Mäsový koláč
Mäsový koláč

Etli ekmek / Mäsový chlieb fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 12. decembra 2017
Etli ekmek / Mäsový chlieb (fotorecept)
Foto: cesminaz

Etli ekmek je vlastne tenké cesto natreté mletým mäsom upečené v rúre.

3
porcie
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
3,25-3,5 dl vlažná
0,5 KL
Mäsová zmes:
500-600 g mleté
2 ks
3-4 ks čerstvá
3 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
1 KL
1-2 KL (paradajkové pyré, pretlak)
0,5 dl




Postup

  1. 1

    Najprv si urobíme cesto, kedže ho musíme 25-30 minút nechat postáť... V miske najprv lyžicou premiešame múku so solou, pridáme vodu a vypracujeme polomäkké cesto. Pomocou múky ho ešte krátko vymiesime do bochníka. Ako kontrolu zvyknem prstom vtlačit do cesta a ked sa zdvíha po vtlačení pomaly spät hore, tak je presne dobré :-) Hotové cesto necháme postáť zakryté utierkou zo 25-30 minút. Toto cesto je vlastne börekové cesto.

    Etli ekmek / Mäsový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na plnku si v jednej miske zmiešame mäso, na velmi drobno nakrájanú cibulu a papriku. Dalej cesnak, sol podla potreby a korenie. Ked sme to dobre premiešali, rozdelíme to na polovicu a do jednej pridáme ešte 1 KL červenej papriky a 1-2 KL salçe. Môžme pridat aj Isot podla chuti.

    Etli ekmek / Mäsový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oddýchnuté cesto si na pomúčenej doske rozdelíme na polovicu. Každé cesto najprv rozťapkáme do malého obdĺžnika a následne vyvalkame na velkost plechu a hrúbku cca 1-2 mm. Vyvalkané cesto válkom prenesieme na plech s papierom.

    Etli ekmek / Mäsový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz plnku podla obrázku naťapkáme na celé cesto. Ak chcete, tak 1-2 cm okraje môžte zahnuť späť. Takto pripravené dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na 20 minut. Viac nie, lebo sa vysuší.

    Etli ekmek / Mäsový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jedno cesto som po upečení skrútila.

    Etli ekmek / Mäsový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A druhé som len tak pokrájala :-)

    Etli ekmek / Mäsový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Etli ekmek je skoro ako börek, len chrumkavejšie :-) U nás doma to moji "chlapci" lúbia takéto, ale kto chce, ten si pridá do cesta zo 20 g kvasníc a tak bude mať po upečení o niečo mäkšie cesto :-) Podáva sa k polievke alebo s Ayranom. Dobrú chuť.

    Etli ekmek / Mäsový chlieb (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

alex37
...v Turecku na dovolenke sme to volali turecká pizza, ale tuším bola s baraním mäsom a plus nejaká cibuľa, citrón a petržlen sa mi ešte marí ...bolo to výborné, tvoje určite tiež... :-)
evelynba
Jóóój, zachrumkala by som si..... Musí byť výborné, ukladám. Mleté hovädzie mám stále v pohotovosti v mrazáku, takže vyskúšam. Ď.
marianne
fúúha, toto vyzerá mimoriadne dobre, to fakt volá po vyskúšaní...
atina47
Super, ale trochu brzdim s jidlem, bude v KK cekat na vhodnou chvili.
haji
Zajímavý recept, takovou dobrotu bych ráda ochutnala.
izabella929
@cesminaz , to je cesto ako na arabský chlieb..videla som ako ho robia v Tunise..ale inak tie najjednoduchšie jedlá sú najchutnejšie..aj som to tam ochutnala..)inak také jednoduché cesto je aj na cigánsky bodak, len do toho ide sóda bikarbona..Chutne si navarila šikuľka naša.-)
jack
Toto by som si teraz dala:-P
cesminaz
Milý @Kecemis budem velmi rada,ked aj toto jedlo ochutnáte :-) Dúfam,ze potom podáš hlásenie :-) @Farbuska budem rada :-) @Alex37 tie mäsové zmesy sú rôzne.Ja som tiež jedla už zopár a boli fakt výborné :-) @Haji @Jack @Izabelka @Marianne @Atina47 dakujem vám vsetkým za nahliadnutie a milé komentáre :-) Budem rada ak niekedy vyskúšate. @Evelynba :-) no až také chrumkavé to zato nieje :-)) Nieje to síce mäkké,ale ani ako suchár :-) Moje deti,ked boli naposledy v Turecku,tak tam jedli v jednej malej domáckej reštaurácii vraj totálne chrumkavý etli ekmek :-) Vraj velmi im chutil.Niekto robí chrumkavejší bez kvasníc a niekto zasa trochu mäkší s kvasnicami :-) Je to vec chuti.Prajem vsetkým príjemný večer :-)
1x haji
zolik
Uz od uvodnej fotky je jasne, koho recept to je! ;-)
evelynba
@Cesminaz (13.12.2017 18:51)

Tak som to ani nemyslela,že to bude ako kreker, ale napr. tie okraje...mňam mňam, to je vidieť aj na fotke, no a stred už taký chrumkavý byť ani nemusí, tak je to najlepšie. Už sa teším, až to upečiem. Pekný deň želám.
luss44
tak toto sa mi veľmi pozdáva, musím vyskúšať ale trochu pikantnejšiu verziu, s chilli. Postup máš pekný, ako vždy :)
tatranka
To rovné,nestočené cesto má láka viac.Je pekne vypečené a slinky sa zbiehajú.Pekne prezentovaný recept.
tiginko
tak toto áno, vyzerá to výborne, to si s mužom pochutnáme niekedy. Dík za recept @cesminaz
cesminaz
Dakujem velmi pekne všetkým za nahliadnutie a milé komentíky,velmi potešili :-) Budem rada ak niekto vyskúša.