Domáce rožky
Dubčekove rožky (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Pamätám si ich ako decko, u nás sa predávali makové a boli veľmi dobré.* Recept som našiel už dávnejšie na nete pod názvom
Dubčeky, tak som si ho odpísal a neskôr vyskúšal. Keďže som ich robil už druhý raz, tak som spravil pár fotiek a postup s
ktorými sa tu s Vami podelím. Len tak pre predstavu o ich veľkosti, ten tanier na obrázku má priemer 30 cm.
Postup
- Z mlieka, droždia, cukru a 50 g múky vymiešame kvások, ktorý necháme v teple vykysnúť asi 40 minút.
- Múky zmiešame, preosejeme, a vmiešame soľ. Pridáme kvások, žĺtok a Tang Zhong, ktorý rozhabarkujeme vo vode. Keď múka vsaje tekutinu, pridáme olej a masť.
Príprava Tang Zhong: Múku rozhabarkujeme vo vode a vymiešame metličkou, aby neboli žiadne hrudky. Za stáleho miešania zohrievame na miernom ohni asi na max 70 °C, občas dáme mimo plameň, miešame až kým nezhustne. Potom dáme vychladnúť. V chladničke vydrží asi 3 dni. Ja používam Tang Zhong aj na prípravu kváskového chleba a bagiet.
- Vymiesime cesto. Ja som použil robot, miesenie trvalo asi 10 minút.
- Cesto rozdelíme na pomúčenej doske na 8 častí, z ktorých vyformujeme bochníčky a necháme ich chvíľu odpočívať.
- Každý bochník vyvaľkáme približne do trojuholníka...
- ... a tie stočíme do valčeka smerom od širokeho okraja ku špicu.
- Rožky potom ešte vyšúľame na nepomúčenej doske, ohneme do tvaru polmesiaca a uložíme na plech s papierom na pečenie.
- Necháme ich 30 minút podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom s 1 PL mlieka a posypeme makom...
- ...alebo rascou a hrubozrnnou soľou.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry na 225 °C na 5 minút. Potom postriekame vodou (aj plech), a znížime teplotu na 200 °C. Dopečieme asi 20-25 minút dozlatista, treba si to odsledovať.
Po upečení rožky ešte postriekame vodou a necháme vychladnúť na mriežke.
- Rožky sú mäkučké, vláčne a veľmi chutné s chrumkavou kôrkou.