Držkový perkelt zo Žitného ostrova (fotorecept)
Autor receptu: dodomore
Držkový perkelt sa varí na mnoho spôsobov, preto sa chcem s vami podeliť o môj recept.
6 porcií |
15 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravím si ingrediencie.
- Nakrájam si cibuľu a slaninu.
- Do veľkého hrnca si dám za lyžicu, prípadne varechu masti, ktorú rozpálim, následne vsypem pokrájanú cibuľu a restujem. Pridám nakrájanú slaninku a celé to pomaly restujem.
- Keď je cibuľa a slanina orestovaná, posypem ju červenou paprikou,
premiešam a následne prikladám nakrájanú papriku s paradajkami a baraními rohmi a podlejem s asi 2 dcl vody.
- Teraz pridávam čierne korenie, Vegetu, kečup, drvený kmín a soľ. Nechám to chvíľu dusiť, následne prilejem asi deci červeného vínka a premiešam. Soľ skoro vôbec nepoužívam, solím skôr s Vegetou a dostatok soli je už aj v slanine.
- Trochu nechám povariť, premiešavam a pridávam cesnak.
- A po chvíli už vkladám do hrnca aj držky a nastrúhané zemiaky (ak chcete zahusťovať na konci klasickou zásmažkou, tak zemiaky môžete vynechať), aby som mal perkelt pekne hustý, bez zásmažky na konci varenia.
- Podlejem potrebným množstvom vody (nie veľa, tak pol litra, až liter) a za občasného premiešavania varím asi hodinu. Stále ešte môžeme pridávať aj mletú papriku a Vegetu. Po hodine varenia sú držky ešte kúsateľné (tak ich mám rád ja), ak ich ale chcem mať viac prevarené a také vláčnejšie, tak ešte varím ďalších 30 minút. Pred koncom varenia, asi 15 minút, pridávam majoránku a prípadne ešte dochucujem, ak je to potrebné.
- Podávam s knedľou, prípadne s haluškami.
Odporúčam pred konzumáciou posypať ešte nakrájanou petržlenovou alebo celerovou vňatou. Hodí sa aj nadrobno nakrájaná cibuľka.
Prajem dobrú chuť :)