Falafel v pite so zeleninovým šalátom

Štefan Gyurász
šéfkuchár reštaurácie Hrad v Bratislave, 9. marca 2011
Falafel v pite so zeleninovým šalátom
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

500 g, sušený
1 ks
5 strúčikov
1 PL
2-2,5 PL
1/2 KL
1/2 vrecka
 na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Cícer cez noc namočíme, na druhý deň ho asi dve hodiny povaríme. Osušený cícer zomelieme s cibuľou, cesnakom, koriandrom a mletou paprikou v mlynčeku na mäso alebo v mixéri, ale nie na pyré, trošku hrubšia konzistencia vytvorí chrumkavejší falafel.

  2. 2

    Zmes okoreníme rascou, soľou, čiernym korením. Pridáme prášok do pečiva a múku, dobre vymiešame a necháme v chladničke postáť aspoň hodinu. Pred vyprážaním rozpustíme sódu bikarbónu v dvoch PL vody a zamiešame do cesta.

  3. 3

    Pomocou lyžice formujeme malé guľôčky falafelu. Na rozpálenom oleji falafel opražíme z oboch strán. Servírujeme v pite alebo arabskom chlebe so zeleninovým šalátom.

Diskusia k receptu

kuchticka
Vdaka za recept. Dobre sa hodi na postne obdobie a ja urcite vyskusam. Len neviem kolko tej sody je v jednom vrecku. Dam podla uvazenia - trochu.
jatanika
@kuchticka , tak ja som na Slovensku a sódu vo vreckách si neviem predstaviť, len vo väčších baleniach... mňa prekvapilo, že tam vôbec nejaké kypridlá idú... zvyčajne sú recepty na falafel bez nich
jatanika
tak som sa pozrela na net... a kuchár má pravdu... sú recepty s aj bez prášku do pečiva...ja mám uložený v pamäti taký recept bez kypridiel... asi, preto, že kde nemusím, nedávam...
sjuz
viem, že originál by sa do falafelu nemala dávať múka, len strúhanka. Robila som už niekoľkokrát, je to moje obľúbené jedlo, mňam! A v BA vo Farmárskej tržnici je pri vchode naľavo turecký bufet, kde si ho môžete dať v placke za 2 eurá, a je vynikajúci!
michsamant
Na falafel sa coskoro chystam, mam uz odlozeny akysi recept, tak som na to zvedava.
abend
michsamat, prosím, pridaj Tvoj recept na falafel na Varechu, zdá sa mi, že v tomto recepte je veľa kypriacich ingrendiencií, myslím ,že kypriaci prášok do pečiva a sóda bikarbóna majú tie isté účinky
babav
Prasok do peciva ani soda bicarbona sa do praveho arabskeho
falafelu nepridavaju ;-).Vsetky ostatne ingrediencie v recepte
su OK.
malapiskota
videla som niekde podobny recept, falafel sa da z tejto zmesy aj upiect v rure, staci ho dat na papier na pecenie a raz pocas pripravy otocit... skoda taku dobrotu macat v oleji... :)
margarida
Falafel je výborné jedlo, v Egypte na dovolenke ho jedávam každý deň na raňajky a občas ho urobím aj doma.