Foto: radox1
Keď napíšete do vyhľadávača slovo bôčik, tak vám vyhodí množstvo receptov, ktoré sa väčšinou podobajú jeden druhému. Ja som tentoraz zvolil opačnú prípravu, mäso Zobraziť celý popisKeď napíšete do vyhľadávača slovo bôčik, tak vám vyhodí množstvo receptov, ktoré sa väčšinou podobajú jeden druhému. Ja som tentoraz zvolil opačnú prípravu, mäso som nepiekol v rúre do chrumkava, ale dusil v hrnci na doske. Suroviny som prispôsobil nášmu regiónu a niečo pozmenil vo svoj prospech.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do hrnca nalejeme vodu, privedieme do varu a vložíme bôčik asi na 1 minútu tak, aby bol celý ponorený a voda počas tejto doby stále silno vrela. Potom ho vyberieme na krájaciu dosku a cez šírku nakrájame na asi 3 - 4 cm pásy. Vodu z hrnca vylejeme, ale časť z nej zachováme, na dno vložíme cibuľku aj s vňaťou, nakrájaný ďumbier, cesnak a papričku. Na tú podstielku pridáme nakrájaný bôčik kožou dole, následne sój.omáčku, cukor, víno, odloženú vodu tak, aby mäso trčalo z hladiny, privedieme do varu a pomaly zakryté dusíme 90 minút tak, že pokrievku vôbec neotvárame - nič neprihorí. Po udusení mäso vyberieme na tanier kožou hore a polejeme šťavou. Zbytok štavy z hrnca zlejeme a na dno hrnca vložíme pripravený tanier s mäsom, podlejeme vodou tak,aby nepresiahla výšku taniera, priklopíme a dusíme na pare ďalších 20 minút. Po dovarení posypeme sezamom a môžeme ľubovolne expedovat, ja som zvolil ako prílohu ryžu, ktorá sa k tej rôsolovitej koži náramne hodí.
-
2
No a nakoniec mi to nedalo, tak som rúre vyťal gril na 220°, pár kúskov položil na mriežku a zapiekol kožu do chrumkava asi 10 minút (chudera rúra, tá dopadla). Zo štavy som urobil silný gél, postup je tu, kde je ešte aj návod ako bôčik zatažiť a na druhý deň opiecť na panvici do chrumkava: https://varecha.pravda.sk/recepty/glazovany-bocik/54799-recept.html
Áno, veď na sójovke, chilli papričkách a sezame si pochutnával už Juraj Jánošík, ktorý si to vyžiadal ako posledné jedlo pred popravou.
iste,sojovu omacku,chilli ani sezam u nas nikde nezozenies,zato cinske vino,ktore som nahradil nasim,kamenny a hnedy melasovy cukor nahradeny trstnovym,dostanes v kazdom obchode.
a tie "prípeckové" komentáre si nevšímaj, ten borec beztak nevie, o čom hovorí a robiť to iste nebude :-)
www.labuznik.cz/recept/stara-cinska-basen-o-bucku-dong-...
varecha.pravda.sk/recepty/glazovany-bocik/54799-recept.ht...
takto zatazeny bôcik vydrzi v chladnicke niekolko dni,staci iba opiect na suchej panvici.
Teba bych potrebovala do kuchyne. SUPER slavnostna vecera. Mas *+
My sme jedli s “bao buns” a ešte som trochu pokvapkala s hoisin omáčkou.
Ďakujem za recept.