Foto: kimlo
Pamätám si ich ako decko, u nás sa predávali makové a boli veľmi dobré. Recept som našiel už dávnejšie na nete pod názvom Zobraziť celý popisPamätám si ich ako decko, u nás sa predávali makové a boli veľmi dobré. Recept som našiel už dávnejšie na nete pod názvom
Dubčeky, tak som si ho odpísal a neskôr vyskúšal. Keďže som ich robil už druhý raz, tak som spravil pár fotiek a postup s
ktorými sa tu s Vami podelím. Len tak pre predstavu o ich veľkosti, ten tanier na obrázku má priemer 30 cm.
Zdroj: internet
porcií
príprava
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
200 g |
|
200 ml vlažná |
|
1 KL |
|
1 ks |
|
60 g |
|
10 g |
|
40 g |
|
Tang Zhong: | |
20 g |
|
100 g |
|
Kvások: | |
100 ml |
|
20 g čerstvé |
|
1 KL |
|
50 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
Na posyp: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Z mlieka, droždia, cukru a 50 g múky vymiešame kvások, ktorý necháme v teple vykysnúť asi 40 minút.
-
2
Múky zmiešame, preosejeme, a vmiešame soľ. Pridáme kvások, žĺtok a Tang Zhong, ktorý rozhabarkujeme vo vode. Keď múka vsaje tekutinu, pridáme olej a masť. Príprava Tang Zhong: Múku rozhabarkujeme vo vode a vymiešame metličkou, aby neboli žiadne hrudky. Za stáleho miešania zohrievame na miernom ohni asi na max 70 °C, občas dáme mimo plameň, miešame až kým nezhustne. Potom dáme vychladnúť. V chladničke vydrží asi 3 dni. Ja používam Tang Zhong aj na prípravu kváskového chleba a bagiet.
-
3
Vymiesime cesto. Ja som použil robot, miesenie trvalo asi 10 minút.
-
4
Cesto rozdelíme na pomúčenej doske na 8 častí, z ktorých vyformujeme bochníčky a necháme ich chvíľu odpočívať.
-
5
Každý bochník vyvaľkáme približne do trojuholníka...
-
6
... a tie stočíme do valčeka smerom od širokeho okraja ku špicu.
-
7
Rožky potom ešte vyšúľame na nepomúčenej doske, ohneme do tvaru polmesiaca a uložíme na plech s papierom na pečenie.
-
8
Necháme ich 30 minút podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom s 1 PL mlieka a posypeme makom...
-
9
...alebo rascou a hrubozrnnou soľou.
-
10
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 225 °C na 5 minút. Potom postriekame vodou (aj plech), a znížime teplotu na 200 °C. Dopečieme asi 20-25 minút dozlatista, treba si to odsledovať. Po upečení rožky ešte postriekame vodou a necháme vychladnúť na mriežke.
-
11
Rožky sú mäkučké, vláčne a veľmi chutné s chrumkavou kôrkou.
Už som to opravil :-)
Mirko, úplná paráda sa ti podarila, cez víkend pečiem :)
My sme boli vtedy už vysokoškoláci - vidíš, ako čas rýchle uteká........
Výborné sú kamarát! Či makové alebo slané.
Držím palce! Tebe sa určite vydaria eštel lepšie ako moje.., potom daj vedieť. :-)
Veru to uteká, ja som bol vtedy tretiak na ZDŠ, ale tú chuť si pamätám dodnes...
Liter mlieka a 5 takých veľkých rožkov, to je desiata ako pre drevorubača.. :-).. ale máš pravdu, toho sa nedalo prejesť.
Budem rád ak vyskúšaš, nehovorím že je to originál recept, ale mne sa pripomenuli minimálne veľkosťou ;-)
Pekne sa Ti vydarili. Aj ja sa na ne už dlhšie chystám. Dokonca aj celý mak mám už bokom odložený. Pozdravujem Vás do ďaleka
Poznsm ich len rovné,približne 3 x väčšie ako bežné rožky a boli len
osolené s trochou rasce.
Krásná práce i foto, šikovné ruky aj hlava!