Paradajkový šalát
Paradajkový šalát

Ezme fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 12. októbra 2020
Ezme (fotorecept)
Foto: cesminaz

Ezme je jeden výborný šalát z tureckej kuchyne. Zelenina v ňom je krájaná na drobno a dochutený je aj tak trocha pre šalát netypickými prísadami :-) Jeho chuť je výraznejšia, aromatickejšia.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/10/ezme.html?m=1

15 minút
príprava

Suroviny

500 g
4 ks čerstvá
1 ks
3 strúčiky
1 zväzok
3 PL
3 PL
2 KL
2 KL
1 zarovnaná KL
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme všetko potrebné na Ezme. Papriku môžete v podstate použiť akú chcete, ja som tento raz dala aj kapiu, aj obyčajnú zelenú papriku a aj 1 štipľavú. Šalát bude pikantný, veľmi chutný. Pravdaže kto nechce štipľavé, ten si dá o 1 papriku viac do počtu :-) Ďalej 3 väčšie strúčiky cesnaku, ale keďže môj je zo záhrady a menší, tak som dala 4. Paradajky si odvážime 500 g, môžu byť menšie aj väčšie. Niektorí zvyknú dať okrem mletej červenej papriky aj biber salça/paprikovú pastu za 1 PL, ale ja nie, myslím že to nie je potrebné :-) Ale ak chcete, môžete kľudne vyskúšať a potom sa rozhodnúť, či vám chutí Ezme viac s pastou, alebo bez.

    Ezme (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky, papriku a cibuľu si nakrájame na drobno. Cesnak postrúhame a petržlenovú vňať nakrájame. Vložíme do jednej misky, pridáme olej, sirup, mletú papriku, mätu a soľ. Celé dobre premiešame a 2-3x ponorným mixérom mixneme do šalátu :-) To preto, aby tá neskôr vzniknutá šťava bola na koniec hustejšia a nie vodová, ako pri klasických šalátoch.

    Ezme (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Podľa potreby a chuti ochutíme aj pár kvapkami citrónu a hotové Ezme necháme postáť aspoň 3-4 hodiny, keďže sa musia prepojiť chute :-) Ja ho zvyknem pripraviť aj 6-7 hodín vopred a nechám v chladničke.

    Ezme (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ezme sa podáva tak isto ako klasický šalát ku rôznym jedlám. Prajem dobrú chuť :-)

    Ezme (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Diskusia k receptu

zolik
Paradny salatik. Najvyssi cas zaobstarat si sirup z granatovych jablk.
Moc sa mi paci. A urcite aj @Haji bude :-)
cesminaz
@jarkaje (12.10.2020 22:16)

:-) rado sa stalo, možno aj iný sa poteší. Potom daj vediet, že či už je chuťovo presne taký ako chceš :-)
1x haji
cesminaz
@zolik (12.10.2020 22:46)

:-)) vidím, v noci bolo veselo :-) Som rada, že sa ti šalát páči, je naozaj velmi chutný. Granátový sirup kupujem v tureckom obchode, ale určite sa dá dostať aj niekde inde :-) Možno niekto tu poradí. Nech je čím hustejší.


2x haji a zolik
cesminaz
@mijaita (13.10.2020 00:37)

Rada ťa vidím :-) Len kludne vyskúšaj, je síce chuťovo iný než klasický, ale tiež velmi chutný :-)
1x haji
mijaita
@zolik (13.10.2020 01:16)

Sirup z granatovych jablicek bezne pouzivam, davam i do vody na piti. Moc mi chutna a EZME bude velmi brzo.
2x haji a zolik
mijaita
@zolik (13.10.2020 01:17)

mam stale, uz nekolik let je soucasti moji kuchyne :-) Mam i susena, drcena seminka granatova, ANARDANA.
1x haji
haji
Velmi pěkný receptík, suroviny, postup i fotečky! Krásná práce, moc děkuji, milá Cesmínko za vložení velmi zajímavého receptu! Jsi šikulka a sluníčko!
P.S. Ja granátový sirup nemám, ale poohlédnu se. @zolik ty jsi měla včera křišťálovou kouli a kocoura?!
zolik
@cesminaz (13.10.2020 06:14)
Veselo bolo :-) robila som Zazvorniky. Dnes doobeda som ich piekla.
Dakujem za fotku, granatovy sirup urcite kupim. Uz som ho par krat aj kupila, len detiska mi ho vzdy vychlontali

cesminaz
@zolik (13.10.2020 12:43)

No za to ty si tu tak veselo vypisovala ;-))) A to deti ten sirup len tak pili či čo?
1x haji
cesminaz
@haji (13.10.2020 11:54)

Dakujem za milé slová @haji :-) Pekný deň prajem, aj ked u nás poriadne upršaný a veterný :-)
1x haji
jarkaje
@cesminaz (13.10.2020 06:08)

Urcite ano:) Dam vediet.
Este mame v plane posledne BBQ v sezone,takze skuska Ezme od Cezminky bude vitana:)
Este aby nam slniecko vykuklo spoza mrakov a budeme SA vytesovat dobrym papanickom:)
cesminaz
@mijaita (14.10.2020 12:46)

Milá @mijaita som rada, že si vyskúšala :-) aj ked si z toho urobila už celkom iný šalát :-)) Vieš, ono práve tá petržlenová vňať v tom robí strašne vela na chuti. Tá vňať robí na 70% ten rozdiel v chuti medzi Ezme a medzi obyčajným šalátom :-) Ale som rada, že som ta inšpirovala. Pozdravujem!
cesminaz
@jarkaje (14.10.2020 23:02)

Hádam ešte vykukne, aj ked asi len " zubaté" :-)) Budem čakať tvoju správu, pekný den prajem!
mijaita
@cesminaz (15.10.2020 05:15)

Dekuji ti za reakci @cesminaz . Povim, ze jsem vsechno udelala podle rc ale moc se v salatu libila ta mata, nechtela jsem ji kombinovat s petrzelkou. Jeste mam v lednicce, doplnim petrzelkou! Urcite je bez petrzleky jiny, ale on je jiny i s tou matou! :-) A je vyborny! Urcite zas dam vedet.
kecemis
Urcite tuto dobrotu vyskusam. S prvym snehom viac vitaminov. A tvoj recept je zaruka kvality. Akorat ten syrup. Ale ja ho najdem. Pozdravujem
cesminaz
@alex37 len kludne ochutnaj, je to naozaj velmi chutný šalátik :-) @kecemis :-) verím, že vyskúšaš , ty vždy dodržíš slovo :-) Ked máte radi šaláty, tak vám určite bude chutit aj tento. Pozdravujem do dialky! @mijaita ano verím , že aj tvoja verzia s mätou bola výborná :-) Pekný večer.
afataga
Toto moze byt dobre, mne neva petzlenova vnat, ale tiez som za, ako kolegyna - bez mixeru.
cesminaz
@afataga (17.10.2020 14:15)

Ahoj :-) Urob kludne ako myslíš. Niekto dokonca pomixuje aj pólku šalátu :-)