Domáci svieži Mojito sirup - koncentrát (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Moja maminka je majster sveta vo výrobe domácich BIO sirupov, máme vďaka nej roky osvedčené skvelé recepty na ovocné aj bylinkové sirupy. Robievam podľa nej bazový aj mätový sirup. A toho roku som veľmi premýšľala ako mätový sirup posunúť do ďalšieho levelu a vďaka inšpirácie od Eldinky: http://varecha.pravda.sk/recepty/citronovy-sirup-fotorecept/41088-recept.html (za čo jej veľmi ďakujem) som svoju ideu dotiahla do úspešného konca... sirup je naozaj famózny a osviežujúci...skúste, neobanujete.

Postup

  1. Limetky a citróny si - podľa Eldinkinej rady - namočíme aspoň na 10-12 hodín do vody so sódou bicarbonou (alebo soľou).
  2. Mätu si poriadne umyjeme... pre istotu ju nechám namočenú vo vode, aby sa vyplavili zabudnuté chrobáčiky a potom ju ešte opláchnem pod sprchou, dáme do väčšej nádoby.
  3. 4 citróny a 4 limetky nakrájame na kolieska, alebo iné geometrické tvary podľa nálady ...
  4. ... dáme ich do mixéru rozmixovať na čo najmenšie časti.
  5. Poriadne umytú mätu, 1 limetku a 1 citrón nakrájané na kolieska, 1 vanilkový struk - rozrezaný na polovicu aj vanilkový kaviár z neho vyškriabaný, limetkovo-citrónový mix dáme do väčšej nádoby...
  6. ...zalejeme vychladnutou vodou a necháme 24 hodín odstáť na chladnejšom mieste
  7. ...po 24 hodinách vyberieme halúzky mäty aj kolieska citrusov a poriadne vyžmýkame - to je práca pre môjho chlapa :)
  8. ...ocedíme najprv len cez sito - aby sme odstránili väčšie nečistoty, resp. kúsky ovocia či mäty. Potom ocedíme cez čistú utierku - ja mám na to špeciálne z plachtoviny ušitú - tá je na to ideálna.
  9. Do ocedeného vysypeme kryštálový cukor a kyselinu citrónovú. Poriadne miešame kým sa cukor nerozpustí. Potom naplníme do fliaš a je to - z tohto množstva je cca 9 litrov sirupu ... pridáme pár koliesok limetky alebo citróna, zopár lístočkov mäty (mne už žiadna nezostala, všetku som použila), kocky ľadu - zalejeme vodou (POKOJNE RIEDIŤ V POMERE 1:10-12) - a môžeme si pripravovať svieže drinky na horúce letné dni - pre dospelákov hoci aj s kvapkou bieleho rumu :)