Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky fotorecept

pusta - fotkapusta, 30. augusta 2012
Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept)
Foto: pusta

Dostali sme chuť na sladké, rozmýšľala som, čím prekvapím mojich maškrtníkov. Vymyslela som si slimáčiky, ale dvojfarebné. Spravila som kysnuté lístkové cesto na briošky, Zobraziť celý popisDostali sme chuť na sladké, rozmýšľala som, čím prekvapím mojich maškrtníkov. Vymyslela som si slimáčiky, ale dvojfarebné. Spravila som kysnuté lístkové cesto na briošky, suroviny som rozdelila na polovicu a do jednej časti som dala kakao. Po vykysnutí cesta som vytvarovala valce, pokrájala som ich na dieliky a ušúľala som rovnako dlhé šúľky, posplietala som do vrkočov jeden kakaový a nezafarbený šúľok. Vrkoče som stočila do slimáčikov a upiekla. Ešte za tepla sa po nich len tak zaprášilo.

12 ks - jeden plech
porcií
90 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

bezfarebné cesto:
13 PL kopcom
3 PL kopcom
1 štipka
75 g /Hera/maslo
1 ks
1 CL
125 ml vlažné
11 g čerstvé
kakaové cesto:
13 PL kopcom
3 PL kopcom
1 štipka
75 g /Hera/maslo
1 ks
1 CL
125 ml vlažné
11 g čerstvé
1 PL kopcom preosiate
2 ks na potretie slimáčikov
 na posypanie slimáčikov




Postup

  1. 1

    Pripravila som si dve misy, do ktorých som preosiala múku a do jednej z nich som preosiala aj kakao na kakaové cesto.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do oboch mís s múkou som pridala rovnaké množstvo cukru a štipku soli.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku s kakaom a štipkou soli som premiešala a do každej misy s múkou, soľou a cukrom som pridala 1 žlĺtok.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu sa chystalo nezafarbené cesto, do oboch múk som vyhĺbila jamku a namrvila droždie.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Droždie som namrvila aj do múky s kakaom.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som na droždie 1 CL kryštálového cukru, dalej som nefotila každé cesto zvlášť, lebo postup je identický.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Priliala som vlažné mlieko k droždiu a k múke som pridala pokrájaný tuk. Ja som mala doma Heliu, je na Vašom rozhodutí, či pridáte Heru alebo maslo.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ked kvások vykysol, všetko som dôkladne spracovala na hladké, pružné a polotuhé cesto.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prikryté čistou utierkou som každé cesto jemne pomúčené nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom som každé cesto ešte v mise dobre prepracovala a na ľahko pomúčenej doske som z nich vytvarovala valec. Múky treba naozaj len veľmi málo, cesto sa nelepí a dobre sa s ním pracuje.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto bez ďalšieho kysnutia som pokrájala približne na rovnaké dieliky a hneď som s ním pokračovala v práci.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z jednotlivých dielikov som na doske dlaňami ušúľala asi rovnako dlhé šúľky.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vzala som jeden nezafarbený a jeden kakaový šúľok, ktorý som na jednom konci spojila stlačením a uplietla som jednoduchý dvojfarebný vrkoč.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vždy jeden vrkoč som stočila do slimáčika podľa môjho receptu z 11. mája 2011 na celozrnné slimáky, kde je podrobný postup http://varecha.pravda.sk/recepty/grahamovo-razne-celozrnne-slimaky-fotorecept/17066-recept.html. Avšak nasledujúci postup je rýchlejší a jednoduchší. Jeden koniec vrkoča som uchopila do štipky vytvorenej z palca, ukazováka a prostredníka ľavej ruky a celý vrkoč som obtočila pravou rukou okolo tejto štipky , druhý koniec vrkoča som zasunula pod slimáčika. Dúfam, že som to vysvetlila zrozumiteľne, nemohla som to odfotiť, lebo som pracovala sama. Hotové slimáčiky som poukladala na plech s teflonovou foliou a vložila som ich do studenej trúby.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Trúbu som nastavila na 180 stupňov a ako sa zahrievala na uvedenú teplotu, slimáčiky počas týchto 10 minút krásne nakysli. Po týchto 10-tich minútach som nakysnuté slimáčiky na chvíľku vybrala z trúby, potrela som ich 2x odloženými bielkami a na každý som dala 1 CL kryštálového cukru.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Potom som ich znovu vložila do trúby, ktorá už bola vyhriata na 180 stupňov C a piekla som ich celkom len 10 minút. Upečené slimáčiky som dala vychladnúť na dosku. Je to síce neobvyklý postup kysnutia a pečenia, ale veľmi šikovný a rýchly.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Toto som stihla zachrániť na fotografovanie, ostatné rýchlo zmizlo ešte teplé, boli také dobré a prudko jedlé, že sa ani nečudujem. Postup nie je vôbec zložitý, len som ho podrobne rozpísala.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Jeden slimáčik som rozlomila, cesto je ľahučké, nadýchané a krásne nalístkovalo. Sú to moje prvé briošky, isto nie posledné, čoskoro robím znovu. Z tejto dávky mi vyšlo 12 veľkých kusov, ponúkla som aj mladého suseda a jeho priateľku, tiež im veľmi chutili. Veľmi ma to tešilo, lebo je to môj nový vlastný recept a vydaril sa.

    Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

marijanka712
krásne rozpracovaný foto postup no a výsledok? bombastický viem si tu fantastickú chuť tej briošky predstaviť - šup do kk a iste si to podla teba upečiem
pusta
@marijanka712 , veru naozaj boli výborné a ten nový postup tvarovania, kysnutia a pečenia sa veľmi osvedčil. taká som bola šťastná, že sa vydarili. ďakujem ti.
izabella929
vyzerajú prekrásne a nepochybujem o tom, že aké sú chuťove fantastické.-)))dík za recept.-)
medulienka122
konečne asi naberiem odvahu a upečiem podľa teba - krásne zrozumiteľne popísané aj pre taký antitalent ako ja:-)) a ešte krajšie foto!
marylan
Včera dlho do večera som študovala Tvoje recepty, všetky ma oslovili, si úžasná kuchárka, cukrárka ... veľa som sa od Teba naučila. Ďakujem, že si sa podelila s nami. Rada skúšam nové recepty a na Vareche som našla len samé dobroty a super recepty. Som rada, že každá odovzdáva svoje najlepšie recepty, cítim sa tu ako doma, ozaj je tu skvelý kolektív a ja sa rada učím. Ďakujem.
margaretka28
Parádne sú,ani sa nečudujem, že sa minuli ešte teplé,ved kto by odolal.Ja robievam podobné dvojfarebné rožky,aj ich tu mám,tiež sú dobré,ale musím skúsiť aj tieto tvoje uzlíky.:-)
tatranka
Vydarený recept,vydarené briošky.Už sú uložené a na budúce vyskúšam takéto kombinované.
valeri
veľmi pekné, najbližšie budú takéto kombinované. Ukladám
tilau
aj mne sa veľmi páčia, zajtra vyskúšam :D
cica2
krásne sa ti vydarili :-) Ja robievam dvojfarebnú vianočku z 9 prameňov(mám ju aj medzi receptami) a veľmi sa mi páčia aj tvoje prepletané kakaové slimáčiky, vďaka za inšpiráciu....krásne si recept nafotila a spracovala :-)
lusinkab
Krasny receptik a tie fotky no jedna basen,az sem mi vonaju :-) dalsi recept na briosky do zbierky :-) my ich mame velmi radi :-)
pusta
@medulienka122 , nie si antitalent, to je hlúposť. ved ja som začala len pred 2 rokmi sem tam piecť. treba si veriť a skúsiť. určite sa ti podaria - držím palce!
pusta
@marylan , som len obyčajný amatér ako aj ty. len mám rada dobré jedlo a úžasnú pokoru pred jedlom. to je celé, ale dakujem za uznanie. naozaj si ma potešila.
pusta
@cica2 , dakujem, ale tebe sa ja v pečení nevyrovnám, som len začiatočník. veľmi ťa obdivujem.
pusta
@sonulienka , ak vyskúšaš, daj vedieť. som veľmi rada, celý recept aj nové postupy sú z mojej vlastnej hlavy. dakujem ti.
cica2
@pusta ďakujem si milá, ale práveže ja sa musím od teba veľa učiť, lebo ty robíš kysnuté cesto v rukách (ja si netrúfam) preto využívam pekárničku
zdezda
vynikajúci foto postup na vynikajúci recept, sú také vydarené, že aj mňa si presvedčila, aby som si ich uložila a vyskúšala upiecť :-) pekávam kysnuté, no zväčša na slano, ale takéto uzlíky musia chutiť každému, dobre si to vymyslela :-)
pusta
@zdezda , dakujem za uznanie. daj vedieť, ak spravíš, budem sa úprimne tešiť. pre veľký úspech a želanie mojich maškrtníkov robím dnes znovu. síce sú troška inakšie, ak sa vydaria, recept vložím
bibalabuba
su suprove, ukladam a coskoro ich aj upeciem, neviem sa dockat :) ja dam ale namiesto stuzeneho tuku maslo
pusta
@bilabuba , poteší ma, ak dáš vedieť, ako sa vydarili a ako chutili. jasne, spokojne daj maslo. dakujem.
elen52
Ukladám do kk a už sa teším na ne. Musia byť určite super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia