Foto: kvakac
Je to niečo, čo sa trochu podobá na paprikáš. Je to varenie s pivom a so smotanou. Varí to jedná známa a prezývajú ju Zobraziť celý popisJe to niečo, čo sa trochu podobá na paprikáš. Je to varenie s pivom a so smotanou. Varí to jedná známa a prezývajú ju Matiľa. Tak sme partia jedlu dali jej prezývku.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1000 g predvarené |
|
300 g |
|
6 strúčikov (kto môže čo najviac) |
|
3 ks |
|
5 - 6 ks (alebo čili) |
|
50 g |
|
500 ml |
|
1000 ml |
|
250 g |
|
200 ml |
|
1 PL |
|
|
|
1 PL |
|
1/2 KL |
|
300 ml |
|
1 PL (kto chce) |
|
Postup
-
1
Cibuľu pokrájame na pol mesiace a slaninu na 1cm kocky a dáme do hrnca na masť škvariť, asi 15 minút. Nezakrývame! Spraviť riadny cibuľový základ. Počas toho si v mixéri rozmixujeme cesnak, uhorky, kapiu a feferóny.
-
2
Do základu pridáme mletú červenú papriku. Premiešame a hneď šupneme mixovanu zeleninu. Znovu dusíme bez pokrievky, aby sa všetka voda vyparila.
-
3
Po chvíli varenia nalejeme kečup a ďalej varíme asi 5 minút.
-
4
Na to dáme držky, ktoré sme pred tým umyli. Nalejeme pivo, pridáme korenie a rozvaríme. Po rozvareni stiahneme oheň. Ak nám to ostalo moc husté prilejeme trochu vývaru.
-
5
Držky ďalej pomalý varíme pod pokrievkou do mäkka. Podlievame po zhustnutí v malých dávkach vývarom. Varíme tak dlho, až budu držky mäkké.
-
6
Ak sa držky uvarili, nalejeme smotanu, tú varíme asi 10 minút, počas toho ochutnáme a osolíme. Napokon dáme hrniec bokom a necháme chvíľu odpočinúť. Veď z toľkého varenia sa aj držky isto unavili. Prílohu si zvolte podľa seba. U nás boli pečené zemiaky.
-
7
Jedlo je chutné a ostré. Tak si množstvo feferóniek zvoľte podľa seba. Sú to jednoducho dobré držky Matiľa.
na držky nemám/tak ako na chvostíky/, manžel ich miluje... tak máme kompromis - ja mám šťavu-omáčku a on držky... poteší sa...
Vďaka za koment. Je to dobre, ale ja som len uvaril. Známej ďakujem za prezradenie receptu.
Ďakujem za koment. Máš pravdu s tým základom, ja som to už použil aj na rôzne údené výrobky. Tiež dobré.
Vďaka za koment. Stačí niekoho príbuzného naštvať a budu aj držky - há- há.
Vďaka za koment. Škoda, včera sa všetko minulo. Poslal by som UPS- kou.
Ďakujem za koment. Toho čierneho piva sa neobávaj, tam ostane len minimálna chuť karamelu. A ak náhodou ostane na druhý deň, tak je to ešte chutnejšie.
Vďaka za koment. Rehlím sa až má brucho bolí. Tak ty máš šťavu a on keď neposlúcha má držky? Si expert.
no, čo už, nejako sa musíme rozdeliť...
Vďaka za koment. Budem rád keď skúsiš. Je to dobré. Veď držky nie sú len držková.
Vďaka za pridané foto a som rád, že aj tebe chutilo. Ja sa ich neviem dojesť.
Vďaka za pekný koment. Držky sú veľmi dobrá zelenina ktorú mám nadovšetko rád. To hovorievam príbuzným, keď sa začnú baviť o zelenine.