Etli ekmek / Mäsový chlieb fotorecept
Foto: cesminaz
Etli ekmek je vlastne tenké cesto natreté mletým mäsom upečené v rúre.
porcie
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
3,25-3,5 dl vlažná |
|
0,5 KL |
|
Mäsová zmes: | |
500-600 g mleté |
|
2 ks |
|
3-4 ks čerstvá |
|
3 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 KL |
|
1-2 KL (paradajkové pyré, pretlak) |
|
0,5 dl |
|
Postup
-
1
Najprv si urobíme cesto, kedže ho musíme 25-30 minút nechat postáť... V miske najprv lyžicou premiešame múku so solou, pridáme vodu a vypracujeme polomäkké cesto. Pomocou múky ho ešte krátko vymiesime do bochníka. Ako kontrolu zvyknem prstom vtlačit do cesta a ked sa zdvíha po vtlačení pomaly spät hore, tak je presne dobré :-) Hotové cesto necháme postáť zakryté utierkou zo 25-30 minút. Toto cesto je vlastne börekové cesto.
-
2
Na plnku si v jednej miske zmiešame mäso, na velmi drobno nakrájanú cibulu a papriku. Dalej cesnak, sol podla potreby a korenie. Ked sme to dobre premiešali, rozdelíme to na polovicu a do jednej pridáme ešte 1 KL červenej papriky a 1-2 KL salçe. Môžme pridat aj Isot podla chuti.
-
3
Oddýchnuté cesto si na pomúčenej doske rozdelíme na polovicu. Každé cesto najprv rozťapkáme do malého obdĺžnika a následne vyvalkame na velkost plechu a hrúbku cca 1-2 mm. Vyvalkané cesto válkom prenesieme na plech s papierom.
-
4
Teraz plnku podla obrázku naťapkáme na celé cesto. Ak chcete, tak 1-2 cm okraje môžte zahnuť späť. Takto pripravené dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na 20 minut. Viac nie, lebo sa vysuší.
-
5
Jedno cesto som po upečení skrútila.
-
6
A druhé som len tak pokrájala :-)
-
7
Etli ekmek je skoro ako börek, len chrumkavejšie :-) U nás doma to moji "chlapci" lúbia takéto, ale kto chce, ten si pridá do cesta zo 20 g kvasníc a tak bude mať po upečení o niečo mäkšie cesto :-) Podáva sa k polievke alebo s Ayranom. Dobrú chuť.
Tak som to ani nemyslela,že to bude ako kreker, ale napr. tie okraje...mňam mňam, to je vidieť aj na fotke, no a stred už taký chrumkavý byť ani nemusí, tak je to najlepšie. Už sa teším, až to upečiem. Pekný deň želám.