Foto: ancicka
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Z trocha mlieka, cukru a droždia si urobím kvások.
-
2
Do misky si preosejem múku, pridám mlieko, soľ
-
3
a kvások. Zahnetiem cesto. Cesto by malo byť hustejšie.
-
4
Potom ho vyložím na jemne pomúčenú dosku
-
5
a poriadne ho prehnetiem, ako cesto na rezance, aspoň 3-4 minútky,
-
6
aby bolo hladké.
-
7
Cesto vložím naspäť do misky a nechám ho na teplom mieste vykysnuť tak, aby zdvojnásobilo svoj objem.
-
8
Po vykysnutí cesto vyložím na dosku,
-
9
a rozdelím ho na 20 rovnakých častí.
-
10
Z každej urobím guľku a nechám 20 min. zakryté podkysnuť.
-
11
Potom každú guľku vyvaľkám do oválu na tenko a zrolujem do rolky.
-
12
Každú rolku položím na pomastený plech,
-
13
zakryjem celofánom a nechám ešte podkysnuť aspoň15-20 min. Potom potriem rozšľahaným žĺtkom a upečiem. Pečiem 12-15 min pri 200-220 °C, podľa typu rúry.
-
14
Po upečení vyložim na mriežku a nechám vychladiť.
robim podobne, akurat potieram iba vodou, moji nelubia chrumkave :-)
A prosím,aká je to múka-klasická alebo s vysokým proteínom?:)))
Vsetky tvoje recepty som vzdy precitala ale nenasla v nich, co by som
s cestom sama neurobila. /recepty velmi malo pouzivam lebo mam svoju dlhorocnu a osvedcenu techniku na "hmat" pri kysnutom/, iny recept by som ani nepouzila.
Specialne tu som si musela "figel" najst sama, pretoze ked sme sem prisli, dostala som iba 2 druhy muky a to bielu a tmavu...
Je tu este par sikovnic na tieto starodavne zazraky ale Tvoje recepty @ancicka patria medzi najlepsie aj nakrajsie vyzerajuce v tomto odbore a verim ze kazdy zaciatocnik podla nich len uspesne upecie!
Neverim na hviezdicky ale kedze tu sa na ne hraju pridelujem tych povolenych 5*
Inac sa mi paci sa ako krasne vo vasej oblasti udrziavate tradiciu sviatkov a teda:
Nech sa ti velkonocna tabula dobrot vydari!
pekné,som rada,že si spokojná.