Domáce žemle (pletenky)

europizza - fotkaeuropizza, 2. februára 2014
Domáce žemle (pletenky)
Foto: europizza

Všade kam sa pozriem, skoro každý pripravuje domáce pečivo. Či už sú to rožky, posúchy, žemle alebo aj obyčajný chlieb. A Zobraziť celý popis Všade kam sa pozriem, skoro každý pripravuje domáce pečivo. Či už sú to rožky, posúchy, žemle alebo aj obyčajný chlieb. A zatiaľ všetci mi povedali, že je to omnoho ľahšie robiť ako sa zdá :) . Ja, čo mám skúsenosti zatiaľ len s chlebom z domácej pekárne, kde som len nahádzala suroviny a zvyšok urobila DP, som sa na pečivo odhodlávala už dosť dlho. Nedávno som piekla kysnuté buchty a zvýšila mi polovica balíčka droždia. Rozhodla som sa, že konečne skúsim upiecť žemle. Inšpirácia: Deník Dity P

12
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
1/2 kocky
1 ČL
200 ml
3 PL
3 PL
1 ČL
1
Na posypanie (čo kto chce):




Postup

  1. 1

    Múku si preosejeme do misy a v strede urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zasypeme cukrom a zalejeme trochou vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.

  2. 2

    Medzitým si v mlieku rozpustíme masť a soľ. Spolu s jogurtom (nie studeným) pridáme do misy s kváskom. Vypracujeme cesto. Keď sa nám už nebude lepiť, zakryjeme ho utierkou a necháme kysnúť cca 1 hodinu na teplom mieste.

  3. 3

    Vykysnuté cesto si rozdelíme na 12 častí a necháme ešte asi 5 min kysnúť. Z každej časti vyrobíme tenký valček, ktorý rozdelíme na 3 časti a upletieme ,,vrkoč" (pletenku). Poukladáme na plech a necháme asi 20 min kysnúť.

  4. 4

    Bielok zmiešame asi s 3 PL mlieka a potrieme ním pletenky. Posypeme ich hrubozrnnou soľou, makom alebo celou rascou (môžeme aj sezamom). Necháme chvíľu odpočívať. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20 - 25 minút...dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

afataga
sikovna, pekne sa ti vydarili, ani by som nepovedala ze prve, ja tiez davam do cesta mast, ak mas DP, isto ma aj program na miesenie a kysnutie, mozes si cesto dat spracovat do nej, usetris si kopu casu, ja to tak robim, lebo som leniva sa babrat s cestom :-)
tigersilver
Vyborne- dnes som robil (povodne na ranajky, ale neodolal som a dal som si uz teraz vecer). :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia