Držky

Držky Matiľa (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Je to niečo, čo sa trochu podobá na paprikáš. Je to varenie s pivom a so smotanou. Varí to jedná známa a prezývajú ju Matiľa. Tak sme partia jedlu dali jej prezývku.

8 - 10
porcií
10 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu pokrájame na pol mesiace a slaninu na 1cm kocky a dáme do hrnca na masť škvariť, asi 15 minút. Nezakrývame! Spraviť riadny cibuľový základ. Počas toho si v mixéri rozmixujeme cesnak, uhorky, kapiu a feferóny.
  2. Do základu pridáme mletú červenú papriku. Premiešame a hneď šupneme mixovanu zeleninu. Znovu dusíme bez pokrievky, aby sa všetka voda vyparila.
  3. Po chvíli varenia nalejeme kečup a ďalej varíme asi 5 minút.
  4. Na to dáme držky, ktoré sme pred tým umyli. Nalejeme pivo, pridáme korenie a rozvaríme. Po rozvareni stiahneme oheň. Ak nám to ostalo moc husté prilejeme trochu vývaru.
  5. Držky ďalej pomalý varíme pod pokrievkou do mäkka. Podlievame po zhustnutí v malých dávkach vývarom. Varíme tak dlho, až budu držky mäkké.
  6. Ak sa držky uvarili, nalejeme smotanu, tú varíme asi 10 minút, počas toho ochutnáme a osolíme. Napokon dáme hrniec bokom a necháme chvíľu odpočinúť. Veď z toľkého varenia sa aj držky isto unavili. Prílohu si zvolte podľa seba. U nás boli pečené zemiaky.
  7. Jedlo je chutné a ostré. Tak si množstvo feferóniek zvoľte podľa seba. Sú to jednoducho dobré držky Matiľa.