Foto: pusta
Máme radi fašírky na akýkoľvek spôsob. Dostala som z Bulharska korenie čubricu a pripravila som ich s ňou. Boli veľmi chutné a krásne prevoňané, Zobraziť celý popisMáme radi fašírky na akýkoľvek spôsob. Dostala som z Bulharska korenie čubricu a pripravila som ich s ňou. Boli veľmi chutné a krásne prevoňané, preto pridávam recept na ich prípravu.
porcie
príprava
na 100 °C
Suroviny
600 g |
|
2 ks včerajšie |
|
1-2 ks |
|
p.p na zahustenie |
|
1 ks menšia |
|
2-3 strúčiky |
|
1/2 zväzku |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 CL |
|
1 a 1/2 CL |
|
8 PL |
|
600 g |
|
150 ml teplé |
|
50 g |
|
p.p |
|
Postup
-
1
Očistila som si cibuľu a cesnak.
-
2
Cibuľu som pokrájala na jemnučko.
-
3
Posekala som na drobno petržlenovú vňať i jej mladé stopky.
-
4
Prichystala som si koreniny.
-
5
Do misy som dala mleté mäso a rozklepla vajce. Použila som mix bravčového a hovädzieho mäsa, možno použiť len bravčové, najchutnejšie sú fašírky z jahňacieho mäska.
-
6
K mäsu som pridala vo vode namočené a dobre vytlačené rohlíky, cibuľu, prelisovaný cesnak, ako aj soľ a všetky koreniny.
-
7
Spolu s petržlenovou vňaťou som všetko spracovala rukou na mäsové cesto, ktoré som zahustila strúhankou a fašírkovú zmes som odložila do chladničky odležať na 2 hodiny, aby sa všetky chute dobre prepojili.
-
8
Medzitým som si očistila zemiaky a pokrájala som ich na tenké plátky, ktoré som uvarila v osolenej vode do mäkka.
-
9
Uvarené zemiaky som scedila a ešte horúce som ich drvičom na zemiaky rozdrvila...
-
10
...a pridaním teplého mlieka a masla som spracovala na zemiakovú kašu.
-
11
Z mäsovej zmesi som vlhkými rukami vytvorila guľky, ktoré som dlaňou sploštila do tvaru fašírky a obalila som ich v strúhanke.
-
12
Fašírky som vypražila z oboch strán do červena na panvici v rozpálenom oleji. Z každej strany asi 4 minúty.
-
13
Podávala som ich horúce so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou. Možno podávať aj za studena s krajcom čerstvého domáceho chleba so sezonnou zeleninou.
-
14
čubrica je koreniaca zmes typická pre Bulharsko a Balkán. je zložená zo sušenej mletej saturejky, semien pískavice - gréckeho sena, chilli papričiek, z múky opraženej kukurice, soli, bieleho a čierneho korenia. jedlo krásne prevonia. používa sa na korenenie jedál zo strukovín , mletého mäsa, zapekanej zeleniny, hustých polievok - čorba. je hlavnou ingredienciou pridávanou do pokrmov, pripravovaných na grile. nemôže chýbať v džuveči, musake a kebaboch. používa sa tiež do šalátov, tvarohových nátierok, na korenenie syrov, najmä ovčieho, vaječných jedál, jedál z fazule. U nás ho možno kúpiť v hypermarketoch napr. Billa, častejšie však v rôznych e shopoch - napr. Antonina, levné korení Rossk v Brne a iných, a v špecializovaných obchodoch s koreninami, pravda bežne ho kúpite v Bulharsku a na Balkáne.
Diskusia k receptu