Domáce rožky fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 30. marca 2015
Domáce rožky (fotorecept)
Foto: ancicka
20
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
1 kocka
650 ml vlažné
2 ČL
1 ČL
 na pomastenie

Postup

  1. 1

    Z trocha mlieka, cukru a droždia si urobím kvások.

    Domáce rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky si preosejem múku, pridám mlieko, soľ

    Domáce rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a kvások. Zahnetiem cesto. Cesto by malo byť hustejšie.

    Domáce rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom ho vyložím na jemne pomúčenú dosku

    Domáce rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a poriadne ho prehnetiem, ako cesto na rezance, aspoň 3-4 minútky,

    Domáce rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    aby bolo hladké.

    Domáce rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto vložím naspäť do misky a nechám ho na teplom mieste vykysnuť tak, aby zdvojnásobilo svoj objem.

    Domáce rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po vykysnutí cesto vyložím na dosku,

    Domáce rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a rozdelím ho na 20 rovnakých častí.

    Domáce rožky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z každej urobím guľku a nechám 20 min. zakryté podkysnuť.

    Domáce rožky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom každú guľku vyvaľkám do oválu na tenko a zrolujem do rolky.

    Domáce rožky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Každú rolku položím na pomastený plech,

    Domáce rožky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    zakryjem celofánom a nechám ešte podkysnuť aspoň15-20 min. Potom potriem rozšľahaným žĺtkom a upečiem. Pečiem 12-15 min pri 200-220 °C, podľa typu rúry.

    Domáce rožky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po upečení vyložim na mriežku a nechám vychladiť.

    Domáce rožky (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

jarunka
Krasne rozky, ja teraz peciem vacsinou zemlicky alebo pletenky, nechce sa mi valkat. Na tie tvoje radost pozerat
smejkad
vidiet,ze uz mas pracu s cestom v ruke, krasne su
robim podobne, akurat potieram iba vodou, moji nelubia chrumkave :-)
anina6
krásne rožky Ancicka, veru niet nad domáce pečivo. Mne akurát kysne chlebík.
tothka
Tvoje pečivo je famózne, jednoducho nemá chybu, na sviatky vždy pečiem podobné,tentoraz určite upečiem podľa teba.
1x tothka
pekarik
profesionálny postup prípravy a spracovania cesta,avšak pre krehkosť a trvanlivosť by som prídal tuk 5O gr,
katerin
5 hviezdičiek,štvrtok alebo piatok vyskúšam,ale ako píše @pekarik ,s tukom-na kilo múky stačí 50 g tuku?
A prosím,aká je to múka-klasická alebo s vysokým proteínom?:)))
vybusna
recept aj postup poznam, ale taketo dokonale rozky som jakziv neupiekla , prenadherne
annan
Ja som práve dopiekla,len ja dávam trochu oleja alebo masla,ale nabuduce vyskušam tieto.
havino
šikulka naša, pracant doslova, krásne rožky, ja miesim pol na pol mlieko s vodou a sú také chuťovo obchodné
1x zdezda
honestka
Ukazkove rozky!
Vsetky tvoje recepty som vzdy precitala ale nenasla v nich, co by som
s cestom sama neurobila. /recepty velmi malo pouzivam lebo mam svoju dlhorocnu a osvedcenu techniku na "hmat" pri kysnutom/, iny recept by som ani nepouzila.
Specialne tu som si musela "figel" najst sama, pretoze ked sme sem prisli, dostala som iba 2 druhy muky a to bielu a tmavu...
Je tu este par sikovnic na tieto starodavne zazraky ale Tvoje recepty @ancicka patria medzi najlepsie aj nakrajsie vyzerajuce v tomto odbore a verim ze kazdy zaciatocnik podla nich len uspesne upecie!

Neverim na hviezdicky ale kedze tu sa na ne hraju pridelujem tych povolenych 5*
Inac sa mi paci sa ako krasne vo vasej oblasti udrziavate tradiciu sviatkov a teda:
Nech sa ti velkonocna tabula dobrot vydari!
jujoska
krasne rozky, uz sa tesim ked budem na dochodku a budem doma take vypekat. Potom sa mi taketo recepty zidu, takze obdivujem a ukladam
daniela15
krásne rožky, určite vyskúšam, ale ako píše @havino dám vodu a mlieko a päť hviezdičiek máš aj odo mňa za super recept
sashenka1
kraaaasne rozky-s vajickovym salatom urcite budu fajnucke,dakujem za recept-urcite vyskusam,napisem ako sa podarili...
anett91
Robila som a sú úžasné! Prvýkrát sa mi síce vôbec nepodarili, ale nevzdala som to a skúsila znova. Mňam, výborné. Už budem robiť len domáce! :)
jariam
Skusala so prvykrat... vysli super... vyborny recept aj pre rozkovych zaciatocnikov... dakujem


relaxx1
Ako to urobiť aby rožky po upečení neboli tvrdé ale jemné mäkké chrumkave ako z obchodu
anna087
Privítala by som,keby komentáre boli o tom,že ako sa rožky vydarili a či je dobrý recept a nieže 90% komentárov znie- krásne- úžasné- vyskúšam- ukladám do kk.....Z toho sa človek moc nedozvie
kamka17
práve prvýkrát v živote pečiem rožky (druhýkrát v živote vôbec niečo z kysnutého cesta)...len z polovičnej dávky, lebo som sa bála, čo sa mi podarí...z trocha cesta som upiekla pár buchiet, síce som ich nestihla nechať podkysnúť, tak veľkostne nie sú nič moc, ale už som asi 4 zjedla...a rožteky...no musím sa pochváliť, tvarovo sa mi myslím podarili a chutia mi že veľmi, takže nabudúce z celej dávky budem piecť, nech sa aj ostatným v rodine ujde...takže ďakujem za receptík


1x haji

Zaujímavé video z archívu TV Varecha