Dvoranský burger s tekvicovou plackou a cesnakovou majonézou

Marek Čákovský
šéfkuchár reštaurácie Dvor Lehôtka v Lehôtke pod Brehmi, 6. októbra 2020
Dvoranský burger s tekvicovou plackou a cesnakovou majonézou
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Každé ročné obdobie motivuje šéfkuchára preniesť sezónu na tanier. Jeseň je však u mňa jednotkou. V záhradách, sadoch a lesoch sa nájde veľa farebného a voňavého a všetko Zobraziť celý popisKaždé ročné obdobie motivuje šéfkuchára preniesť sezónu na tanier. Jeseň je však u mňa jednotkou. V záhradách, sadoch a lesoch sa nájde veľa farebného a voňavého a všetko sa to dá premeniť na výnimočné jedlo. Nielen huby, kapusta či tekvica – a, samozrejme, hus, kačka, divina – ale aj slivky, hrušky, jablká, hrozno či orechy. Nestoja iba za experimentovanie v sladkej, ale aj v slanej a mäsovej kuchyni.

4
porcie

Suroviny

4 ks (domáca)
4 burgre
100 g (plátky)
100 g (plátky)
500 g
100 g
2 ks
50 g
100 g
100 g
100 g
1 ks
100 g
200 g (domáca)




Postup

  1. 1

    Tekvicu očistíme a postrúhame, pridáme vajce, mleté čierne korenie, soľ, majorán, cesnak a hladkú múku. Zmiešame a na panvici s olejom upečieme ako klasické zemiakové placky.

  2. 2

    Pečený cesnak zmixujeme a pridáme do domácej majonézy.

  3. 3

    Z mäsa vytvarujeme burgre a ugrilujeme. Pred dokončením položíme na mäso syr a necháme zmäknúť. Spolu s mäsom ugrilujeme aj plátky slaniny.

  4. 4

    Žemle rozkrojíme a reznou stranou ohrejeme na grile. Potrieme cesnakovou majonézou, na majonézu dáme ugrilovaný burger, tekvicovú placku a zeleninu.

Diskusia k receptu