Držkový perkelt zo Žitného ostrova fotorecept

dodomore - fotkadodomore, 13. januára 2017
Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept)
Foto: dodomore

Držkový perkelt sa varí na mnoho spôsobov, preto sa chcem s vami podeliť o môj recept.

6
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg predvarené
4 ks
2 ks
4 plátky
2 ks
100 ml
2 kocky
3 strúčiky
 na zahustenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravím si ingrediencie.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájam si cibuľu a slaninu.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do veľkého hrnca si dám za lyžicu, prípadne varechu masti, ktorú rozpálim, následne vsypem pokrájanú cibuľu a restujem. Pridám nakrájanú slaninku a celé to pomaly restujem.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je cibuľa a slanina orestovaná, posypem ju červenou paprikou, premiešam a následne prikladám nakrájanú papriku s paradajkami a baraními rohmi a podlejem s asi 2 dcl vody.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz pridávam čierne korenie, Vegetu, kečup, drvený kmín a soľ. Nechám to chvíľu dusiť, následne prilejem asi deci červeného vínka a premiešam. Soľ skoro vôbec nepoužívam, solím skôr s Vegetou a dostatok soli je už aj v slanine.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Trochu nechám povariť, premiešavam a pridávam cesnak.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A po chvíli už vkladám do hrnca aj držky a nastrúhané zemiaky (ak chcete zahusťovať na konci klasickou zásmažkou, tak zemiaky môžete vynechať), aby som mal perkelt pekne hustý, bez zásmažky na konci varenia.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podlejem potrebným množstvom vody (nie veľa, tak pol litra, až liter) a za občasného premiešavania varím asi hodinu. Stále ešte môžeme pridávať aj mletú papriku a Vegetu. Po hodine varenia sú držky ešte kúsateľné (tak ich mám rád ja), ak ich ale chcem mať viac prevarené a také vláčnejšie, tak ešte varím ďalších 30 minút. Pred koncom varenia, asi 15 minút, pridávam majoránku a prípadne ešte dochucujem, ak je to potrebné.

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávam s knedľou, prípadne s haluškami. Odporúčam pred konzumáciou posypať ešte nakrájanou petržlenovou alebo celerovou vňatou. Hodí sa aj nadrobno nakrájaná cibuľka. Prajem dobrú chuť :)

    Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Dodomore :Vítaj na Vareche :-),je to Tvoj prvý recept.A ja sa tu verejne priznávam,že som ešte nikdy nevarila držky.Jednak nepríjemný zápach(predvarené možná nie) a ani som to mimoriadne neobľubovala.Ale na služobných cestách náš námestník už mal vybrané reštaurácie,kde varili výborné držkové polievky a presvedčil nás k objednávke-chutila.A tie tie Tvoje by som tiež rada ochutnala,vyzerajú chutne :-).
Môjho muža by si potešil. Už asi pol roka mi "píli uši" držkami. A veru by som si aj dala, keď vidím Tebou uvarené, chválim.
@Radox1 (13.1.2017 23:01)

nepoteším ťa, ale mnohí dávajú. Prečo si myslíš, že všetci Maďari dobre varia? Tiež tam dobre funguje reklama, rôzne ochucovadlá a náhrady používajú veľmi často.