Zemiakový chlieb

Domáci zemiakový chlieb so sušenými paradajkami a s rozmarínom

Autor receptu: redakcia

50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme kvások: Vlažné mlieko, cukor, rozdrvené droždie a soľ zmiešame a necháme vykysnúť na teplom mieste asi 20 minút.
  2. V šupke uvarené zemiaky necháme vychladnúť. Po ošúpaní ich rozdrvíme takmer na kašu. Rozmarín oberieme od stonky, a spolu so sušenými paradajkami nakrájame na malé kúsky, primiešame k zemiakom.
  3. Keď je kvások vykysnutý, pridáme doň zemiaky, múku, maslo izbovej teploty, rascu, paradajky, soľ a 50 ml oleja zo sušených paradajok. Podľa potreby pridávame postupne trocha vody – aby cesto nebolo príliš lepkavé. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 10–15 minút. Vykysnuté cesto premiesime a znova necháme kysnúť 20 minút.
  4. Z cesta urobíme jeden alebo dva bochníky a vložíme do formy alebo na plech natretý tukom. Necháme poslednýkrát kysnúť asi 15 minút. Naspodok rúry dáme malý plech s vodou a rúru predhrejeme na 220 °C. Bochníky potrieme slanou vodou a pečieme v predhriatej rúre prvých 7 minút na 220 °C. Potom teplotu znížime na 195 °C a pečieme asi 45 minút.