Foto: amelie
Trochu zmeny nezaškodí:-)
Suroviny
300 g podľa vlastného výberu |
|
2 nožičky |
|
1/2 ks surová |
|
1/2 ks |
|
1 ks |
|
4 strúčiky |
|
3 ks |
|
1 ks (v zime paradajkové pyré alebo 2-3 paradajky z konzervy) |
|
1 ks |
|
1 pl |
|
|
|
|
|
alebo petržlenová vňať na ozdobu |
|
Postup
-
1
Fazuľu namočíme cez noc do vody, na druhý deň ju scedíme, premyjeme a dáme do čistej vody asi na 20 minút povariť. Ošúpeme zemiaky, mrkvu, cibuľu, z paprík vyberieme semienka, strúčiky cesnaku prekrojíme po dĺžke a odstránime zelené jadro. Fazuľu znova scedíme a vložíme do hrnca s celou zeleninou, nesolíme ani nekoreníme. Zalejeme 1,5 - 2 litrami vody alebo vývaru a varíme 35-40 minút. V lete pridáme miestne paradajky, v zime paradajkové pyré alebo paradajky z konzervy.
-
2
Keď je zelenina aj fazuľa dostatočne mäkká, z polievky vyberieme všetku zeleninu a klobásu, v hrnci zostane iba fazuľa. Zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom a klobásu pokrájame na tenké kolieska. Všetko vrátime naspäť do hrnca, osolíme, okoreníme, pridáme mletú papriku a necháme prevrieť. Pri podávaní ozdobíme polievku petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Diskusia k receptu