Pivový chlieb
Pivový chlieb

Domáci pivový chlebík s oškvarkovou nátierkou

Michal Lukačovič a Filip Bukový
z Wellness hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach, 11. júla 2019
Domáci pivový chlebík s oškvarkovou nátierkou
Foto: Pravda - Ivan Majerský
30 minút
príprava
30-40 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kg
550 ml
80 g
20 g
100 g uvarený
20 g
1 kocka
Nátierka:
500 g
30 g
50 g
3 ks
150 g
30 g
5 g
120 g




Postup

  1. 1

    Droždie rozmiešame v pive spolu so soľou, s cukrom a majoránom. Pridáme nastrúhaný uvarený zemiak a múku, vymiesime polotuhé cesto, ktoré necháme kysnúť asi 30 minút.

  2. 2

    Z vykysnutého cesta vytvarujeme 2 bochníky, ktoré necháme podkysnúť a pečieme v rúre rozohriatej na 220 °C asi 30–40 minút. Upečené bochníky necháme vychladnúť na mriežke.

  3. 3

    Nátierka: Oškvarky pomelieme, pridáme horčicu, soľ, korenie, nastrúhané uhorky, maslo, cesnak a nastrúhané vajcia uvarené natvrdo. Všetko spolu dobre premiešame.

Diskusia k receptu

marienka44
Teraz som ju pripravila, je vynikajúca. Mala som asi 350 g oškvarkov, prísady som prispôsobila tomuto množstvu.
tabitha
Vyskusala som vas chlebik, je tam vsak privela soli! Prosim, upravte si mnozstvo. Ja som dala o stvrtinu menej a stale je dost slany. Osobne si myslim, ze by pokojne stacilo dat len polovicu.
marienka44
Vcera som pomazanku robila zase, striktne podl receptu z 200 g neslaných skvariek. Dala som cca 11 g soli, recept káže 30 g/500 g skvariek. Strasne slaná bola poamzánka, nedala sa to jest, soľ stípala na jazyku. Aby som zmiernila slanost, uvarila som dalšie, v poradí tretie vajce na tvrdo a slanosť bola stíle. Nasla som v mrazničke ďalšie skvarky 200 g, zomlela som ic. Mlynšek som mala už umytý po prvej várke! Nič, stále slané a ja mám vysoký tlak, tak solím mierne. Uvarila som ďalšie vajce na tvrdo, dúfajúc, že to pomôže. Aj tak je to slané, pokazila som si suroviny, možno aj zdravie. A masy bolo priveľa, plný 7 dcl pohár a ďaši menší pohár. Poslala soim to dcére, hádam to skonzumujú, ale budem zodpovedná za poškodenie zdravia celej rodiny.
Dnes som odvážila 30 g soli a je to 5,5 KL !!! Recept treba opraviť. Minule som dala podľa seba, primerane a pomazánka bola výborná. Ten šefkuchár, autor receptu, nemá predstavu, keď dal 30 g soli do 500 g skvariek. Podľa mňa to malo byť 3 g namiesto 30 g.
Píšem preto, aby som varovala osttných .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia