Domáci zemiakový chlieb so sušenými paradajkami a s rozmarínom
František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula a Kristián Kandráč, 7. októbra 2021
Foto: Šuhajíci pri panvici
tepelná úprava
Suroviny
750 g |
|
3 ks |
|
100 g (v oleji) |
|
1 vetvička (čerstvý) |
|
200 ml |
|
1 PL |
|
60 g |
|
100 g |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
(podľa potreby) |
|
Postup
-
1
Najprv pripravíme kvások: Vlažné mlieko, cukor, rozdrvené droždie a soľ zmiešame a necháme vykysnúť na teplom mieste asi 20 minút.
- 2
V šupke uvarené zemiaky necháme vychladnúť. Po ošúpaní ich rozdrvíme takmer na kašu. Rozmarín oberieme od stonky, a spolu so sušenými paradajkami nakrájame na malé kúsky, primiešame k zemiakom.
- 3
Keď je kvások vykysnutý, pridáme doň zemiaky, múku, maslo izbovej teploty, rascu, paradajky, soľ a 50 ml oleja zo sušených paradajok. Podľa potreby pridávame postupne trocha vody – aby cesto nebolo príliš lepkavé. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 10–15 minút. Vykysnuté cesto premiesime a znova necháme kysnúť 20 minút.
- 4
Z cesta urobíme jeden alebo dva bochníky a vložíme do formy alebo na plech natretý tukom. Necháme poslednýkrát kysnúť asi 15 minút. Naspodok rúry dáme malý plech s vodou a rúru predhrejeme na 220 °C. Bochníky potrieme slanou vodou a pečieme v predhriatej rúre prvých 7 minút na 220 °C. Potom teplotu znížime na 195 °C a pečieme asi 45 minút.
Tiež zemiakový chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Evi, počítám že cesto chytlo barvu od sušených rajčat, oleja z nich a zemiaky nejspíš boly žlté.
Pěkný receptík, suroviny aj fotečka!