Dusený ázijský bôčik

radox1 - fotkaradox1, 16. marca 2017
Dusený ázijský bôčik
Foto: radox1

Keď napíšete do vyhľadávača slovo bôčik, tak vám vyhodí množstvo receptov, ktoré sa väčšinou podobajú jeden druhému. Ja som tentoraz zvolil opačnú prípravu, mäso som nepiekol v rúre do chrumkava, ale dusil v hrnci na doske. Suroviny som prispôsobil nášmu regiónu a niečo pozmenil vo svoj prospech.

4-5
porcie
15 minút
príprava
110 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 zväzok
3 pl
1 dl
50 g
4 ks
80 ml
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnca nalejeme vodu, privedieme do varu a vložíme bôčik asi na 1 minútu tak, aby bol celý ponorený a voda počas tejto doby stále silno vrela. Potom ho vyberieme na krájaciu dosku a cez šírku nakrájame na asi 3 - 4 cm pásy. Vodu z hrnca vylejeme, ale časť z nej zachováme, na dno vložíme cibuľku aj s vňaťou, nakrájaný ďumbier, cesnak a papričku. Na tú podstielku pridáme nakrájaný bôčik kožou dole, následne sój.omáčku, cukor, víno, odloženú vodu tak, aby mäso trčalo z hladiny, privedieme do varu a pomaly zakryté dusíme 90 minút tak, že pokrievku vôbec neotvárame - nič neprihorí. Po udusení mäso vyberieme na tanier kožou hore a polejeme šťavou. Zbytok štavy z hrnca zlejeme a na dno hrnca vložíme pripravený tanier s mäsom, podlejeme vodou tak,aby nepresiahla výšku taniera, priklopíme a dusíme na pare ďalších 20 minút. Po dovarení posypeme sezamom a môžeme ľubovolne expedovat, ja som zvolil ako prílohu ryžu, ktorá sa k tej rôsolovitej koži náramne hodí.

    Dusený ázijský bôčik - obrázok 1
  2. 2

    No a nakoniec mi to nedalo, tak som rúre vyťal gril na 220°, pár kúskov položil na mriežku a zapiekol kožu do chrumkava asi 10 minút (chudera rúra, tá dopadla). Zo štavy som urobil silný gél, postup je tu, kde je ešte aj návod ako bôčik zatažiť a na druhý deň opiecť na panvici do chrumkava: https://varecha.pravda.sk/recepty/glazovany-bocik/54799-recept.html

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
este mozem spomenut,ze som uz pripravoval bôcik vseljako,ale tak mäkky a stavnaty nebol ani jeden,sam som ostal prekvapeny.ked mu este v rure spravite kôrku,je to dokonalost sama o sebe,a opakujem,odporucam stavu zvarit na husty gel.

Pridaj komentár k receptu: