Foto: europizza
Všade kam sa pozriem, skoro každý pripravuje domáce pečivo. Či už sú to rožky, posúchy, žemle alebo aj obyčajný chlieb. A Zobraziť celý popis Všade kam sa pozriem, skoro každý pripravuje domáce pečivo. Či už sú to rožky, posúchy, žemle alebo aj obyčajný chlieb. A zatiaľ všetci mi povedali, že je to omnoho ľahšie robiť ako sa zdá :) . Ja, čo mám skúsenosti zatiaľ len s chlebom z domácej pekárne, kde som len nahádzala suroviny a zvyšok urobila DP, som sa na pečivo odhodlávala už dosť dlho. Nedávno som piekla kysnuté buchty a zvýšila mi polovica balíčka droždia. Rozhodla som sa, že konečne skúsim upiecť žemle. Inšpirácia: Deník Dity P
porcií
na 180 °C
Postup
-
1
Múku si preosejeme do misy a v strede urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zasypeme cukrom a zalejeme trochou vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
- 2
Medzitým si v mlieku rozpustíme masť a soľ. Spolu s jogurtom (nie studeným) pridáme do misy s kváskom. Vypracujeme cesto. Keď sa nám už nebude lepiť, zakryjeme ho utierkou a necháme kysnúť cca 1 hodinu na teplom mieste.
- 3
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 12 častí a necháme ešte asi 5 min kysnúť. Z každej časti vyrobíme tenký valček, ktorý rozdelíme na 3 časti a upletieme ,,vrkoč" (pletenku). Poukladáme na plech a necháme asi 20 min kysnúť.
- 4
Bielok zmiešame asi s 3 PL mlieka a potrieme ním pletenky. Posypeme ich hrubozrnnou soľou, makom alebo celou rascou (môžeme aj sezamom). Necháme chvíľu odpočívať. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 20 - 25 minút...dobrú chuť :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu