Dvojfarebné prepletané kakaové slimáčiky - moje prvé briošky fotorecept
Foto: pusta
Dostali sme chuť na sladké, rozmýšľala som, čím prekvapím mojich maškrtníkov. Vymyslela som si slimáčiky, ale dvojfarebné. Spravila som kysnuté lístkové cesto na briošky, Zobraziť celý popisDostali sme chuť na sladké, rozmýšľala som, čím prekvapím mojich maškrtníkov. Vymyslela som si slimáčiky, ale dvojfarebné. Spravila som kysnuté lístkové cesto na briošky, suroviny som rozdelila na polovicu a do jednej časti som dala kakao. Po vykysnutí cesta som vytvarovala valce, pokrájala som ich na dieliky a ušúľala som rovnako dlhé šúľky, posplietala som do vrkočov jeden kakaový a nezafarbený šúľok. Vrkoče som stočila do slimáčikov a upiekla. Ešte za tepla sa po nich len tak zaprášilo.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
bezfarebné cesto: | |
13 PL kopcom |
|
3 PL kopcom |
|
1 štipka |
|
75 g /Hera/maslo |
|
1 ks |
|
1 CL |
|
125 ml vlažné |
|
11 g čerstvé |
|
kakaové cesto: | |
13 PL kopcom |
|
3 PL kopcom |
|
1 štipka |
|
75 g /Hera/maslo |
|
1 ks |
|
1 CL |
|
125 ml vlažné |
|
11 g čerstvé |
|
1 PL kopcom preosiate |
|
2 ks na potretie slimáčikov |
|
na posypanie slimáčikov |
|
Postup
-
1
Pripravila som si dve misy, do ktorých som preosiala múku a do jednej z nich som preosiala aj kakao na kakaové cesto.
-
2
Do oboch mís s múkou som pridala rovnaké množstvo cukru a štipku soli.
-
3
Múku s kakaom a štipkou soli som premiešala a do každej misy s múkou, soľou a cukrom som pridala 1 žlĺtok.
-
4
Tu sa chystalo nezafarbené cesto, do oboch múk som vyhĺbila jamku a namrvila droždie.
-
5
Droždie som namrvila aj do múky s kakaom.
-
6
Pridala som na droždie 1 CL kryštálového cukru, dalej som nefotila každé cesto zvlášť, lebo postup je identický.
-
7
Priliala som vlažné mlieko k droždiu a k múke som pridala pokrájaný tuk. Ja som mala doma Heliu, je na Vašom rozhodutí, či pridáte Heru alebo maslo.
-
8
Ked kvások vykysol, všetko som dôkladne spracovala na hladké, pružné a polotuhé cesto.
-
9
Prikryté čistou utierkou som každé cesto jemne pomúčené nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
-
10
Potom som každé cesto ešte v mise dobre prepracovala a na ľahko pomúčenej doske som z nich vytvarovala valec. Múky treba naozaj len veľmi málo, cesto sa nelepí a dobre sa s ním pracuje.
-
11
Cesto bez ďalšieho kysnutia som pokrájala približne na rovnaké dieliky a hneď som s ním pokračovala v práci.
-
12
Z jednotlivých dielikov som na doske dlaňami ušúľala asi rovnako dlhé šúľky.
-
13
Vzala som jeden nezafarbený a jeden kakaový šúľok, ktorý som na jednom konci spojila stlačením a uplietla som jednoduchý dvojfarebný vrkoč.
-
14
Vždy jeden vrkoč som stočila do slimáčika podľa môjho receptu z 11. mája 2011 na celozrnné slimáky, kde je podrobný postup http://varecha.pravda.sk/recepty/grahamovo-razne-celozrnne-slimaky-fotorecept/17066-recept.html. Avšak nasledujúci postup je rýchlejší a jednoduchší. Jeden koniec vrkoča som uchopila do štipky vytvorenej z palca, ukazováka a prostredníka ľavej ruky a celý vrkoč som obtočila pravou rukou okolo tejto štipky , druhý koniec vrkoča som zasunula pod slimáčika. Dúfam, že som to vysvetlila zrozumiteľne, nemohla som to odfotiť, lebo som pracovala sama. Hotové slimáčiky som poukladala na plech s teflonovou foliou a vložila som ich do studenej trúby.
-
15
Trúbu som nastavila na 180 stupňov a ako sa zahrievala na uvedenú teplotu, slimáčiky počas týchto 10 minút krásne nakysli. Po týchto 10-tich minútach som nakysnuté slimáčiky na chvíľku vybrala z trúby, potrela som ich 2x odloženými bielkami a na každý som dala 1 CL kryštálového cukru.
-
16
Potom som ich znovu vložila do trúby, ktorá už bola vyhriata na 180 stupňov C a piekla som ich celkom len 10 minút. Upečené slimáčiky som dala vychladnúť na dosku. Je to síce neobvyklý postup kysnutia a pečenia, ale veľmi šikovný a rýchly.
-
17
Toto som stihla zachrániť na fotografovanie, ostatné rýchlo zmizlo ešte teplé, boli také dobré a prudko jedlé, že sa ani nečudujem. Postup nie je vôbec zložitý, len som ho podrobne rozpísala.
-
18
Jeden slimáčik som rozlomila, cesto je ľahučké, nadýchané a krásne nalístkovalo. Sú to moje prvé briošky, isto nie posledné, čoskoro robím znovu. Z tejto dávky mi vyšlo 12 veľkých kusov, ponúkla som aj mladého suseda a jeho priateľku, tiež im veľmi chutili. Veľmi ma to tešilo, lebo je to môj nový vlastný recept a vydaril sa.
Diskusia k receptu