Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept)

Autor receptu: dodomore

Držkový perkelt sa varí na mnoho spôsobov, preto sa chcem s vami podeliť o môj recept.

6
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravím si ingrediencie.
  2. Nakrájam si cibuľu a slaninu.
  3. Do veľkého hrnca si dám za lyžicu, prípadne varechu masti, ktorú rozpálim, následne vsypem pokrájanú cibuľu a restujem. Pridám nakrájanú slaninku a celé to pomaly restujem.
  4. Keď je cibuľa a slanina orestovaná, posypem ju červenou paprikou, premiešam a následne prikladám nakrájanú papriku s paradajkami a baraními rohmi a podlejem s asi 2 dcl vody.
  5. Teraz pridávam čierne korenie, Vegetu, kečup, drvený kmín a soľ. Nechám to chvíľu dusiť, následne prilejem asi deci červeného vínka a premiešam. Soľ skoro vôbec nepoužívam, solím skôr s Vegetou a dostatok soli je už aj v slanine.
  6. Trochu nechám povariť, premiešavam a pridávam cesnak.
  7. A po chvíli už vkladám do hrnca aj držky a nastrúhané zemiaky (ak chcete zahusťovať na konci klasickou zásmažkou, tak zemiaky môžete vynechať), aby som mal perkelt pekne hustý, bez zásmažky na konci varenia.
  8. Podlejem potrebným množstvom vody (nie veľa, tak pol litra, až liter) a za občasného premiešavania varím asi hodinu. Stále ešte môžeme pridávať aj mletú papriku a Vegetu. Po hodine varenia sú držky ešte kúsateľné (tak ich mám rád ja), ak ich ale chcem mať viac prevarené a také vláčnejšie, tak ešte varím ďalších 30 minút. Pred koncom varenia, asi 15 minút, pridávam majoránku a prípadne ešte dochucujem, ak je to potrebné.
  9. Podávam s knedľou, prípadne s haluškami. Odporúčam pred konzumáciou posypať ešte nakrájanou petržlenovou alebo celerovou vňatou. Hodí sa aj nadrobno nakrájaná cibuľka. Prajem dobrú chuť :)