Domáci chlieb

Domáci chlieb (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Aj vy si môžete upiecť túto dobrotu, ktorú zvládnu aj začiatočníci bez námahy.

20 (+ kysnutie) minút
príprava
20+30 minút
na 250/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Múku preosejeme, v strede urobíme jamku nalejeme 250 ml vody, rozmrvíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Po nakysnutí kvásku pridáme zvyšnú vlažnú vodu, ktorú počas miesenia prilievame a zbytok surovín. Vymiesime hladké cesto. Vrch cesta pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.
  3. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a zľahka premiesime. Boky menšieho plechu vymastíme, vyložíme papierom na pečenie.
  4. Vypracujeme bochník chleba.
  5. Preložíme na plech a necháme krátko 15-20 minút nakysnúť. Pred vložením do rúry potrieme chlieb slanou vodou, urobíme zárezy a pečieme vo vyhriatej rúre na 250 stupňov 20 minút na spodnej mriežke rúry. Po 20 minútach pečenia preložíme plech s chlebom do strednej časti rúry, znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme ďalších 30 minút.
  6. Po upečení chlieb za horúca potrieme slanou vodou, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť.