Glazovaný bôčik

radox1 - fotkaradox1, 22. októbra 2014
Glazovaný bôčik
Foto: radox1

Je veľa príprav na tento úžasný kus mäsa.Ja Vám ho ponúkam pomaly pečený,chrumkavý so silnou gélovou šťavou,ktorá k nemu určite patrí.

4-6
porcie
20 minút
príprava
3-4 hodiny minút
na 130 °C

Suroviny

1 ks
3 pl
2 pl
5 ks
1 kl
1 pl
2 dl




Postup

  1. 1

    Pripravíme si marinádu: Sójovú omáčku zmiešame s cukrom,prelisovaným cesnakom,korením a vodou v takom množstve,aby bolo mäso ponorené len po okraj kože,a necháme odležať,najlepšie cez noc.tento krok je možné aj vynechať. Do veľkej panvice nalejeme asi 3mm vody,vložíme bôčik kožou dole a obvaríme ju asi 5 minút,aby koža zmäkla.spojíme kuchynské ihly,alebo tenkým nožom poprepichujeme na husto kožu,do mäsa nezasahujeme.Potrieme sódou,a poriadne vmasírujeme do kože soľ. Na rozprestretý alobal preložený dvojmo vložíme mäso kožou hore,a po všetkých stranách mäsa ho natesno popritláčame k nemu do výšky kože,ktorú necháme odokrytú-čiže taký alobalový pekáčik vo velkosti mäsa.Rúru rozhorúčime na 230° dolný aj horný ohrev,najprv pečieme 10 min.,potom teplotu stiahneme na 130° a pečieme dalej 3 hodiny-odokryté.Pokial by kôrka nebola dostatocne chrumkava,tak ju dorobíme pod grilom.Po upečení mäso preložíme na dosku,a necháme odpočinúť.šťavu zlejeme z alobalu do širšej panvice a urobíme hustý gél.

    Glazovaný bôčik - obrázok 1
  2. 2

    Tuk zo štavy odstránime,ktorú silným varom redukujeme,ked uz je na 2/3 odvarena,pridáme cukor,čer.víno a balzamikovú redukciu a dalej varíme do konzistencie sirupu.ak je šťava málo lesklá,zašľaháme do nej kocku studeného masla a už nevaríme. Rada na záver.ak nám z mäsa ostalo,tak ho zaťažíme napr.doskou na krájanie na ktoru dáme ťažší predmet-knihu.takto zalisovaný bôčik na druhý den nakrájame na kocky a na suchej panvici opečieme do zlata,obzvlášť kožu aby opäť zchrumkavela.

    Glazovaný bôčik - obrázok 2

Diskusia k receptu

pipnat
aj mňa hneď napadlo, že ide o koláč, len s divným názvom:):)
alex37
tak tento zákusok by potešil môjho chlapa-mäsojeda :-) podaril sa ti na 1* ukladám a naštudujem technológiu prípravy :-)
kukulienka71
Rezy "Glazovaný bôčik" :-)) nádherné fotky, ten postup si ukladám, už si mi ho spomínal. Do surovín by som dala bôčik s kožou, je v prediktívnom zozname. Krásna úprava! 5*
radox1
to som odkukal,ze vraj koža zmäkne viac.takisto sa pridava napr.ked sa dlhsie dusi mäso.je fakt ze ta koža bola chrumkava a zaroven som si na nej nesiel vylamat zuby.
radost
ooo..robiť takúto maškrtu v tak vysokom leveli..nie..nie..zjedli by sme viac-než by sme chceli..!!
vyzerá to krásne..
očiam dovolím..
no žalúdok-nebude ten vyhrávať oslavné básne..!!
šikovný varechár..:-)
izabella929
@radox1...prizn ám sa, tiež som mala dojem, že je to zákusok...ale parádne vyzerá tvoje dielo...bôčik roky nekupujem, ale toto by som možno aj ochutnala...)
daguska
Ozaj krásna prezentácia.Nebudem piect bôcik,ale ver,ze by som si s velkou radostou dala aj viackrát.
frezia68
To je taký krásny rez,že obdivujem :-) To máš nôž elektrický,či ako sa Ti podarilo takto nakrájať?Ja som vždy piekla bôčik tak,že kožu pred pečením som krájala na úhľadné kocky,po upečení sme chrumkali,ako cukrík . Už je v KK a ***** :-)
radox1
staci ostry nôž a ocielka,musi holit chlpy na ruke.
konkretne som rezal s tymto:




pusta
poznám, už som ho robila.
krásny recept, fantastické foto.
*****
afataga
velky ostra noz je zaklad, ja ich mam viac a muz mi ich ostri na kameni, potom ocielka a este kozeny remen, mozes sa s nim oholit, suhlasim
@zolik a preco chlapsky? ved to je diskriminacia :-)
tiginko
dobre to vyzerá, skoro ako Izkine zákusky krájané laserom :-). Raz keď nebudem mať čo robiť, tak sa skúsim vyhrať aj ja s kúskom bôčika
bembo
Okamžite ukladám do KK,a v blízkej dobe aj zrealizujem,tento parádny recept.
capko
Kamarát môj zlatý takú chuť si mi nahnal zajtra idem kúpiť a urobiť , lebo už som taký zákusisko nemal dávno. Máš **** a ukladám.
denyany
V nedeľu sme mali ukážkový bôčik/sestra bez preháňania povedala, že lepší v živote nejedla/, ale neviem, či mal na ten tvoj. No ale to zistím, keď vyskúšam.
horevent
tak toto je tá pravá bomba na sobotné popoludnie strávené s kámošmi pri pive.....určite skúsim! Ukladám .
babkamt
Pripájam sa k slovám chvály, všetko už bolo povedané. Je to ukážkový bôčik. Ukladám do kk. Len som zvedavá, na sódu bikarbónu, prečo sa dáva? Aby zmäkčila kožu? 5*
havino
mária svata chlape, to sa dá? kus mäsa takto na rezy pokrájať ? ja upečiem kváskový, ponúkneš potom jedným rezom? moju polovičku, ja len ovoniam a dosť .... nádhera
radox1
babkamt-ano ze vraj to je koli zmäkceniu,ako som uz spominal vyssie v case 11.33.odkukal som to z food webov.
evusik
tak už chápem prečo chlapi hovoria, že najlepším zákuskom je kus mäsa...
@radox1 je to dokonalé... najbližšie vyskúšam, ostré nože mám tak sa mi to hádam podarí aj takto krásne nakrájať :)
valeri
Nemá chybu, ... najlepší zákusok je kus mäsa, toto mi vždy hovorila jedna moja kamarátka :-))
kakao
Pre mňa radšej jednoduchá klasika s chlebom a horčicou.
1x kakao
nyja
Krásne fotky ! Chcem sa opýtať na balsamikovú redukciu... môžete mi objasniť, čo sa pod tým skrýva?

Inaj ja by som tiež uprednostnila radšej klasiku. Niet nad Čistinkin bôčik  bonvivani.sk/recepty/peceny-bocik...
.


radox1
to je zredukovany balsamikovy ocot v takejto tube.





zuzanka1367
Použila som Tvoje rady pri tomto recepte, koža bola parádna, bôčik som po miernom vychladnutí zabalila do alobalu a zaťažila, potom sa naozaj ostrým nožom krájal super. Ďakujem za dobré rady. Pochutnali si naozaj všetci...






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia