Domáci chlieb v rúre-zemiakový (chrumkavá kôrka)

lweon - bez fotkylweon, 8. novembra 2012
Domáci chlieb v rúre-zemiakový (chrumkavá kôrka)
Foto: lweon

Toto je finálna verzia mojich pokusov a fúzia asi 3 receptov. Mal som problem s kôrkou. Vždy to bola skôr zbraň ako chlieb. Tak Zobraziť celý popisToto je finálna verzia mojich pokusov a fúzia asi 3 receptov. Mal som problem s kôrkou. Vždy to bola skôr zbraň ako chlieb. Tak isto som vyladil aj chuť. A keď sa mi podarilo urobiť chlebík, ktorý momentálne chutí každému, rozhodol som sa ho zverejniť.

15
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 250/180 °C

Suroviny

1 kg
42 g
2 PL
3 ČL
1 ČL
1 ks
- -
- -
2 hrnčekov
1/2 hrnček
2 ČL




Postup

  1. 1

    Kvások-do pol hrnčeka si pripravíme mlieko a šupneme tam lyžičku cukru (to je papanie pre kvasnice), trosku prihrejeme v mikrovlnke, kedže kvasnice maju radšej vlažnejší kúpeľ. Keď majú wellnes nachystané, rozbalime ich a nadrvíme kocku do mlieka(hrnček može byť aj z kategorie väčších, aspoň bude mať kvások viac času). Odložíme si ich niekde kde nebudu mrznúť a zacneme chystať ostatné suroviny.(zemiak by sa nám mal variť, pretože pri správnom postupe nám kvasnice budu utekať z hrnčeka)

    Domáci chlieb v rúre-zemiakový (chrumkavá kôrka) - obrázok 1
  2. 2

    Do väčšej nádoby si vysypeme pšenično ražnú múku (Hladkú), pridame soľ 3 lyžičky, 1 lyžičku cukru (papanie pre kvasnice) , ocot 2 lyžice (presný účel neviem, zrejme chemický proces- V diskusii Frona spomenula , ze je to koli chuti, aby sa troska neutralizovala chut po kvasniciach), 1 lyžička rasce (ale kto ju miluje, si môže dať aj viac..menej), do zmesi pridame zemiak. Najlepšie je , si ho mimo nastruhať na jemno, aby nam nepopadali do muky väčšie kusy, tažko sa toho potom zbavuje. Kvasok by nám mal tak po 10-15 minútach dávať najavo, že chce von. My ho šupneme k ostatným surovinám. Dolejeme si 2 hrnčeky ( nie uplne plne) vody. A začneme miesiť. To je jedna z najdôležitejších činností! Musíme to všetko zmiešať a kvasnice potrebuju vmiesit kyslik. Miesime a pripadne si pridame hladkej múky T650 az kým máme cesto tesne na hranici lepenia na ruky a nelepenia :) Musi mat dost vody v sebe, aby správne prebehol proces. Ja si vyhrejem rúru, dám ju fakt na minimum, len aby som rukou citil, ze je v nej teplo a necham to tam kysnúť cca 30 min. Este pred tym ho potriem troškou vody, nech mi neoschne a prikryjem utierkou. Po 30 minútach to vyberiem a na doske ho poprekladám. Ide zas len o podporu kvasenia a okysličenie cesta. Vymaznám si pekný bochník a umiestnim ho do vymasteneho stredného pekáča. Tam necham ešte asi 15 min, ale hlavne sledujem cesto, ked mam vyplnený pekáč tak je to na šupnutie do pece.(fotka po vykysnutí)

    Domáci chlieb v rúre-zemiakový (chrumkavá kôrka) - obrázok 2
  3. 3

    Teplotu si nastavíme na 250 , toto je rozhodujúca vec. Ak to dáme na celú dobu 180, bude to armagedon. Nez to hodíme do 250 stupňovej horúčavy, potrieme cesto slanou vodou (do hrnčeka vody, pol lyžičky soli). Šupňeme ho tam a dávame pozor, pretože v tejto teplote naozaj nemôže ostať pridlho.Priprávíme si rozpustené obyčajné masielko. Po 12 minútach , vytiahneme chlebík von, teplotu si znizime na 180 (medzi 200 a 150 ) a aby nám nechladol, tak samozrejme co najrychlejšie ho potrieme maslom. Nezlaknite sa, uz po 12 minútach bude mať chlebík farbu. Teraz pokračujeme na 180(táto teplota uz ostáva do konca) v 40tej minúte, prichádza na rad druhé potretie maslom. 50ta minúta slana voda.60 minuta vytahujeme . Ale sledujte si ho, minule som ho musel vyťahovať v 55tej. Na krajoch si pomozte nozom, nemalo by to byť veľmi prilepené a potom vyklopte chlebik niekam, kde chcete aby v klude vychladol :) Najlepsie je , polozit ho na mriezku, take nieco ako sa dáva pod horúci hrniec, lebo ked som to mal na dreve, tak sa to vnútro chlebíka a hlavne spodná časť , neukončili ako mali. Samozrejme, chuťit chuťí ,ale viac mi chutil , ked pekne ochladol na mriezke prikryty utierkou :)

    Domáci chlieb v rúre-zemiakový (chrumkavá kôrka) - obrázok 3

Diskusia k receptu

violetacamorova
Mas ho krasny, mne sa neviem preco tento chlebik nedari, asi je to v mojej rure, lebo nemam normalnu ruru iba taku kombinovanu, ktora vyzera ako mikrovlnka a je to rura, gril a mikro v jednom. Piekla som v nej tento zemiakovy chlebik dvakrat, raz takyto velky ako tvoj, cely som musela vyhodit a potom polovicny, ale tiez nebol dobry.
zazanka
Super. Rozhodne si ukladam do KK a vyskúšam. Perfektný popis. Chcem sa opýtať jedno. Na záver píšeš, ze si máme chlebík sledovať cca po tej 50-55 minúte. Co je rozhodujúce, ze ho treba vybrať? Predpokladám, ze sa do neho nepichá špajdlou...tak zbadám podľa farby, ze či uz prihorieva, resp.vône? Aby nebol vo vnútri ako blato... Inak je ten popis perfektný. Ja chlieb milujem.
abdul
Krásny, ale na takúto alchýmiu fakt nemám.
lweon
Tazko povedat, ale ten chlieb je na teplotu citlivy. Obrovsky rozdiel , piect to na 180 a kombinovane s 250. Ktovie co ta tvoja rura vystraja, akym sposobom hreje. Mikrovlnka zohrieva, ale rozkmitanim vodnych molekul. Tento proces nie je velmi vhodny. Ty potrebujes dodat tomu chlebu teplo a nie produkovat teplo z chleba :)
lweon
zazanka: hovori sa, ze ma mat duty zvuk :) ale, to sa mi nejako neosvedcilo, nemam asi chlebovy sluch. Proste korka uz islo velmi do tmava, a na jednom vystupku to uz skoro cernalo. Mal som ho vtedy asi o 2 min dlhsie na 250 a nevytiahol som ho pri potierani uplne von a to asi spravilo tych 5 min. Ale kazdopadne, 60 min je v pohode, a ak naaahodou vidis ze ten tvoj milacik, akosi prechadza na inu rasu, tak ho proste vyberies :) Este by som spomenul, ze je lepsie ho nechat trosku vychladnut :) aj ked, to sa nie vzdy da
zazanka
Super. Ide víkend. Už asi viem, čo bude manžel piecť... U nás varí a pečie on. Ja si len na vareche vyberiem, čo by som chcela. A tento chlebík musím mať:)))
lweon
zazanka: Daj vediet ako ste dopadli ;)
sportak
Keďže si doma pečiem chleba už dve desaťročia, oceňujem tento tvoj rcp. Je dobrý a podobným spôsobom postupujem aj ja. Nepoužívam ocot a miesto cukru dávam med. A na skúšku či je už dobre upečený používam ihlicu na pletenie. Ak sa na konci ešte cesto lepí ponechám ho ešte v rúre. To sa mi za tie roky dobre osvedčilo. S chuťou do pečenia a nedať sa odradiť pri prvom neúspechu.
sportak
P.s. lweon, o tom masle čítam prvýkrát. Vyskúšam.
babkamt
Krásny chlieb , kôrka je chrumkavá , striedka mäkká , vláčna. Určite sa po ňom len tak zaprášilo. Vôňa čerstvo upečeného chleba určite prilákala do kuchyne všetkých členov rodiny.
evusik
vidieť, že ťa to baví a pečieš z láskou... k tomu je adekvátny aj výsledok :-) a tvoj popis nemá chybu... nech sa ti darí :-) :-) :-)
jatea
Ja chlieb pekávam v peknárničke, ale teraz je momentálne v oprave. Tak vyskúšam tento recept. vyzerá výborne.
iva63
chlebík sa ti vydaril-:) tiež pečiem už dlho chlebík aj pečivo doma... nedávam ocot...naučila som sa používať pšeničný a jačmenný slad, ktorý nahrádza cukor...maslo, ktoré ty používaš som ešte neskúšala,ale určite skusim...recept si ukladám, dakujem-:)
lweon
Sportak:ocot niekde je a inde nie :-) preto davam 2pl namiesto 3,med je samozrejme zdravsi,ale toho cukru je tak nalo a vacsinu spotrebuju ho kvasnice.skusim niekedy aj med,mozno ze podpori lepsie kysnutie. Ihlice a klopkanie :-( ale je to pomoc pre tych, ktori to vedia podla toho odhadnut.dufam ze uz tato diskusia a recept pommozu tym ktori zacinaju :-)
baty
Iweon no si velmi sikovny, chlieb takyto peciem aj ja ale bez toho masielka dnes urcite vyskusam,skusala som uz aj bez octu a dala so aj tri zemiacky a este som obcas pridavala rozne semiacka ako je tekvica,lan,slnecnica,atd.,to len aby bol vzdy trochu iny,ale krasny chlebik a vobec tesi ma ze v dnesnej dobe mladi ludia pecu chlebik, pytam sa preco zaujimali by ma nazory ludi, ja ho peciem preto ze viem co tam vsetko dam a tiez viem ze dodrzim vsetky hygienicke predpisy pri jeho vyrobe atd. Prajem Ti vela vela uspechov!
frona
@iweon niekde som čítala, že ten ocot alebo citronová šťava sa dáva preto, aby nebolo v chlebe cítiť kvasnice.... Tiež som si myslela, že sa to tam dáva pre niečo kvôli chuti alebo kvôli nejakému procesu, ale veru som nevedela, že prečo.... teraz už viem pár mesiacov a už vieš aj Ty.... :-)
irenaw
to už hej, parádny chlieb, tak nech ti to dobre pečie, keď si už našiel ten "svoj" ;-)
lweon
K masielku: aj tousty ked sa robia(nie hrianky) tak ked sa pomazu madlom (tam pouzivam rastlinne) tak maju krasnu zlatu a chrumkavu korku,ktoru proste inak neziskaju.a u tochto chlebika cittit hlavne za tepla tu chut masla,nie rusivo ale prijemne. Frona :-) tvoju bedomost potom dopisem pod tvojim menom do receptu :-) dufam ze spolocnymi silmi
lweon
Spolocnymi silami to dotiahneme tak, ze si bude vediet upiect chlebik kazdy. Pardon za chyby ale z mobilu sa tu tazko prispieva,hlavne dlhsie prispevky :-)
lweon
frona:dal so mto googlit, tak rozne nazory. Vraj to je koli nakyslej chuti aby sa napodobnili chlebove kvasnice. Cize to by aj mohlo byt to co si spominala, len inak vylozene. Potom tam boli nazory, ze koli tomu aby sa nedrobil a podobne.
tatranka
To zloženie ingrediencii je skoro totožné s mojími.Tiež som spokojná s chlebíkom ktorý pečiem.Verím ti že si recept vylepšoval skúšal.robím to tak aj ja.Niet nad domáci chutne vypečený,voňavý chlebík.pečiem vo veľkom pekáči ako ty,ale aj v malých hranatých formách.Vtedy dávku ktorá ide do veľkého plechu rozdelím na dvoje.Mám chutné dva chlebíky,ktorých sa nevieme dojesť.
Pridávam aj svoj recept. varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb-so-zemiakmi-fotor...
hralka
Je krásny,humkavý na pohľad,milujem doma pečený chlebík aj čerstvučký z obchodu u nás,ale odkedy mám domácu pekárničku,pečiem si doma rôzne svoje recepty,ale najradšej mám zemiakový a používam rôzne ingrediencie(semená,vločky a vodu dávam s acidkom alebo bielym jogurtom napolovicu atd´).Je skrátka fantastický,škoda,že neviem pridať fotky,ale mne takýto božský chlebík škodí,lebo váha ide hoooore.
lweon
Tatranka: pozeral som ten rvoj, chcel som dat tiez viacero fotiek,aby to bolo vidno,ale dovolilo iba 3 , vies mi s tym poradit?
joel
Ja pečiem tak isto iba zemiaky dávam 2až 3 podľa veľkosti ale normalne uvarené a pretlačené rozmiešam vo vode aby neboli hrudky, čo sa tyka octu, že vraj sa dava preto aby sa nepokazil chlebik, pečiem vo vyhriatej rure na 200 stupňov a ked vkladam chlieb do rury znižim na 180 stupňov . tiež nam chuti,len aby ho bolo aj naďalej
evanaaa
Ocot robí chlebík kyprejším, aspoň som tak počula. Tvoj je pekný aj na pohľad a iste aj na chuť. Mala by som sa už konečne odhodlať a upiecť.
aduskagi
chlieb som piekla iba 1x a nebola som spokojna. dnes som nabrala odvahu a skusila tvoj recept. chlebik sa este chladi, ale nevydrzala som a ochutnala. je vyborny!!! dakujem za super recept
zazanka
Piekol sa tento víkend. Dopadlo to ako som predpokladala, bolelo ma trochu brucho...hahaha. Neodolala som ešte za tepla. Je fantastický!
lweon
ani neviete aky som rad , ze sa vam to vdaka mojmu receptu podarilo :P
Dakujem za spatnu vazbu
lweon
evanaaa : nuz , ktovie kde je pravda :D ale istotne do cesta patri :)
lessla
dakujem dakujem dakujem, rozhodla som sa konecne upiect domaci chlebik a po dlllhom studovani receptov som sa rozhodla prave pre ten tvoj......je vynikajuci a ten perfektny postup obohateny tvojimi skusenostami mi velmi pomohol .....odteraz smelo upeciem chlebik doma kedykolvek
evita1988
práve dopečené....musím povedať, že je fakt výborný, nato že som ho robila prvý krát sa celkom vydaril, aj vďaka dobrému napísanému receptu...určite odporúčam vyskúšať :)
avis
ahoj,momentalne ho peciem.porad mi prosim kde robim chybu,idem presne podla tvojho postupu a po natreti maslom presla kratka chvila a cely vrch mi popraskal .dakujem
avis
no,teda chut je neopisatelna az na to ,ze mi popraskal :DDD
pipo1971
Ahoj.Tak vcera som ho vyskusal urobit a velka spokojnost...Dakujem
monika13
no akurát som ho šupla do rúry, som zvedavá čo z toho bude :-)
monika13
chlebík sa mi vydaril je chutný, a aj dobre vyzerá...len keď som ho vytiahla z rúry bol krásny chrumkavý a keď som ho prikryla už nieje kôrka chrumkavá...nabudúce neprikryjem...Inak robila som chlieb prvý raz, a pri tomto recepte aj zostanem...Ďakujem
garanco
Ja som práve teraz zapravila na chlieb, tiež dávam jeden zemiak 1 pl octu, a tiež pečiem najprv 10min. pri 250, potom znižujem na 180 ako ty (teraz využívam čas na prezeranie receptov). Ibaže nepotieram maslom ani slanou vodou, iba vodou. Dnes ukončím podľa teba.
mindo113
Koli tomuto receptu som sa oficialne registrovala aby som sa mohla poďakovať. Dnes som piekla, fakt vyborný. ďakujem :)
majkapalacinka
ahooj, tak musim povedat, ze tvoj recept je skutocne ako stvoreny pre prve pokusy s chlebom... vsetko ok, akurat po tych 12 minutach bol az priiilis tmavy... :-( a tak, aby som expresne rychlo znizila teplotu na tych 180, nechala som otvorenu ruru a cakala...neviem, myslis, ze to mohlo ublizit tomu chlebu, ked bol vonku cca 2 minutky_? lebo po upeceni sa mi vidi vo vnutri trosku"vlhky"... ale len v strede rezu... tak neviem, alebo je to tym zemiakom,....
inak, ozaj klobuk dole :-)
wnat
Je to chyba ak mi po kysnutí nevyplnil celý pekáč?
katkakonik
Tak tento recept je jednoznačne jednička. Zmenila som síce múku, ale chlebík bol vynikajúci... Len terz som ho vytiahla z rúri a už je polovica preč :-)
entrecote
klobuk dole! Vyskusala som mnoho receptov, ale tento je jednoznacne uzasny!!!!!!!!
frenkie34
vyzera paradne, urcite ho skusim. len sa chcem opytat ze na ake vyhrievanie nastavim trubu... spodne, vrchne alebo obojstranne? dakujem za odpovede
ivicaga
prave som ho dopiekla, vyzera vynikajuco, cakame kym vychladne a dam vediet ako chuti:)
ivicaga
je BOZSKY, prekladala som ho 3x pred pecenim,davala obycajnuladku muku, ale to maslo je vynikajuca vec, fakt pomaha:) ...uz mame len trosinku chleba, zajtra peciem zase:)
warisiss
Po mnohych pokusoch to uz robim podla tvojho receptu - takmer. Osvedcilo sa mi, ze chlebik je vlacnejsi a nie taky husty, ked ho vymiesim a dam kvasit rovno do nadoby v ktorej ho peciem - bez prekladania. Nadoba vystlana peciacim papierom zabezpeci ze sa chlebik neprilepi a krasne vyrastie. Kazda dalsia manipulacia mi len urobila hustejsi chlebik - vdaka tomu ze to necham vykysnut a uz "nebabrem" tak je ovela vzdusnejsi. Nehovoriac o tom ze mam chlebik uz o dve hodky odkedy si zmyslim ze ho chcem. Dakujem ti najsamviac!
1x lweon
elka
Chlebík som práve vybrala z trúby a je náááádherný !!!Dúfam,že bude aj fajnovučký :)
azrael01
Super, vďaka za recept, konečne to vyzerá ako chlieb :)
oksimo
Naozaj vybornyyyyyyyy!!!! Peciem ho casto. Tvoja alchimia vysla, gratulujem a dakujem za super recept. Len tak dalej :-)
1x lweon
obor123
Chlebík upečený, už aj zjedený.Chuťovo výborný. Ešte aj na druhý deň/ už len /bol mäkkučký. Postup pútavo napísaný, bez zbytočnej samochvály. O týždeň má u nás reprízu.
1x lweon
adinka444
práve som piekla so špaldovej múky....výborný mnaaam,už pečiem len podla tohto receptu :)
1x lweon
machalica
už len 20 m a vyťahujem z rúry.Vyzerá fantasticky.Dík za recept.
marsy
super recept a super postup :) už mu bežia posledné minúty v rúre. Trošičku som pozmenila podľa rady mojej mamky, že zemiaky som rozmiešala s trochou vody (vraj sa lepšie prepoja a premiesia), do rúry som dala hrniec s vodou - vraj lepšie narastie. Inak všetko podľa receptu a som spokojná :)) má nádhernu farby, proporcie na spapanie a NEPRASKOL :) ďakujem
1x lweon
andreaandrea
dakujeme za super recept prave sa mi dopeka v rure, uvidime ako mi z nej vyleze este sa musi dopiect ale zatial vyzera byt ze sa celkom podaril




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia