Držky
Držky Matiľa (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Je to niečo, čo sa trochu podobá na paprikáš. Je to varenie s pivom a so smotanou. Varí to
jedná známa a prezývajú ju Matiľa. Tak sme partia
jedlu dali jej prezývku.
8 - 10 porcií |
10 minút príprava |
100 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľu pokrájame na pol mesiace a slaninu na 1cm kocky a dáme do hrnca na masť škvariť, asi 15 minút. Nezakrývame! Spraviť riadny cibuľový základ. Počas toho si v mixéri rozmixujeme cesnak, uhorky, kapiu a feferóny.
- Do základu pridáme mletú červenú papriku. Premiešame a hneď šupneme mixovanu zeleninu. Znovu dusíme bez pokrievky, aby sa všetka voda vyparila.
- Po chvíli varenia nalejeme kečup a ďalej varíme asi 5 minút.
- Na to dáme držky, ktoré sme pred tým umyli. Nalejeme pivo, pridáme korenie a rozvaríme. Po rozvareni stiahneme oheň. Ak nám to ostalo moc husté prilejeme trochu vývaru.
- Držky ďalej pomalý varíme pod pokrievkou do mäkka. Podlievame po zhustnutí v malých dávkach vývarom. Varíme tak dlho, až budu držky mäkké.
- Ak sa držky uvarili, nalejeme smotanu, tú varíme asi 10 minút, počas toho ochutnáme a osolíme. Napokon dáme hrniec bokom a necháme chvíľu odpočinúť. Veď z toľkého varenia sa aj držky isto unavili. Prílohu si zvolte podľa seba. U nás boli pečené zemiaky.
- Jedlo je chutné a ostré. Tak si množstvo feferóniek zvoľte podľa seba. Sú to jednoducho dobré držky Matiľa.