Držky Matiľa fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 18. mája 2019
Držky Matiľa (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to niečo, čo sa trochu podobá na paprikáš. Je to varenie s pivom a so smotanou. Varí to jedná známa a prezývajú ju Matiľa. Tak sme partia jedlu dali jej prezývku.

8 - 10
porcií
10 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g predvarené
300 g
6 strúčikov (kto môže čo najviac)
3 ks
5 - 6 ks (alebo čili)
50 g
500 ml
1000 ml
250 g
200 ml
1 PL
1 PL
1/2 KL
300 ml
1 PL (kto chce)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľu pokrájame na pol mesiace a slaninu na 1cm kocky a dáme do hrnca na masť škvariť, asi 15 minút. Nezakrývame! Spraviť riadny cibuľový základ. Počas toho si v mixéri rozmixujeme cesnak, uhorky, kapiu a feferóny.

    Držky Matiľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do základu pridáme mletú červenú papriku. Premiešame a hneď šupneme mixovanu zeleninu. Znovu dusíme bez pokrievky, aby sa všetka voda vyparila.

    Držky Matiľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po chvíli varenia nalejeme kečup a ďalej varíme asi 5 minút.

    Držky Matiľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na to dáme držky, ktoré sme pred tým umyli. Nalejeme pivo, pridáme korenie a rozvaríme. Po rozvareni stiahneme oheň. Ak nám to ostalo moc husté prilejeme trochu vývaru.

    Držky Matiľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Držky ďalej pomalý varíme pod pokrievkou do mäkka. Podlievame po zhustnutí v malých dávkach vývarom. Varíme tak dlho, až budu držky mäkké.

    Držky Matiľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak sa držky uvarili, nalejeme smotanu, tú varíme asi 10 minút, počas toho ochutnáme a osolíme. Napokon dáme hrniec bokom a necháme chvíľu odpočinúť. Veď z toľkého varenia sa aj držky isto unavili. Prílohu si zvolte podľa seba. U nás boli pečené zemiaky.

    Držky Matiľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jedlo je chutné a ostré. Tak si množstvo feferóniek zvoľte podľa seba. Sú to jednoducho dobré držky Matiľa.

    Držky Matiľa (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
A je vymalováno.Držky som navaril,chuťové poháriky uspokojil,Kvakaca musím pochváliť,lebo som si na držkách pochutil.Tu je foto výsledku mojej práce.Vďaka za výborný recept.


Velikánske Ti buď Ď A K U J E M, kamarát v šurci a s vareškou! Držky od nepamäti patrili, patria a naveky i nafurt budú patriť na stôl starodávneho rodu Blaškovcov spod Šarišského hradu. Napriek tomu, že som notoricky "uznávač" i zástanca domácej (cháp, prosím SVK) surovinovej základne, prví ktorí ma doslova ohúrili držkami na predajných pultoch, boli a sú Mexičania. Z duše aj zo srdca by som rád doprial nielen vidieť, ale aj variť s ich, doslova a do písmena, snehobielym, čistým a ničim nepoškvrneným polotovarom. Ak Ti a Tebe podobným môžem odporučiť, tak navštív motorest Eva pri obci Figa (smer južná cesta do Košíc) a daj si ich verziu držkového paprikáša s "lun-čen-čan_ským" úžasným chlebíkom, nuž a potom aj chatu v Spindlerovom mlyne (pred tzv. "demokraciou" 1. pětiletky), s ich vyprážaným kravským vemenom! Tak ešte "krát" vďaka aj za tento Tvoj rcp, príjemné pohodové dni, pevné zdravie, silné nervy a niekedy, snáď sa dožijeme, "dozdziveňa" na Slovači!
@Sracz (7.8.2019 19:58)

Vďaka za pekný koment. Držky sú veľmi dobrá zelenina ktorú mám nadovšetko rád. To hovorievam príbuzným, keď sa začnú baviť o zelenine.

Pridaj komentár k receptu: