Domáce rezance s tvarohom fotorecept
Foto: Olinecka
Dnes slovenské jedlo starých mám.
príprava
Suroviny
Cesto: | |
350-400 g |
|
3 ks väčšie (najlepšie domáce) |
|
1/2 ČL |
|
Okrem toho: | |
220 - 250 g |
|
1 ks |
|
s vňaťou |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Múku nasypeme na pracovnú dosku, v strede urobíme jamku, do ktorej pridáme soľ.
-
2
Pridáme vajíčka a vypracujeme cesto.
-
3
Cesto rozdelíme na dva časti, každú rozvaľkáme natenko a necháme presušiť, aby sa dobre krájalo.
-
4
Každý vyvaľkaný plát cesta rozdelíme na dve časti, ktoré samostatne zrolujeme a nakrájame na široké rezance. Do hrnca dáme zovrieť vodu, pridáme trocha soli a olej, aby sa rezance pri varení nelepili. Do vody dáme rezance a za občasného premiešania povaríme 3-4 minúty. Uvarené rezance scedíme a necháme odkvapkať.
-
5
Cibuľu a bielu časť lahôdkovej cibuľky očistíme, nakrájame na malé kocky. Na panvičke rozpustíme maslo, pridáme cibuľu, krátko osmahneme. Rezance posypeme tvarohom, pridáme maslo s cibuľou a posypeme pokrájanou zelenou vňaťou z lahôdkovej cibule. Dobrú chuť.
Ale že cibuľa, vňať... to je mi teda tiež novinka, ...
Ďakujem za komentár koľko varení toľko spôsobov, každý robí po svojom. Je to Tvoje varenie ďakujem za príjemný komentár, pozdravujem.
To som rada chutia výborne aj keď je tam, slaninka. Pozdravujem.
Do cesta dávam len 1 vajíčko, ako píšeš Olinka, koľko kuchýň, toľko chutí. Tieto starodávne jedlá nikdy nesklamú :-)) !
Ja som západniar a u nás sa robili tvarohové rezance vždy na sladko. No moja žena je Spišiačka a tam sa robia tieto rezance presne tak, ako píšeš, slaninka, smotana. Základ je ale rovnaký, tvarohové rezance. A tie chutia vždy rovnako. Výborne...
Cibuľka dáva výbornú, chuť. Pozdravujem.
Keď je tam voda, dlho cesto schne. Keď ich potrebujem v ten deň najlepšie pridať viac vajíčka, vodu by som nedala, ale je to vaše varenie. Ďakujem za príjemný komentár.
Všade po svojom ci sú na slano alebo na sladko, orechami, makom.... Pekný deň.
Narobila si mi chute, ja mám rada naslano so slaninkou. :-)
no, až tak dlho to zase nemusí schnúť... ,však sa to robí v ten deň na jedenie..., ako závarka- rezance do polievky samozrejme iba vajíčka...
Ale však som písala v komente - 100 ľudí, 100 chutí...
mňa to naučila moja stará mama nech je jej zem ľahká. Do cesta pridávam teplú vodu - tá nahradzuje vajce a cesto nakrájam na pruhy širokú asi na 7 cm, poriadne pomúčim aby sa nelepilo, poskladám na seba a krájam rezance. Po uvarení ich zalejem vyškvarenou slaninkou a tak pridám tvaroh. Kdo chce dá si na ne ešte kyslú smotanu a z hrnčekom cmaru to je paráda. Keď som ich prvý krát uvaril v Česku kde žijem tak sa vnúčatám robili hrče za ušamy. Už sú z nich puberťáci ale na dotaz čo uvariť tak sú to buď spomenuté rezance alebo halušky