Kysnutá bábovka
Kysnutá bábovka

Dvojfarebná kysnutá bábovka

trojmamakika - fotkatrojmamakika, 5. februára 2022

Túto bábovku nám piekla mamina ako deťom a teraz ju ja pečiem svojim ?

10-12
porcií
90 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

250 g
250 g
50 g
1/2 kocky
300 ml
1 bal.
120 g
podľa chuti (alebo pomarančová)
4 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z polovice mlieka, droždia a trošky cukru pripravíme kvások.

  2. 2

    Sypké suroviny (okrem kakaa) dáme do misky, pridáme kvások, maslo a postupne podľa potreby prilievame zvyšné mlieko.

  3. 3

    Vypracujeme cesto, ktoré sa odliepa od stien misky aj od rúk a necháme kysnúť cca 30 minút. Po 30 minútach cesto jemne premiesime a necháme kysnúť ďalších 30 minút.

  4. 4

    Následne cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť pomocou kakaa zafarbíme na hnedo a to tak, že kakao rozmiešame v troške mlieka a vmiesime do polovice cesta. (Pokiaľ chcete len bielu bábovku, tento bod vynecháte).

  5. 5

    Obe polovice cesta vyvaľkáme približne na rovnaké obdĺžniky. Tmavé cesto položíme na biele a spolu zvinieme.

  6. 6

    Zvinuté cesto preložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku a necháme podkysnúť cca 30 minút.

  7. 7

    Rúru vyhrejeme na 170 °C a bábovku pečieme približne 40-50 minút.

  8. 8

    Hotovú bábovku necháme vychladnúť a krásne sa nám z formy vyklopí sama. Dobrú chuť ?

Diskusia k receptu

jabaletka
Mňam, robím podobne (recept od Naty), len to zaviniem do závinu a pečiem vo forme na biskupský chlebíček. Deti to jedia ako vianočku.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha