Drožďová nátierka

vladokat - bez fotkyvladokat, 17. apríla 2012
Drožďová nátierka
Foto: vladokat

Rýchla, chutná a relatívne zdravá nátierka na raňajky alebo večeru :-)

2
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

2 kocky čerstvé
2 ks
1 ks
2 PL
 podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľku si nakrájame nadrobno a na oleji skaramelizujeme do hneda. Pridáme rozdrobené droždie a necháme rozpustiť. Prisypeme soľ, korenie a rascu podľa chuti. Do rozpustenej hmoty pridáme vajíčka a poriadne premiešame. Keď máme hotovo, natierame si ju na chlebík (ideálne čerstvý, domáci :-), poukladáme naň na plátky nakrájaný cesnak a posypeme paprikou a natrhanou petržlenovou vňaťkou. Je to ozaj výborne :-)

    Drožďová nátierka - obrázok 1

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
používateľ nemá avatar
plk
lorak - ked som ju pred vela rokmi robil prvykrat "po pameti" (ako ju robievala mama), dal som na koniec uvarene vajicka a posekane na kusky. Bola jedla :-). Ale original maju byt surove vajcia. Ako som sa neskor dozvedel.
@Vladokat , moja známa s obľubou robí drožďovú nátierku a tak som sa i ja rozhodla, že vyskúšam, pridala som si recept do KK, nikdy v živote som ju neskúšala urobiť a tak ma tento raz Tvoj recept "nakopol".
ja ju robievam takto roky , ale tak nariedko , aby sa dala namazať na chlebík a s domásim chlebíkom jedna báseň ja dávam na 3 vajíčka 1 kocku droždia a myslím si že tak akurát aj citiť droždie, ale aj pre tých citlivejšách jedlejšie niekto neznáša pach droždia a pri tepelnej úprave je dosť výrazná ale chuťove vynikajúca niekedy sa robila v jasliach a v škôlke deti ju zbožňovali a preto doporučujeme aj detičkám....
robim roky aj takuto, s vajickami, taku robievala aj moja mama. ale s dcerou si obcas len nechame na cibulke rozpustit drozdie, donho za hrst akejkolvek dostupnej vnate a nic viac. no ano, celozrnny chlieb.
@Vladokat ,dakujem za pripomenutie, dnes budem mat na veceru. Drozdie mam vazene, nie v kocke, trencianske. Uz sa tesim, lebo som v Jednote kupila psenicny toustovy krajany , tmavy chlieb, je makky a zaujimavy zlozenim. Vraj krajina povodu: Madarsko, ale kod je slovensky a oznaceny Penam. Ako je to mozne? Tvoj recept ukladam do KK. Tak som zvyknuta aj ja robit pomazanku.
Drožďová pomazánka mi připomíná léto na dětském táboře na Valašsku! I když mi tam nechutnala, všechno jiné bylo výborné. Jezdila jsem léta. Nejdřív jako dítě a pak jako vedoucí. Strava tam byla slezská a skvělá. Šachta, které tábor patřil, vozila na tábor svoje kuchařky, už skoro babičky, a ty vařily po domácku. Už se to nevrátí..., ale Valašsko od té doby miluju. Tato pomazánka vypadá jinak a opravdu mám velkou chuť ji zkusit! Díky za recept!
drožďovú nám nosila do práce kolegynka, ktorá pred tým pracovala v jasličkách a tam ju často robili, najskôr som myslela, že mi nebude chutiť, ale ona ju robila vynikajúcu
som rad, ze som mohol pripomenut nieco co sme poznali zo svojich detskych cias a co pomaly zapadalo do zabudnutia.
napriklad ja som ako maly chlapec tuto natierku neznasal ale ako vsetko v zivote, tak aj chute casom dozrievaju... nazdravie :-)
Kaď prekonáme tú "vôňu" pri roztápaní droždia vynahradí to dobrá chuť nátierky a navyše zdravá, je tam vit.B, tak prospešný, k tomu reďka alebo paradajka......čo povedať. Cesnak, rascu nedávam, ale dám horčicu plnotučnú, no je veľa obmien na jej prípravu, kto ako má rád, treba vyskúšať.
Ja droždovú pomazánku robím trochu inak. Na ominke masla, ktoré rozpustím opečiem štvrť kg droždia kým sa mi celkom nerozustí a miešam dovtedy kým zase nezhustne a vonia ako pečené mäso, potom ho nechám vychladnúť.(Ja si vždy dám viac droždia, lebo po vychladnutí štvrtinu zjem). Medzitým si rozmiešam polovicu čerstvého masla s nadrobno posekanou cibuľkou a pretlačím na cesnakovom pretláčatku na tvrdo uvarené 3 vajcia, pridám vychladnuté droždie, vegetu a dobre všetko premiešam. Dám na chlebík, ktorý posypem nadrobno posekanou pažítkou. Príprava síce trvá kus dlhšie ale pomazánka chutí. Ja ju robím ked som doma sama a stačím vyvetrať, ale je ju celá rodina.
Aj ja robím inák, podobne ako @zlatusik , teda s maslom, ale miesto vajíčka dávam nadrobno nasekané paradajky, papriku. Je veľmi ľahká a fajne kyslastá. Takže ako vždy : koľko ľudí, toľko chutí -:)
Robím podobné. Na záver, po odstavení z plotne, pridám 1 CL horčice a asi 3 trojuholníky taveneho syra karicka, resp. Lunex. Ak mam, dám ešte nasekanú pazitku. Zamiešame, podávam. Super!☺

Pridaj komentár k receptu: