Fašiangové šišky (fotorecept)

Autor receptu: adkas

Nikdy nerobim sisky, ani buchty, ani knedle podla receptu.... vzdy iba tak od oka ...:) mam to akosi v oku a v rukach...ja totizto miesim kysnute cesto zasadne rucne...pekne poctivo, tak ako ma to ucila moja nagymama.... handmade is handmade :).... Na moje gusto bolo velmi huste cesto.... robievam na sisky omnoho, omnoho riedsie cesto....S cestom sa pracovalo velmi dobre....odrezky som zhnietla spolu a vykrojila z nich sisky, takze odpad som nemala ziadny...vyslo mi asi 30 sisiek....

30
porcií

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka odoberieme asi 100 ml, pridame 1 PL cukru a zahrejeme na ( nesmie byt horuce, inak sa drozdie zapari a nevykysne). Do vlazneho mlieka pridame drozdie, zamiesame a jemne poprasime mukou. Prikryjeme pokrievkou ( prip. malym tanierikom) a nechame vykysnut. Dame roztopit maslo, nechame ho ochladit. Do misy preosejeme muku a praskovy cukor, pridame vanilkovy cukor, sol a premiesame. Zvysne mlieko zhrejeme. Ked je kvasok vykysnuty pridame ho k muke. Pridame vajcia, rozpustene maslo, zohriate mlieko.
  2. Vypracujeme cesto. Pred koncom pridame rum a nastruhanu pomarancovu koru ( ja som nedavala) a znovu dobre premiesime. Cesto prikryjeme a nechame nakysnut cca 40 minut.
  3. Cesto rozvalkame na plat priblizne na hrubku prsta a formickou s priemerom 6-7 cm vykrajujem sisky.
  4. vykrojene, pred dierkovanim : )
  5. Koncom varechy urobime dierku a prikryte utierkou este nechame podkysnut cca 20-25 minut.
  6. V panvici ( na ktoru mame pokrievku, prip. pouzite kastrol) rozohrejeme olej, stiahneme na nizsi plamen a polozime sisky do oleja vrchnou stranou dolu ( strana, ktora bola na doske hore, bude v oleji). Prikryjeme a pecieme pod pokrievkou asi 1.5 - 2 minuty a potom otocime a druhu stranu pecieme uz odkrytu priblizne rovnako dlho.
  7. Je dolezite piect ich na miernejsom ohni, pretoze v horucom oleji by sa korka hned upiekla a prostriedok by ostal surovy. Olej by mal byt v dostatocnom mnozstve, na hrubku asi 2 palcov. Vyberieme na papierovu utierku, aby odsala tuk.
  8. poprasime praskovym cukrom
  9. lemon curd, jahodovy dzem, marhulovy dzem....komu co chuti
  10. mnamky