Paradajkový šalát

Ezme (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Ezme je jeden výborný šalát z tureckej kuchyne. Zelenina v ňom je krájaná na drobno a dochutený je aj tak trocha pre šalát netypickými prísadami :-) Jeho chuť je výraznejšia, aromatickejšia.

15 minút
príprava

Postup

  1. Najprv si pripravíme všetko potrebné na Ezme. Papriku môžete v podstate použiť akú chcete, ja som tento raz dala aj kapiu, aj obyčajnú zelenú papriku a aj 1 štipľavú. Šalát bude pikantný, veľmi chutný. Pravdaže kto nechce štipľavé, ten si dá o 1 papriku viac do počtu :-) Ďalej 3 väčšie strúčiky cesnaku, ale keďže môj je zo záhrady a menší, tak som dala 4. Paradajky si odvážime 500 g, môžu byť menšie aj väčšie. Niektorí zvyknú dať okrem mletej červenej papriky aj biber salça/paprikovú pastu za 1 PL, ale ja nie, myslím že to nie je potrebné :-) Ale ak chcete, môžete kľudne vyskúšať a potom sa rozhodnúť, či vám chutí Ezme viac s pastou, alebo bez.
  2. Paradajky, papriku a cibuľu si nakrájame na drobno. Cesnak postrúhame a petržlenovú vňať nakrájame. Vložíme do jednej misky, pridáme olej, sirup, mletú papriku, mätu a soľ. Celé dobre premiešame a 2-3x ponorným mixérom mixneme do šalátu :-) To preto, aby tá neskôr vzniknutá šťava bola na koniec hustejšia a nie vodová, ako pri klasických šalátoch.
  3. Podľa potreby a chuti ochutíme aj pár kvapkami citrónu a hotové Ezme necháme postáť aspoň 3-4 hodiny, keďže sa musia prepojiť chute :-) Ja ho zvyknem pripraviť aj 6-7 hodín vopred a nechám v chladničke.
  4. Ezme sa podáva tak isto ako klasický šalát ku rôznym jedlám. Prajem dobrú chuť :-)
  5. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com