Mäsový koláč

Etli ekmek / Mäsový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Etli ekmek je vlastne tenké cesto natreté mletým mäsom upečené v rúre.

3
porcie
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si urobíme cesto, kedže ho musíme 25-30 minút nechat postáť... V miske najprv lyžicou premiešame múku so solou, pridáme vodu a vypracujeme polomäkké cesto. Pomocou múky ho ešte krátko vymiesime do bochníka. Ako kontrolu zvyknem prstom vtlačit do cesta a ked sa zdvíha po vtlačení pomaly spät hore, tak je presne dobré :-) Hotové cesto necháme postáť zakryté utierkou zo 25-30 minút. Toto cesto je vlastne börekové cesto.
  2. Na plnku si v jednej miske zmiešame mäso, na velmi drobno nakrájanú cibulu a papriku. Dalej cesnak, sol podla potreby a korenie. Ked sme to dobre premiešali, rozdelíme to na polovicu a do jednej pridáme ešte 1 KL červenej papriky a 1-2 KL salçe. Môžme pridat aj Isot podla chuti.
  3. Oddýchnuté cesto si na pomúčenej doske rozdelíme na polovicu. Každé cesto najprv rozťapkáme do malého obdĺžnika a následne vyvalkame na velkost plechu a hrúbku cca 1-2 mm. Vyvalkané cesto válkom prenesieme na plech s papierom.
  4. Teraz plnku podla obrázku naťapkáme na celé cesto. Ak chcete, tak 1-2 cm okraje môžte zahnuť späť. Takto pripravené dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na 20 minut. Viac nie, lebo sa vysuší.
  5. Jedno cesto som po upečení skrútila.
  6. A druhé som len tak pokrájala :-)
  7. Etli ekmek je skoro ako börek, len chrumkavejšie :-) U nás doma to moji "chlapci" lúbia takéto, ale kto chce, ten si pridá do cesta zo 20 g kvasníc a tak bude mať po upečení o niečo mäkšie cesto :-) Podáva sa k polievke alebo s Ayranom. Dobrú chuť.