Držky Matiľa fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 18. mája 2019
Držky Matiľa (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to niečo, čo sa trochu podobá na paprikáš. Je to varenie s pivom a so smotanou. Varí to jedná známa a prezývajú ju Matiľa. Tak sme partia jedlu dali jej prezývku.

8 - 10
porcií
10 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g predvarené
300 g
6 strúčikov (kto môže čo najviac)
3 ks
5 - 6 ks (alebo čili)
50 g
500 ml
1000 ml
250 g
200 ml
1 PL
1 PL
1/2 KL
300 ml
1 PL (kto chce)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľu pokrájame na pol mesiace a slaninu na 1cm kocky a dáme do hrnca na masť škvariť, asi 15 minút. Nezakrývame! Spraviť riadny cibuľový základ. Počas toho si v mixéri rozmixujeme cesnak, uhorky, kapiu a feferóny.

    Držky Matiľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do základu pridáme mletú červenú papriku. Premiešame a hneď šupneme mixovanu zeleninu. Znovu dusíme bez pokrievky, aby sa všetka voda vyparila.

    Držky Matiľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po chvíli varenia nalejeme kečup a ďalej varíme asi 5 minút.

    Držky Matiľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na to dáme držky, ktoré sme pred tým umyli. Nalejeme pivo, pridáme korenie a rozvaríme. Po rozvareni stiahneme oheň. Ak nám to ostalo moc husté prilejeme trochu vývaru.

    Držky Matiľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Držky ďalej pomalý varíme pod pokrievkou do mäkka. Podlievame po zhustnutí v malých dávkach vývarom. Varíme tak dlho, až budu držky mäkké.

    Držky Matiľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak sa držky uvarili, nalejeme smotanu, tú varíme asi 10 minút, počas toho ochutnáme a osolíme. Napokon dáme hrniec bokom a necháme chvíľu odpočinúť. Veď z toľkého varenia sa aj držky isto unavili. Prílohu si zvolte podľa seba. U nás boli pečené zemiaky.

    Držky Matiľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jedlo je chutné a ostré. Tak si množstvo feferóniek zvoľte podľa seba. Sú to jednoducho dobré držky Matiľa.

    Držky Matiľa (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerá to veľmi jedlo. Myslím, že ten základ by sa dal pekne spojiť aj s nejakým mäsom, kuraťom alebo trebárs s hlivou. Iste vyskúšam. Vďaka.
haji
Pěkný recept, ráda bych ochutnala. Ani nepamatuju, kdy jsem naposledy jedla držky, hmm
denyany
Vďaka za nápad, v pondelok budú držky, a možno aj takéto. Mne sa recept páči veľmi, len ho musí schváliť aj manžel:-))
1x kvakac
používateľ nemá avatar
123
123
@kvakac
na držky nemám/tak ako na chvostíky/, manžel ich miluje... tak máme kompromis - ja mám šťavu-omáčku a on držky... poteší sa...
1x kvakac
kvakac
@Farbuska (18.5.2019 16:02)

Ďakujem za koment. Máš pravdu s tým základom, ja som to už použil aj na rôzne údené výrobky. Tiež dobré.
kvakac
@Denyany (18.5.2019 19:54)

Ďakujem za koment. Toho čierneho piva sa neobávaj, tam ostane len minimálna chuť karamelu. A ak náhodou ostane na druhý deň, tak je to ešte chutnejšie.
kvakac
@123 (18.5.2019 20:43)

Vďaka za koment. Rehlím sa až má brucho bolí. Tak ty máš šťavu a on keď neposlúcha má držky? Si expert.
bembo
Tvoj slaný koláč bol veľmi chutný,keďže mám rád držky,najbližšie robím podľa tohoto receptu.Už sa teším.
kvakac
@Bembo (19.5.2019 14:53)

Vďaka za koment. Budem rád keď skúsiš. Je to dobré. Veď držky nie sú len držková.
1x bembo
bembo
A je vymalováno.Držky som navaril,chuťové poháriky uspokojil,Kvakaca musím pochváliť,lebo som si na držkách pochutil.Tu je foto výsledku mojej práce.Vďaka za výborný recept.


2x kvakac a haji
kvakac
@Bembo (1.6.2019 15:07)

Vďaka za pridané foto a som rád, že aj tebe chutilo. Ja sa ich neviem dojesť.
1x bembo
bembo
Musím sa priznať,že lepšie držky som ešte nejedol,a doporučujem gurmánom,aby si ich podľa teba pripravili.
1x kvakac
sracz
Velikánske Ti buď Ď A K U J E M, kamarát v šurci a s vareškou! Držky od nepamäti patrili, patria a naveky i nafurt budú patriť na stôl starodávneho rodu Blaškovcov spod Šarišského hradu. Napriek tomu, že som notoricky "uznávač" i zástanca domácej (cháp, prosím SVK) surovinovej základne, prví ktorí ma doslova ohúrili držkami na predajných pultoch, boli a sú Mexičania. Z duše aj zo srdca by som rád doprial nielen vidieť, ale aj variť s ich, doslova a do písmena, snehobielym, čistým a ničim nepoškvrneným polotovarom. Ak Ti a Tebe podobným môžem odporučiť, tak navštív motorest Eva pri obci Figa (smer južná cesta do Košíc) a daj si ich verziu držkového paprikáša s "lun-čen-čan_ským" úžasným chlebíkom, nuž a potom aj chatu v Spindlerovom mlyne (pred tzv. "demokraciou" 1. pětiletky), s ich vyprážaným kravským vemenom! Tak ešte "krát" vďaka aj za tento Tvoj rcp, príjemné pohodové dni, pevné zdravie, silné nervy a niekedy, snáď sa dožijeme, "dozdziveňa" na Slovači!
1x kvakac
kvakac
@Sracz (7.8.2019 19:58)

Vďaka za pekný koment. Držky sú veľmi dobrá zelenina ktorú mám nadovšetko rád. To hovorievam príbuzným, keď sa začnú baviť o zelenine.