Dusený ázijský bôčik

radox1 - fotkaradox1, 16. marca 2017
Dusený ázijský bôčik
Foto: radox1

Keď napíšete do vyhľadávača slovo bôčik, tak vám vyhodí množstvo receptov, ktoré sa väčšinou podobajú jeden druhému. Ja som tentoraz zvolil opačnú prípravu, mäso Zobraziť celý popisKeď napíšete do vyhľadávača slovo bôčik, tak vám vyhodí množstvo receptov, ktoré sa väčšinou podobajú jeden druhému. Ja som tentoraz zvolil opačnú prípravu, mäso som nepiekol v rúre do chrumkava, ale dusil v hrnci na doske. Suroviny som prispôsobil nášmu regiónu a niečo pozmenil vo svoj prospech.

4-5
porcie
15 minút
príprava
110 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 zväzok
3 pl
1 dl
50 g
4 ks
80 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnca nalejeme vodu, privedieme do varu a vložíme bôčik asi na 1 minútu tak, aby bol celý ponorený a voda počas tejto doby stále silno vrela. Potom ho vyberieme na krájaciu dosku a cez šírku nakrájame na asi 3 - 4 cm pásy. Vodu z hrnca vylejeme, ale časť z nej zachováme, na dno vložíme cibuľku aj s vňaťou, nakrájaný ďumbier, cesnak a papričku. Na tú podstielku pridáme nakrájaný bôčik kožou dole, následne sój.omáčku, cukor, víno, odloženú vodu tak, aby mäso trčalo z hladiny, privedieme do varu a pomaly zakryté dusíme 90 minút tak, že pokrievku vôbec neotvárame - nič neprihorí. Po udusení mäso vyberieme na tanier kožou hore a polejeme šťavou. Zbytok štavy z hrnca zlejeme a na dno hrnca vložíme pripravený tanier s mäsom, podlejeme vodou tak,aby nepresiahla výšku taniera, priklopíme a dusíme na pare ďalších 20 minút. Po dovarení posypeme sezamom a môžeme ľubovolne expedovat, ja som zvolil ako prílohu ryžu, ktorá sa k tej rôsolovitej koži náramne hodí.

    Dusený ázijský bôčik - obrázok 1
  2. 2

    No a nakoniec mi to nedalo, tak som rúre vyťal gril na 220°, pár kúskov položil na mriežku a zapiekol kožu do chrumkava asi 10 minút (chudera rúra, tá dopadla). Zo štavy som urobil silný gél, postup je tu, kde je ešte aj návod ako bôčik zatažiť a na druhý deň opiecť na panvici do chrumkava: https://varecha.pravda.sk/recepty/glazovany-bocik/54799-recept.html

Diskusia k receptu

radox1
este mozem spomenut,ze som uz pripravoval bôcik vseljako,ale tak mäkky a stavnaty nebol ani jeden,sam som ostal prekvapeny.ked mu este v rure spravite kôrku,je to dokonalost sama o sebe,a opakujem,odporucam stavu zvarit na husty gel.
elixir
Pekné, mám pocit, ty máš každučký detail pod palcom, vyzerá to moc chutne.
danda3
Tak toto spraviť chlapom na oslavu miesto sladkej torty, myslím, že by boli nadšení...
patroveckypitrs
Oslovilo ma to. Vyzerá to super, len rozmýšľam, keby som hotový bôčik dal na suchu keramickú panvicu, aj tak by som dosiahol pripečenie.
kuchticka
PREHLTAM NAPRAZDNO. Na toto mam tak velku chut, ze bych dala hoci co za jednu veceru.
Teba bych potrebovala do kuchyne. SUPER slavnostna vecera. Mas *+
tondo
Myslím si že ta koža by nemala byť taka chlpatá ale recept celkom fajn
radox1
definuj kde,ani jeden!na to som totiz velmi haklivy.
kucharka
Dnes bol bôčik podľa tohto receptu, tiež som dala nakoniec pod gril a tiež rúra dopadla hrozne!
My sme jedli s “bao buns” a ešte som trochu pokvapkala s hoisin omáčkou.
Ďakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia