Foto: dodomore
Držkový perkelt sa varí na mnoho spôsobov, preto sa chcem s vami podeliť o môj recept.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravím si ingrediencie.
-
2
Nakrájam si cibuľu a slaninu.
-
3
Do veľkého hrnca si dám za lyžicu, prípadne varechu masti, ktorú rozpálim, následne vsypem pokrájanú cibuľu a restujem. Pridám nakrájanú slaninku a celé to pomaly restujem.
-
4
Keď je cibuľa a slanina orestovaná, posypem ju červenou paprikou, premiešam a následne prikladám nakrájanú papriku s paradajkami a baraními rohmi a podlejem s asi 2 dcl vody.
-
5
Teraz pridávam čierne korenie, Vegetu, kečup, drvený kmín a soľ. Nechám to chvíľu dusiť, následne prilejem asi deci červeného vínka a premiešam. Soľ skoro vôbec nepoužívam, solím skôr s Vegetou a dostatok soli je už aj v slanine.
-
6
Trochu nechám povariť, premiešavam a pridávam cesnak.
-
7
A po chvíli už vkladám do hrnca aj držky a nastrúhané zemiaky (ak chcete zahusťovať na konci klasickou zásmažkou, tak zemiaky môžete vynechať), aby som mal perkelt pekne hustý, bez zásmažky na konci varenia.
-
8
Podlejem potrebným množstvom vody (nie veľa, tak pol litra, až liter) a za občasného premiešavania varím asi hodinu. Stále ešte môžeme pridávať aj mletú papriku a Vegetu. Po hodine varenia sú držky ešte kúsateľné (tak ich mám rád ja), ak ich ale chcem mať viac prevarené a také vláčnejšie, tak ešte varím ďalších 30 minút. Pred koncom varenia, asi 15 minút, pridávam majoránku a prípadne ešte dochucujem, ak je to potrebné.
-
9
Podávam s knedľou, prípadne s haluškami. Odporúčam pred konzumáciou posypať ešte nakrájanou petržlenovou alebo celerovou vňatou. Hodí sa aj nadrobno nakrájaná cibuľka. Prajem dobrú chuť :)
nepoteším ťa, ale mnohí dávajú. Prečo si myslíš, že všetci Maďari dobre varia? Tiež tam dobre funguje reklama, rôzne ochucovadlá a náhrady používajú veľmi často.
Čo sa týka kečupu,v letnej sezóne by som dával iba paradajky,tie ktoré obsahujú málo vody,prípadne kečup nahraďte pretlakom. Vegeta je dobrá ako ochucovadlo, okrem soli obsahuje sušenú koreňovú zeleninu.Držky,tak ako aj guláš sa varí na mnoho spôsobov.Zistíte to,keď sa zúčastníte nejakej súťaže varenia guláša,alebo držkovej :). Dokonca viem,že si kuchári prinesú už namiešanú hmotu, aby iný nevidli,čo tam dávajú :)
Čo sa týka môjho názvu,ponechám si ho,menil by som ho,iba ak by tam bolo originál držkový perkelt zo žitného ostrova :)
A nechcem sa chváliť,ale táto držková mi fakt chutila,asi najviac z tých čo som doteraz navaril. Ale kľudne mi napíšte vaše tipy,veľmi rád sa nechám inšpirovať,prajem pekný deň.
Ak môžem,odporúčam vašu 1. držkovú ochutnať,ale tak,aby ste možno pred jedením neprišli do kontaktu s varením a pohľadom na surovinu :)
Potom sa nebojím,že by ste si ju už viac krát nedali.
Mám skúsenosť,keď som v jednom podniku jedol perkelt a bolo ho teda riadne cítiť.Ak by to bola moja 1.držková,tak veru,asi by som si viacej nedal !
Ja nakupujem polotovar v kauflande,je z talianska a je predvarený , už bez zápachu,aj toho chlórového,ako ste tu písali. Ja som už varil aj snehovo biele držky,nebol som spokojný,tam som tiež mal pocit,akoby ich nejak chemicky bielili...
Nerozumiem...
Perkelt si robila iba raz a nechutil ti...prečo?
Máš pravdu,ml. paprikou som ani ja nešetril,veď prečo aj,ale aj to s mierou :)
Uloženo a máš 5*. Zdravíme.
5* ti dávam v hodnotení :-)
Keď sa dožijem dôchodku alebo aspoň PN-ky, sľubujem, že začnem pridávať recepty aj ja. Budem mať čas zistiť, či niečo podobné už niekto nedal. Vtedy budem mať možno aj odpočinuté nervy a nebudem citovo prežívať hlúpe komenty ohľadom názvov, ingrediencií, opakovaných pridaní a pod. Pozdravujem "zlatých"varecháčov..., keby sovka vedela, ako som sa tešila v sobotu výsledku "jej" červenej kapusty, špajza ostala hore nohami, ale ribizli lekvár som našla...