Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky fotorecept

pusta - fotkapusta, 23. apríla 2014
Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept)
Foto: pusta

Nie vždy je treba pripraviť dusené hovädzie rezne z tých najdrahších kusov a napriek tomu môžu byť veľmi chutné. Mala som doma krásny móčing, z ktorého som nakrájala rezne a pomaly som ich dusila, rezne boli mäkkučké, šťavnaté, priam sa rozplývali na jazyku a vynikajúca šťavička úžasnej chuti, bola hustá z rozpadnutej cibule a rôsolovittá z rozpusteného gleju, ktorý sa uvoľnil z mäska pomalým dusením. Ponúkam vám tento výborný recept :-)

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
na 70-80 °C

Suroviny

600 g (glejovka, nožina, kližka)
3 PL
1 ks
3 strúčiky
100 g
150 ml
1 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
podľa potreby na obaľovanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hovädziu glejovku som umyla, osušila a odkrojila som mäsko z bokov, aby mi zostal len pekný súvislý stred. Odkrojené časti som použila do iného varenia. Hovädzia glejovka sa tiež nazýva ako nožina po slovensky, móčing z nemčiny, kližka je český názov.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Stred glejovky som pokrájala na rezne o hrúbke asi 1 cm, po obvode som ich narezala, aby sa pri opekaní nekrútili a naklepala som ich.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rezne som z oboch strán osolila a ...

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nechala som ich chvíľu odpočívať.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som ich obalila v hladkej múke z oboch strán a...

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...postupne ukladala na tanier.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V múke obalené rezne som opiekla prudko na rozpálenej bravčovej masti do červena z oboch strán, kým sa na povrchu nevytvorila chrumkavá kôrčička.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Opečené rezne som vybrala na tanier.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vo výpeku som orestovala domácu údenú slaninku pokrájanú na prúžky.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridala som pokrájanú cibuľu na kocky a orestovala som ju do sklovita.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na cibuľu som pridala cesnak pokrájaný na plátky a domácu paradajkovú šťavu, krátko som spolu všetko orestovala, kým sa cesnak pekne rozvoňal - asi 1 až 2 minúty za stáleho miešania.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridala som sladkú mletú červenú papriku,

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...rozmiešala som ju a nechala úplne rozpustiť.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podliala som horúcim domácim hovädzím vývarom a nechala znovu vydusiť až na tuk, celý postup som opakovala 3x, podobne ako pri perkeltoch, cibuľa sa týmto rozpadne, zahustí a ochutí výslednú šťavu. Ak nemáte po ruke domáci hovädzí vývar, požite horúcu vodu, ale v žiadnom prípade vývar pripravený z hovädzej kocky či bujónu, nekazte chuť jedla nijakou umelinou!

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pridala som opečené rezne a podliala som horúcim vývarom asi do výšky rezňov a...

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...prikryté na miernom plameni som pomaly dusila do zmäknutia rezňov - asi 120 minút, pričom som podľa potreby vždy podliala malým množstvom hovädzieho vývaru a premiešania, aby sa rezne neprichytili o dno hrnca.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Na záver som pridala majoránku, premiešala a nechala krátko prevrieť spolu.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Servírovala som horúce, na hniezdo zo zemiakovej kaše som položila rezeň, ktorý som podliala šťavou z mäska. Mäsko sa priam rozplýva na jazyku, je mäkkučké, šťavnaté, nerozvarené s jemnou chrumkavou kôrčičkou na povrchu a hustou rôsolovitou šťavičkou, vynikajúcej chuti po údenej slaninke a ostatných použitých surovinách, hustej z rozpadnutej cibule a z rôsolu z glejovky.

    Dusené hovädzie rezne z hovädzej glejovky (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Zasa perfektne a detailne prepracovaný postup pre klasický recept na hovädziu nožinu, páči sa mi, že uvádzať všetky názvy. Stačí ho presne dodržať a úspech je zaručený. Škoda tých fotiek @Pusta , ale to sa nechcem opakovať.
milá@safran , tie fotky nikdy lepšie nebudú, lebo fotím mobilom za pochodu a z horúceho variaceho jedla sa vtedy parí a ten závoj pary mi nevedeli poradiť ani fotograficky skúsení varecháči, ako fotiť tak, aby tam aj s tými odleskami z pary a odfoteným závojom neboli na fotke. jedine, ak by som počkala, až vychladne, potom fotila vždy každý krok postupne a to si nemôžem dovoliť počas varenia.
ak vieš niečo účinné,prosím porad :-)
dakujem za pekné hodnotenie jedla.