani bujon ani vegetu a všetko bolo super ochutené,do takejto polievky sa hodí soľ aj cukor,tá slanina tam tiež domáca ostatné na dochutenie podľa chuti každého,aj paprika aj sladká aj troška štipľavá a tiež sme dávali na koniec majoránku a vňate zo záhrady a ešte nedopustím na kyslú fazuľovú polievku so sušenými slivkami,čo vedela najlepšie moja babka z Vesteníc,to by som jedla dupľu celý deň/tie slivky sa sušili v sporáku v trúbe a rozvaniavala celá kuchyňa,mňam..tak dobrú chuť,..
@ababa ďakujem krajanka, ja ju tiež veľmi ľúbim. Ja si tie babky tiež tak natrhám pred jedením, ale išlo mi o dekorovanie,aby to dobre ukázalo
1x ababa
Fazuľovicu máme radi a na viac spôsobov.Tiež zajedáme chrumkavými plackami.Iste vyskúšam aj Tvoju.