Domáci svieži Mojito sirup - koncentrát fotorecept

eviana - fotkaeviana, 23. júna 2013
Domáci svieži Mojito sirup - koncentrát (fotorecept)
Foto: eviana

Moja maminka je majster sveta vo výrobe domácich BIO sirupov, máme vďaka nej roky osvedčené skvelé recepty na ovocné aj bylinkové sirupy. Robievam podľa Zobraziť celý popisMoja maminka je majster sveta vo výrobe domácich BIO sirupov, máme vďaka nej roky osvedčené skvelé recepty na ovocné aj bylinkové sirupy. Robievam podľa nej bazový aj mätový sirup. A toho roku som veľmi premýšľala ako mätový sirup posunúť do ďalšieho levelu a vďaka inšpirácie od Eldinky: http://varecha.pravda.sk/recepty/citronovy-sirup-fotorecept/41088-recept.html (za čo jej veľmi ďakujem) som svoju ideu dotiahla do úspešného konca... sirup je naozaj famózny a osviežujúci...skúste, neobanujete.

Suroviny

5 l
50 halúzok
5 ks
5 ks
5 kg
20 dg
1 ks




Postup

  1. 1

    Limetky a citróny si - podľa Eldinkinej rady - namočíme aspoň na 10-12 hodín do vody so sódou bicarbonou (alebo soľou).

    Domáci svieži Mojito sirup - koncentrát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mätu si poriadne umyjeme... pre istotu ju nechám namočenú vo vode, aby sa vyplavili zabudnuté chrobáčiky a potom ju ešte opláchnem pod sprchou, dáme do väčšej nádoby.

    Domáci svieži Mojito sirup - koncentrát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    4 citróny a 4 limetky nakrájame na kolieska, alebo iné geometrické tvary podľa nálady ...

    Domáci svieži Mojito sirup - koncentrát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ... dáme ich do mixéru rozmixovať na čo najmenšie časti.

    Domáci svieži Mojito sirup - koncentrát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poriadne umytú mätu, 1 limetku a 1 citrón nakrájané na kolieska, 1 vanilkový struk - rozrezaný na polovicu aj vanilkový kaviár z neho vyškriabaný, limetkovo-citrónový mix dáme do väčšej nádoby...

    Domáci svieži Mojito sirup - koncentrát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...zalejeme vychladnutou vodou a necháme 24 hodín odstáť na chladnejšom mieste

    Domáci svieži Mojito sirup - koncentrát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...po 24 hodinách vyberieme halúzky mäty aj kolieska citrusov a poriadne vyžmýkame - to je práca pre môjho chlapa :)

    Domáci svieži Mojito sirup - koncentrát (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...ocedíme najprv len cez sito - aby sme odstránili väčšie nečistoty, resp. kúsky ovocia či mäty. Potom ocedíme cez čistú utierku - ja mám na to špeciálne z plachtoviny ušitú - tá je na to ideálna.

    Domáci svieži Mojito sirup - koncentrát (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do ocedeného vysypeme kryštálový cukor a kyselinu citrónovú. Poriadne miešame kým sa cukor nerozpustí. Potom naplníme do fliaš a je to - z tohto množstva je cca 9 litrov sirupu ... pridáme pár koliesok limetky alebo citróna, zopár lístočkov mäty (mne už žiadna nezostala, všetku som použila), kocky ľadu - zalejeme vodou (POKOJNE RIEDIŤ V POMERE 1:10-12) - a môžeme si pripravovať svieže drinky na horúce letné dni - pre dospelákov hoci aj s kvapkou bieleho rumu :)

    Domáci svieži Mojito sirup - koncentrát (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

11mata11
a netreba to zasterelizovať už potom?Toto vyskušam.....:-)
jerica
@eviana , to je krásna práca a ešte krajší výsledok , klobúk dolu, posunula si ma v príprave tak vynikajúceho koncentrátu .
Určite neostane len v kk :-)
nonna
Precízne, dôsledne vypracované, pochvala! Určite fantastickej chuti a osviežujúci. Mätu mám v záhrade, dá sa vyskúšať. Možno by sa dalo spestriť aj medovkou. Ukladám do KK a posúvam na FBčko.
jujoska
krasa, toto urcite vyskusam, mojito si robievame aj na dovolenke, nemusim sa tolko namahat s drvenim cukru s limetkou a matou, ked zoberiem tento "koncentrat" :-)
manya
vyskúšam ale menšie množstvo, toľko mäty nemám, možno skúsim aj medovku, vďaka za inšpiráciu ak bude chutiť v jeseň narobím do čaju.
marcy
mäta je ako burina,okmásanú mám ju aj ja...ona dorastie :)...pracné,ale pravééé,palec hore
eviana
11mata11 , netreba sterilizovať z dvoch dôvodov: 1. kyselina citrónová účinkuje ako konzervant a 2. vždy sa tak rýchlo vypije, že aj keby veľmi chcel a mohol, nestihne sa pokaziť :) Stalo sa aj, že sa na nejakú fľašku zabudlo, zapadla prachom niekde u maminky v pivnici a aj po roku bol ako čerstvý.
Ale v prípade, že si to chceš poistiť pokojne pridaj od Dr.Oetker prípravok na konzerváciu... zicher je zicher :)
eviana
@jerica , mám veľkú radosť ak som Ťa trošku posunula... naozaj stojí za vyskúšanie... ďakujem Ti za milý komentár :)
1x lianka
denyany
to môže byť dobré... ale keďže moji doma nie sú mätoví, vyskúšam z menšej dávky. ak im zachutí, urobím ďalšiu, veď mäty je vždy dosť.
eviana
@nonna , až mi rumenec na líca vyskočil z toľkých slov chvály... veľmi ďakujem :) Ak je mäta v záhrade, bolo by hriechom neskúsiť... a medovka ho určite krásne citrónovo obohatí tiež, skvelý nápad :)
eviana
@jujoska , mám radosť, že sa Ti môj sirup "Mojito" zapáčil a to, že zjednoduší a spríjemní chvíle na dovolenke je krásna predstava... ďakujem za milý komentár :)
eviana
@manya , množstvo mäty si pokojne prispôsob svojej chuti, ja mám rada, keď je koncentrát naozaj koncentrovaný aj s výraznou arómou mäty, preto to množstvo... maminke v záhrade sa mäte darí, skosili sme asi 1/10 mätovej úrody... a ona po skosení opäť dorastie. A medovka... skvelý nápad... rovnako aj ako dochucovadlo do čaju na zimu :)
eviana
@marcy , ďakujem za milý komentár... veru mäty našťastie máme ako buriny, takže hor sa do zmysluplného kmásania :)
drobeceva
ďakujem za inšpiráciu...mäty máme u rodičov na záhrade dosť, takže vyskúšam :) Hneď to aj ukladám do KK
eviana
@drobeceva , bolo mi potešením :) ďakujem za milý komentár a dúfam, že sa podarí a bude chutiť :)
kozika
Dnes som urobila,vďaka za výborný recept,pridala som aj trocha medovky :D ,je super,doma ani nechceli veriť že to je moja výroba.
Pre tých ktorí sa boja kazenia radím zohriať,ALE NEVARIŤ!!!!,tak na 60*C,a naliať do fliaš a zavrieť alebo zatáčacích pohárov(tie prevraciam hore dnom) .Robím tak aj bazový sirup a ešte sa mi nepokazil.
bambulka
robila som tento sirup z medovky,je ozaj vynikajuci ,mam rada taketo recepty ,nie tie z obchodu s eckami a hlavne kvôli vnucatam ,eviana vdaka za vyborny recept.
eviana
@kozika , @bambulka ... milé dámy, bolo mi potešením, mám veľkú radosť, že sa zadarilo a sirup sa podaril, ďakujem Vám za milé komentáre :)
marianne
Ta kyselina citronova...skutocne 20 dekagramov? sa mi to zda velmi vela....inak mojito na leto je super vec....a este sa chcem opytat kolko Ti vyslo vysledne v litroch?
eviana
@marianne , ak máte radšej sladšie ako kyslasto-osviežujúce drinky, tak pokojne zníž množstvo kyseliny citrónovej, ale pre nás je to takto ideálne. Píšem v bode 9, že z tohto množstva bolo cca 9 litrov sirupu.
Ospravedlňujem sa, že reagujem až tak neskoro :)
paploska
len si tak čítam varechu a úplnou náhodou som naďabila na tvoj skvelý recept a nápad. super, mám kopec mäty a milujeme mojito :-) Ď
eviana
@paploska , mám radosť, že môj recept padol na úrodnú pôdu... dúfam, že bude chutiť toto mojito :)
meraxes
Výborné osvieženie na leto. Keďže sa mixujú aj so šupou, je lepšie si kúpiť bio citróny a limetky, pretože kôra obyčajných citrusov obsahuje obrovské množstvo pesticídov.
eviana
@meraxes , ďakujem za milé slová. Súhlasím s Tebou - ideálne použiť bio citróny, ale tie tiež namočím do vody so sódou bicarbónou, pre istotu. :)
vnuckai
moze mi prosím niekto poradit, co sa mohlo stat ? vlani som robila tento sirup presne podla postupu, tak som sa nan tesila, dokonca z dvojnasobnej davky.... a vsetok sa mi pokazil... aj flase som dôkladne umyla a chytil pliesen, netreba ho sterilizovat alebo co ? dakujem
yogicek
Milá @vnuckai
Tu Ti asi ťažko niekto poradí. Ja som tento sirup tiež robil, ale naopak iba polovičnú dávku. Pre istotu. Keby sa pokazil nemám takú škodu a keď sa osvedčí tak nabudúce urobím viac. Mne sa nestihol. Do konca leta bolo po ňom. Tu je veľa aspektov, prečo sa ti mohol pokaziť. Možno si niečo opomenula a ani si toho nemusíš byť vedomá. Na limetkách, citróne a na lístkoch mäty mohla byť začínajúca plieseň ktorú voľným okom nezbadáš, nepíšeš ako a za akých podmienok si to skladovala atď. No neviem.
havino
@vnuckai a kedy si prišla na to, že sa ti pokazil? až dnes? ked si sa prihlásila na varechu?
eviana
@vnuckai , je veľmi ťazko radiť, ja nemám skúsenosť, žeby sa tento sirup kazil. Robievame ho cele roky, u maminky sme dokonca aj fľašu 3-4 ročného našli zabudnutú v pivnici a nič mu nebolo. Z tohto čo som tu vložila a pri tej príležitosti ho pripravovala sme všetko popili v priebehu 3 mesiacov - jednoducho ho milujeme a neviem si predstaviť, že by sme ho mali a polroka z neho neochutnali. Maminka má vraj v špajzi ešte poslednú fľašu, otvorenú, odpitú a napriek tomu, že ju má otvorenú a nie plnú, nekazí sa.
Ako píše @yogicek - hygiena je veľmi dôležitá, mätu aj citróny treba dôkladne umyť, takisto fľaše... Mrzí ma, že sa Ti také stalo a naozaj netuším prečo.
@all poprosím ak máte niekto skúsenosť s výrobou tohto sirupu podľa môjho receptu, podeľte sa o svoje skúsenosti s ním.
Ďakujem.
ocko
iste sa moze dat aj do mrazaku v plas.flasiach neskusila niektora? ja som tak dala sirup z baze a v nedelu som ho dala von a bol ok zajtra idem robit tvoj recept lebo mam vela mäty a dam aj do mrazaku .Dakujem
zizaster
Dnes som plnila:-) Robila som menšie dávky,menej cukru trocha a menej kyseliny a je výborný:-) Ja také veci nepijem,skôr muž,ale hodí sa keď príde návšteva a občas musím piť aj niečo iné ako vodu. Dala som trstinový cukor,tak ho mám hnedý,ale keď to má byť echt Mojito,tak som dala dobre:-) Ale iné som chcela. Urobila som aj levanduľový. Postup ten istý,len namiesto mäty som dala levanduľu,ešte menej kyseliny a cukru,aby mi vynikla bylinka a ten je priam famózny! Už sa teším na prvú návštevu,nech sa pochválim:-)
magnus020
@eviana a dodrzala som cely postup ale mam z tejto varky IBA 6,4litra a vobec nevirm preco...Som cakala tych 9litrov lebo chutivo je NAOZAJ perfektny. Buduci tyzden robim na novo aj pre sirsiu rodinu.
Velmi pekne dakujem ze si sa s receptom podelila
nefertiti
Ďalší zaujímavý recept, ale znova vanilka? A teraz dokonca do mojita? Prečo preboha? =D
Ak si tú vanilku odmyslím, vyzerá to byť super sirup na leto. =)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia