Medovníky
Medovníky

Fakt mäkké vianočné medovníčky

bavimapiect - fotkabavimapiect, 16. mája 2021

Tento recept mám odskúšaný už asi miliónkrát. Posledné 3 roky pečiem perníkové cesto výlučne podľa tohto receptu. Perníčky sú hneď po dopečení úplne jemnučké a krehké. Mäkkú konzistenciu si zachovajú aj niekoľko dní po upečení. Nemám odskúšané akú dlhú záručnú dobu majú, pretože sa u nás hneď zjedia. Vždy som ich na Vianoce musela piecť aj trikrát :) Strašné toto.

50-60
porcií
40 minút
príprava
5-7 minút
na 150-175 °C

Suroviny

600 g
250 g
200 g
6 PL
2 PL
3 ks
1 ks
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetko dôkladne prepracujeme na hladké cesto, ktoré necháme odpočinúť v chladničke do druhého dňa.

  2. 2

    Na ďalší deň cesto vyvaľkáme na 3-5 mm hrubý plát. Povykrajujeme medovníčky a dáme na plech. Pečieme na 150-175 °C asi 5-7 min. Upečené, ešte teplé medovníky potrieme rozšľahaným bielkom. Perníčky sú hneď mäkké, skladujeme ich v plastovej dóze. Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

marienka44
Samozrejme, že sú mäkké, keď je tam tak veľmi veľa masla. Kumšt je upiecť medovníky makké a len s minimum tuku, Podľa učiteľky medovníkového pečiva medovníky sa pečú z tažnej múky, resp. aspoň 50%. Pekná výzdoba ako na výstavu.
bavimapiect
@marienka44 Ďakujem 👍. A vy poznáte nejaký fajný recept na mäkké perníčky z použitím minima tuku? Myslím to v dobrom. Rada by som skúsila a zároveň aj znížila kalórie:))))
marienka44
@bavimapiect (17.5.2021 23:57)

samozrejme, inakšie ani nepečiem. Oprava hore: Ražná múka.
Aj 2,5 ročnému vnúčikovi chutia. Na skúšku urob len z polovičnej dávky, doporučujem. Moje medovníky sa mažú žĺtkom az po upečení, budú krásne lesklé