Zemiakový chlieb
Domáci zemiakový chlieb so sušenými paradajkami a s rozmarínom
Autor receptu: redakcia
Postup- Najprv pripravíme kvások:
Vlažné mlieko, cukor,
rozdrvené droždie a soľ
zmiešame a necháme vykysnúť na teplom mieste asi
20 minút.
- V šupke uvarené zemiaky necháme
vychladnúť. Po ošúpaní ich rozdrvíme takmer na kašu. Rozmarín oberieme od stonky,
a spolu so sušenými paradajkami
nakrájame na malé kúsky, primiešame k zemiakom.
- Keď je kvások vykysnutý, pridáme doň
zemiaky, múku, maslo izbovej teploty, rascu,
paradajky, soľ a 50 ml oleja
zo sušených paradajok. Podľa
potreby pridávame postupne
trocha vody – aby cesto nebolo
príliš lepkavé. Cesto prikryjeme utierkou
a necháme na teplom mieste
kysnúť 10–15 minút. Vykysnuté
cesto premiesime a znova necháme kysnúť 20 minút.
- Z cesta urobíme jeden alebo
dva bochníky a vložíme do
formy alebo na plech natretý
tukom. Necháme poslednýkrát
kysnúť asi 15 minút. Naspodok
rúry dáme malý plech s vodou
a rúru predhrejeme na 220 °C.
Bochníky potrieme slanou
vodou a pečieme v predhriatej rúre prvých 7 minút na
220 °C. Potom teplotu znížime
na 195 °C a pečieme asi
45 minút.
|