Domáce rožky
Domáce rožky

Dubčekove rožky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 8. júna 2021
Dubčekove rožky (fotorecept)
Foto: kimlo

Pamätám si ich ako decko, u nás sa predávali makové a boli veľmi dobré. Recept som našiel už dávnejšie na nete pod názvom Zobraziť celý popisPamätám si ich ako decko, u nás sa predávali makové a boli veľmi dobré. Recept som našiel už dávnejšie na nete pod názvom Dubčeky, tak som si ho odpísal a neskôr vyskúšal. Keďže som ich robil už druhý raz, tak som spravil pár fotiek a postup s ktorými sa tu s Vami podelím. Len tak pre predstavu o ich veľkosti, ten tanier na obrázku má priemer 30 cm.
Zdroj: internet

8
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
300 g
200 g
200 ml vlažná
1 KL
1 ks
60 g
10 g
40 g
Tang Zhong:
20 g
100 g
Kvások:
100 ml
20 g čerstvé
1 KL
50 g
Na potretie:
1 ks
1 PL
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Z mlieka, droždia, cukru a 50 g múky vymiešame kvások, ktorý necháme v teple vykysnúť asi 40 minút.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múky zmiešame, preosejeme, a vmiešame soľ. Pridáme kvások, žĺtok a Tang Zhong, ktorý rozhabarkujeme vo vode. Keď múka vsaje tekutinu, pridáme olej a masť. Príprava Tang Zhong: Múku rozhabarkujeme vo vode a vymiešame metličkou, aby neboli žiadne hrudky. Za stáleho miešania zohrievame na miernom ohni asi na max 70 °C, občas dáme mimo plameň, miešame až kým nezhustne. Potom dáme vychladnúť. V chladničke vydrží asi 3 dni. Ja používam Tang Zhong aj na prípravu kváskového chleba a bagiet.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiesime cesto. Ja som použil robot, miesenie trvalo asi 10 minút.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme na pomúčenej doske na 8 častí, z ktorých vyformujeme bochníčky a necháme ich chvíľu odpočívať.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý bochník vyvaľkáme približne do trojuholníka...

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... a tie stočíme do valčeka smerom od širokeho okraja ku špicu.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rožky potom ešte vyšúľame na nepomúčenej doske, ohneme do tvaru polmesiaca a uložíme na plech s papierom na pečenie.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme ich 30 minút podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom s 1 PL mlieka a posypeme makom...

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...alebo rascou a hrubozrnnou soľou.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 225 °C na 5 minút. Potom postriekame vodou (aj plech), a znížime teplotu na 200 °C. Dopečieme asi 20-25 minút dozlatista, treba si to odsledovať. Po upečení rožky ešte postriekame vodou a necháme vychladnúť na mriežke.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rožky sú mäkučké, vláčne a veľmi chutné s chrumkavou kôrkou.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Fajnový receptík, o tom žádná, velmi povedené rožky!! Vidno 8 ks guliek, v počtu porcí je též 8 ks. V bodě 4 se vloudila 6, potvorka. Díky za recept, detailní postup a velmi chutné fotečky. Jsi šikovný, o tom žádná!
evusik
Pol litra zákvasu a jeden Dubčekov rožtek, to boli naše raňajky cestou do školy. Zákvas bol čapovaný a rožtek ešte teplý. Pravda, oficiálne sa volal veľký rožok ale my sme ho stále volali Dubčekov.
Mirko, úplná paráda sa ti podarila, cez víkend pečiem :)
garanco
Rožky to boli kedysi fajnové ( jeden rožok a pohár kakaa v mlečnom bare) - aspoň také dobré ako Tvoje.
My sme boli vtedy už vysokoškoláci - vidíš, ako čas rýchle uteká........
drajan
Nie raz na Dubčekove rožky spomínam. Boli skvelé. Často sa na ne čakalo, kým dorazia do obchodu, kým ich predavačky preberú a "uvoľnia" k predaju. Oplatilo sa počkať. Často sme ich domov doniesli ešte teplé. Chuť skvelá! Máte ich krásne a už podľa fotky "cítim" ako božsky chutia.
gordonko
školská desiata mojho detstva .... liter mlieka 5 veľkých slaných rožkou a viac mi nebolo treba , nikdy som sa toho neprejedol .... toto si určite urobím.
kimlo
@evusik (9.6.2021 09:07)
Držím palce! Tebe sa určite vydaria eštel lepšie ako moje.., potom daj vedieť. :-)
kimlo
@garanco (9.6.2021 14:08)
Veru to uteká, ja som bol vtedy tretiak na ZDŠ, ale tú chuť si pamätám dodnes...
kimlo
@gordonko (9.6.2021 20:51)
Liter mlieka a 5 takých veľkých rožkov, to je desiata ako pre drevorubača.. :-).. ale máš pravdu, toho sa nedalo prejesť.
tiginko
Dubčekáče, ako sme ich volali, sú môj stále nesplnený "kuchársky" sen. Určite vyskúšam, recept sa tu už očakával dlho. V tomto prípade budem veľmi nekompromisný porotca, uvidíme, či chutia tak, ako si ich pamätám. Ale tebe sa väčšinou dá veriť :-)
2x kimlo a sracz
kimlo
@tiginko (11.6.2021 15:27)
Budem rád ak vyskúšaš, nehovorím že je to originál recept, ale mne sa pripomenuli minimálne veľkosťou ;-)
kitty24
Super recept, krásne fotky, hneď by som si dala. Určite vyskúšam
1x sracz
sracz
... ďakujem Ti Kimlo_bratu veľmi pekne za rcp a prikladám "corpus delicti" u mojeho pokusu! Želám Ti krásne Veľkú Noc plnú pohody!


1x haji
zolik
@sracz (17.4.2022 19:00)
Pekne sa Ti vydarili. Aj ja sa na ne už dlhšie chystám. Dokonca aj celý mak mám už bokom odložený. Pozdravujem Vás do ďaleka

2x haji a sracz
tusket
Sorry, ale ešte som nevidel Dubcekove rožky s makom a zahnuté.
Poznsm ich len rovné,približne 3 x väčšie ako bežné rožky a boli len
osolené s trochou rasce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia