Domáce rezance s oštiepkom fotorecept
Foto: anamana
Domáce rezance s oštiepkom sú pochúťkou, ktorú doma každoročne pripravujeme jedine na slávnostné dni akými sú Vianoce alebo Silvester. Je to náš rodinný Zobraziť celý popisDomáce rezance s oštiepkom sú pochúťkou, ktorú doma každoročne pripravujeme jedine na slávnostné dni akými sú Vianoce alebo Silvester. Je to náš rodinný recept s už veľmi dlhou tradíciou. Za celý môj život som nestretla nikoho, kto by tento recept poznal a aj to je dôvodom prečo vám ho tu chcem dnes predstaviť. Recept je naozaj jednoduchý, tak sa zbytočne nezdržiavajme a poďme na to!
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Všetky pripravené suroviny na rezance dáme do jednej veľkej misy, kde ich najskôr varechou a potom ručne poriadne vymiešame.
-
2
Vymiešané cesto preložíme na dosku posypanú múkou, kde ho rozdelíme na 4 časti.
-
3
Každú časť postupne vyvaľkáme na hrúbku približne 3 mm. Vyvaľkané cestá opatrne rozmiestnime na kuchynské utierky a necháme aspoň 1 hodinu vyschnúť.
-
4
Cesto si nakrájame na dlhé pásy široké asi 5 cm. Pásy poukladáme na seba a natenko nakrájame na rezance.
-
5
Všetky rezance prenesieme naspäť na utierky, rovnomerne rozprestrieme a opäť necháme schnúť jednu hodinu.
-
6
Kým čakáme na rezance, presunieme sa k oštiepku, ktorý sme si približne mesiac vopred zavesili do špajze. Takto usušený oštiepok je nachystaný na strúhanie. Pripravte sa na svalovicu, je to poriadna zaberačka!
-
7
Keď rezance dostatočne vyschli, môžeme ich uvariť vo veľkom hrnci s vodou. Zároveň si môžeme pripraviť aj maslo, ktoré si necháme roztopiť na panvici.
-
8
Uvarené rezance, nastrúhaný oštiepok a roztopené maslo spolu poriadne zmiešame a môžeme podávať!
Rezance som ešte doma nerobila, ale mala by som veru už skúsiť. Super recept.
My si zvykneme oštiepok pripraviť mesiac vopred aby sa poriadne presušil, no to je naozaj už na preferenciách človeka (menej vysušený oštiepok by bol ťahavejší a mal trochu inú textúru).
Taký malý tip ako oštiepok zavesiť - použiť sieťku napríklad z citrónu a následne zavesiť na akýkoľvek háčik do špajze.
Ak nemáte špajzu dá sa použiť pivnica alebo iná tmavá nie moc teplá miestnosť (určite nie chladnička, keďže tam nám oštiepok kvôli vlhkosti nevyschne).
Dúfam, že sa vám recept vydarí a určite mi dajte vedieť ako vám chutilo :D
Ak budete mať akékoľvek iné otázky, veľmi rada odpoviem:)
To veľmi rada počujem!! Určite dajte vedieť ako sa vydaril a či vám chutilo:))