Domáce rožky
Domáce rožky

Dubčekove rožky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 8. júna 2021
Dubčekove rožky (fotorecept)
Foto: kimlo

Pamätám si ich ako decko, u nás sa predávali makové a boli veľmi dobré. Recept som našiel už dávnejšie na nete pod názvom Zobraziť celý popisPamätám si ich ako decko, u nás sa predávali makové a boli veľmi dobré. Recept som našiel už dávnejšie na nete pod názvom Dubčeky, tak som si ho odpísal a neskôr vyskúšal. Keďže som ich robil už druhý raz, tak som spravil pár fotiek a postup s ktorými sa tu s Vami podelím. Len tak pre predstavu o ich veľkosti, ten tanier na obrázku má priemer 30 cm.
Zdroj: internet

8
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
300 g
200 g
200 ml vlažná
1 KL
1 ks
60 g
10 g
40 g
Tang Zhong:
20 g
100 g
Kvások:
100 ml
20 g čerstvé
1 KL
50 g
Na potretie:
1 ks
1 PL
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Z mlieka, droždia, cukru a 50 g múky vymiešame kvások, ktorý necháme v teple vykysnúť asi 40 minút.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múky zmiešame, preosejeme, a vmiešame soľ. Pridáme kvások, žĺtok a Tang Zhong, ktorý rozhabarkujeme vo vode. Keď múka vsaje tekutinu, pridáme olej a masť. Príprava Tang Zhong: Múku rozhabarkujeme vo vode a vymiešame metličkou, aby neboli žiadne hrudky. Za stáleho miešania zohrievame na miernom ohni asi na max 70 °C, občas dáme mimo plameň, miešame až kým nezhustne. Potom dáme vychladnúť. V chladničke vydrží asi 3 dni. Ja používam Tang Zhong aj na prípravu kváskového chleba a bagiet.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiesime cesto. Ja som použil robot, miesenie trvalo asi 10 minút.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme na pomúčenej doske na 8 častí, z ktorých vyformujeme bochníčky a necháme ich chvíľu odpočívať.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý bochník vyvaľkáme približne do trojuholníka...

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... a tie stočíme do valčeka smerom od širokeho okraja ku špicu.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rožky potom ešte vyšúľame na nepomúčenej doske, ohneme do tvaru polmesiaca a uložíme na plech s papierom na pečenie.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme ich 30 minút podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom s 1 PL mlieka a posypeme makom...

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...alebo rascou a hrubozrnnou soľou.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 225 °C na 5 minút. Potom postriekame vodou (aj plech), a znížime teplotu na 200 °C. Dopečieme asi 20-25 minút dozlatista, treba si to odsledovať. Po upečení rožky ešte postriekame vodou a necháme vychladnúť na mriežke.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rožky sú mäkučké, vláčne a veľmi chutné s chrumkavou kôrkou.

    Dubčekove rožky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Fajnový receptík, o tom žádná, velmi povedené rožky!! Vidno 8 ks guliek, v počtu porcí je též 8 ks. V bodě 4 se vloudila 6, potvorka. Díky za recept, detailní postup a velmi chutné fotečky. Jsi šikovný, o tom žádná!
evusik
Pol litra zákvasu a jeden Dubčekov rožtek, to boli naše raňajky cestou do školy. Zákvas bol čapovaný a rožtek ešte teplý. Pravda, oficiálne sa volal veľký rožok ale my sme ho stále volali Dubčekov.
Mirko, úplná paráda sa ti podarila, cez víkend pečiem :)
garanco
Rožky to boli kedysi fajnové ( jeden rožok a pohár kakaa v mlečnom bare) - aspoň také dobré ako Tvoje.
My sme boli vtedy už vysokoškoláci - vidíš, ako čas rýchle uteká........
drajan
Nie raz na Dubčekove rožky spomínam. Boli skvelé. Často sa na ne čakalo, kým dorazia do obchodu, kým ich predavačky preberú a "uvoľnia" k predaju. Oplatilo sa počkať. Často sme ich domov doniesli ešte teplé. Chuť skvelá! Máte ich krásne a už podľa fotky "cítim" ako božsky chutia.
gordonko
školská desiata mojho detstva .... liter mlieka 5 veľkých slaných rožkou a viac mi nebolo treba , nikdy som sa toho neprejedol .... toto si určite urobím.
kimlo
@evusik (9.6.2021 09:07)
Držím palce! Tebe sa určite vydaria eštel lepšie ako moje.., potom daj vedieť. :-)
kimlo
@garanco (9.6.2021 14:08)
Veru to uteká, ja som bol vtedy tretiak na ZDŠ, ale tú chuť si pamätám dodnes...
kimlo
@gordonko (9.6.2021 20:51)
Liter mlieka a 5 takých veľkých rožkov, to je desiata ako pre drevorubača.. :-).. ale máš pravdu, toho sa nedalo prejesť.
tiginko
Dubčekáče, ako sme ich volali, sú môj stále nesplnený "kuchársky" sen. Určite vyskúšam, recept sa tu už očakával dlho. V tomto prípade budem veľmi nekompromisný porotca, uvidíme, či chutia tak, ako si ich pamätám. Ale tebe sa väčšinou dá veriť :-)
2x kimlo a sracz
kimlo
@tiginko (11.6.2021 15:27)
Budem rád ak vyskúšaš, nehovorím že je to originál recept, ale mne sa pripomenuli minimálne veľkosťou ;-)
kitty24
Super recept, krásne fotky, hneď by som si dala. Určite vyskúšam
1x sracz
sracz
... ďakujem Ti Kimlo_bratu veľmi pekne za rcp a prikladám "corpus delicti" u mojeho pokusu! Želám Ti krásne Veľkú Noc plnú pohody!


1x haji
zolik
@sracz (17.4.2022 19:00)
Pekne sa Ti vydarili. Aj ja sa na ne už dlhšie chystám. Dokonca aj celý mak mám už bokom odložený. Pozdravujem Vás do ďaleka

2x haji a sracz
tusket
Sorry, ale ešte som nevidel Dubcekove rožky s makom a zahnuté.
Poznsm ich len rovné,približne 3 x väčšie ako bežné rožky a boli len
osolené s trochou rasce.
tiginko
najlepšie rožky aké som kedy upiekla, neuveriteľne mäkké a nadýchané. Asi ten Tang Zhong má naozaj význam. Ja som pridala aj trošku jačmenného sladu, ktorý používam do kváskových chlebov. Len som trochu inak riešila časy, neviem či si sa nepomýlil v postupe. Chýba ti vykysnutie vymieseného cesta, to je možno tých 40 minút, ktoré si uviedol pri založení kvásku. Nejako sa mi nechce veriť, žeby si dal kysnúť len vytvarované rožky na 30 min. Ja som dala 40 + 30 a sú božské! Vďaka za recept, iné už piecť nebudem :-)


2x danda3 a haji
haji
@tiginko (15.8.2024 20:30)
Krásná práce i foto, šikovné ruky aj hlava!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia