Domáce rožky (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

20
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z trocha mlieka, cukru a droždia si urobím kvások.
  2. Do misky si preosejem múku, pridám mlieko, soľ
  3. a kvások. Zahnetiem cesto. Cesto by malo byť hustejšie.
  4. Potom ho vyložím na jemne pomúčenú dosku
  5. a poriadne ho prehnetiem, ako cesto na rezance, aspoň 3-4 minútky,
  6. aby bolo hladké.
  7. Cesto vložím naspäť do misky a nechám ho na teplom mieste vykysnuť tak, aby zdvojnásobilo svoj objem.
  8. Po vykysnutí cesto vyložím na dosku,
  9. a rozdelím ho na 20 rovnakých častí.
  10. Z každej urobím guľku a nechám 20 min. zakryté podkysnuť.
  11. Potom každú guľku vyvaľkám do oválu na tenko a zrolujem do rolky.
  12. Každú rolku položím na pomastený plech,
  13. zakryjem celofánom a nechám ešte podkysnuť aspoň15-20 min. Potom potriem rozšľahaným žĺtkom a upečiem. Pečiem 12-15 min pri 200-220 °C, podľa typu rúry.
  14. Po upečení vyložim na mriežku a nechám vychladiť.