Hamburgerové žemle

Domáce kváskové žemle na hamburger

Autor receptu: redakcia

30 (+ odpočívanie a minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme rozkvas. Špaldovú múku preosejeme, pridáme vodu a kvások. Zmiešame a prikryjeme. Necháme odpočívať asi 10 – 12 hodín.
  2. Potom do rozkvasu pridáme preosiatu múku, teplé mlieko, kryštálový cukor, soľ, roztopené a vychladnuté maslo, vajce. Vymiesime vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misky aj od ruky. Prikryjeme a necháme postáť pol hodiny. Potom ešte trochu premiesime. Opäť prikryjeme a necháme kysnúť asi 2 hodiny. Počas tohto času cesto aspoň dvakrát preložíme.
  3. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 9 rovnakých častí. Každá časť by mala vážiť cca 120 g. Z cesta vytvarujeme hladké guľôčky. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme fóliou tak, aby sa nedotýkala cesta, a necháme odpočívať ešte 2 hodiny.
  4. Nakoniec žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami.
  5. Rúru vyhrejeme na 220 °C. Žemle pečieme asi 20 – 25 minút dozlatista. Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke.