Fašiangové šišky fotorecept

adkas - fotkaadkas, 7. februára 2013
Fašiangové šišky (fotorecept)
Foto: adkas

Nikdy nerobim sisky, ani buchty, ani knedle podla receptu.... vzdy iba tak od oka ...:) mam to akosi v oku a v rukach...ja totizto Zobraziť celý popisNikdy nerobim sisky, ani buchty, ani knedle podla receptu.... vzdy iba tak od oka ...:) mam to akosi v oku a v rukach...ja totizto miesim kysnute cesto zasadne rucne...pekne poctivo, tak ako ma to ucila moja nagymama.... handmade is handmade :).... Na moje gusto bolo velmi huste cesto.... robievam na sisky omnoho, omnoho riedsie cesto....S cestom sa pracovalo velmi dobre....odrezky som zhnietla spolu a vykrojila z nich sisky, takze odpad som nemala ziadny...vyslo mi asi 30 sisiek....

30
porcií

Suroviny

700 g
35 g čerstvé (alebo sušené 1 sáčok)
5 PL
300 ml
1 ks celé
3 ks
1 KL
70 g roztopené
1 ks
50 ml tmavý
 nastrúhaná (možno pridať)
500 ml




Postup

  1. 1

    Z mlieka odoberieme asi 100 ml, pridame 1 PL cukru a zahrejeme na ( nesmie byt horuce, inak sa drozdie zapari a nevykysne). Do vlazneho mlieka pridame drozdie, zamiesame a jemne poprasime mukou. Prikryjeme pokrievkou ( prip. malym tanierikom) a nechame vykysnut. Dame roztopit maslo, nechame ho ochladit. Do misy preosejeme muku a praskovy cukor, pridame vanilkovy cukor, sol a premiesame. Zvysne mlieko zhrejeme. Ked je kvasok vykysnuty pridame ho k muke. Pridame vajcia, rozpustene maslo, zohriate mlieko.

    Fašiangové šišky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme cesto. Pred koncom pridame rum a nastruhanu pomarancovu koru ( ja som nedavala) a znovu dobre premiesime. Cesto prikryjeme a nechame nakysnut cca 40 minut.

    Fašiangové šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozvalkame na plat priblizne na hrubku prsta a formickou s priemerom 6-7 cm vykrajujem sisky.

    Fašiangové šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vykrojene, pred dierkovanim : )

    Fašiangové šišky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koncom varechy urobime dierku a prikryte utierkou este nechame podkysnut cca 20-25 minut.

    Fašiangové šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V panvici ( na ktoru mame pokrievku, prip. pouzite kastrol) rozohrejeme olej, stiahneme na nizsi plamen a polozime sisky do oleja vrchnou stranou dolu ( strana, ktora bola na doske hore, bude v oleji). Prikryjeme a pecieme pod pokrievkou asi 1.5 - 2 minuty a potom otocime a druhu stranu pecieme uz odkrytu priblizne rovnako dlho.

    Fašiangové šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Je dolezite piect ich na miernejsom ohni, pretoze v horucom oleji by sa korka hned upiekla a prostriedok by ostal surovy. Olej by mal byt v dostatocnom mnozstve, na hrubku asi 2 palcov. Vyberieme na papierovu utierku, aby odsala tuk.

    Fašiangové šišky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    poprasime praskovym cukrom

    Fašiangové šišky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    lemon curd, jahodovy dzem, marhulovy dzem....komu co chuti

    Fašiangové šišky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    mnamky

    Fašiangové šišky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

modrykamen
Darmo kto vie,ten vie! Naše staré mamky koláče robili len z kysnutého cesta a čo si pamätám, tak naozaj od oka. A nepamätám sa, aby niečo nevyšlo tak ako má. Tak ako tieto pekné šišky. Ale aby bol človek múdry. Ktorý recept je najlepší. Starká žiadnu kuchársku knihu nemala. Ale dvakrát do týždňa robila niečo kysnuté.
ampara
Vyzerajú nádherne,aj foto je vydarené!
siskam
Nedávno som šišky robila a veru tie už robiť nebudem, pretože na druhý deň už neboli chutné, jedli sme ich len preto, že nám bolo ľúto ich vyhodiť. Ale tieto Tvoje vyzerajú veľmi dobre, tak ešte raz dám šancu šiškám a skúsim tieto Tvoje. Ďakujem za skvelý recept.
ajka1205
Vyzerajú naozaj veľmi dobre,aj ja robím cesto výlučne ručne a množstvo surovín dávam odhadom,ale cesto robím riedke až veľmi,potom je výsledný efekt -vláčne a hebké šišky alebo buchty...
klaura
slinky si utieram ... ja robím šišky iba na fašiangy ... a veru, zajtra budú na stole ... tento rok podľa tvojho receptu ...
igurman
Jáááj, šišky tie by som mohol jesť celý deň :-))
sisuk
krásne! Aj šišky, aj foto. Ako od profesionála
marijanka712
krásne vydarené, nafúknuté šišky a ešte k tomu tie prílohy to je skutočná dobrota aj ja by som si dala aspoň jednu .... vydarený popis skutočne aj pre začiatočníka ....
orchidea
pekné šišky si napiekla...dnes som aj ja robila podľa odskúšaného receptu
adkas
dakujem pekne za vsetky mile komentariky...ako som uz v uvode bola spominala, cesto je dost huste na moj vkus...sisky vsak boli aj na druhy den makke....naozaj treba pomaly piect a v dostatocnom mnozstve oleja....
majka231
Dnes som ich robila tiež si myslím že cesto bolo husté a tak som použila viac mlieka,no výsledok bol úžasný.Už som robila jedny z varechy už si nespomínam od koho no tie boli také že keby som ich po niekom hodila tak ho asi s nimi zabijem.No tento recept odporučam sú fakt fantastické :)
monika250
keď robím šišky, tak zakaždým podla tohoto receptu...Ešte sa mi nestalo, aby sa mi nepodarili :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia