Foto: adkas
Nikdy nerobim sisky, ani buchty, ani knedle podla receptu.... vzdy iba tak od oka ...:) mam to akosi v oku a v rukach...ja totizto Zobraziť celý popisNikdy nerobim sisky, ani buchty, ani knedle podla receptu.... vzdy iba tak od oka ...:) mam to akosi v oku a v rukach...ja totizto miesim kysnute cesto zasadne rucne...pekne poctivo, tak ako ma to ucila moja nagymama.... handmade is handmade :).... Na moje gusto bolo velmi huste cesto.... robievam na sisky omnoho, omnoho riedsie cesto....S cestom sa pracovalo velmi dobre....odrezky som zhnietla spolu a vykrojila z nich sisky, takze odpad som nemala ziadny...vyslo mi asi 30 sisiek....
porcií
Suroviny
700 g |
|
35 g čerstvé (alebo sušené 1 sáčok) |
|
5 PL |
|
300 ml |
|
1 ks celé |
|
3 ks |
|
1 KL |
|
70 g roztopené |
|
1 ks |
|
50 ml tmavý |
|
nastrúhaná (možno pridať) |
|
500 ml |
|
Postup
-
1
Z mlieka odoberieme asi 100 ml, pridame 1 PL cukru a zahrejeme na ( nesmie byt horuce, inak sa drozdie zapari a nevykysne). Do vlazneho mlieka pridame drozdie, zamiesame a jemne poprasime mukou. Prikryjeme pokrievkou ( prip. malym tanierikom) a nechame vykysnut. Dame roztopit maslo, nechame ho ochladit. Do misy preosejeme muku a praskovy cukor, pridame vanilkovy cukor, sol a premiesame. Zvysne mlieko zhrejeme. Ked je kvasok vykysnuty pridame ho k muke. Pridame vajcia, rozpustene maslo, zohriate mlieko.
-
2
Vypracujeme cesto. Pred koncom pridame rum a nastruhanu pomarancovu koru ( ja som nedavala) a znovu dobre premiesime. Cesto prikryjeme a nechame nakysnut cca 40 minut.
-
3
Cesto rozvalkame na plat priblizne na hrubku prsta a formickou s priemerom 6-7 cm vykrajujem sisky.
-
4
vykrojene, pred dierkovanim : )
-
5
Koncom varechy urobime dierku a prikryte utierkou este nechame podkysnut cca 20-25 minut.
-
6
V panvici ( na ktoru mame pokrievku, prip. pouzite kastrol) rozohrejeme olej, stiahneme na nizsi plamen a polozime sisky do oleja vrchnou stranou dolu ( strana, ktora bola na doske hore, bude v oleji). Prikryjeme a pecieme pod pokrievkou asi 1.5 - 2 minuty a potom otocime a druhu stranu pecieme uz odkrytu priblizne rovnako dlho.
-
7
Je dolezite piect ich na miernejsom ohni, pretoze v horucom oleji by sa korka hned upiekla a prostriedok by ostal surovy. Olej by mal byt v dostatocnom mnozstve, na hrubku asi 2 palcov. Vyberieme na papierovu utierku, aby odsala tuk.
-
8
poprasime praskovym cukrom
-
9
lemon curd, jahodovy dzem, marhulovy dzem....komu co chuti
-
10
mnamky
Diskusia k receptu