Kváskové žemle

Domáce kváskové žemle (fotorecept)

Autor receptu: kucharecka33

Tieto žemle sú z tuhšieho pšeničného kvásku, ktorý sa zvykne nazývať aj "lievito madre".* Bežne sa používa na sladké pečenie, alebo tam, kde nechcete cítiť typickú kyslastú chuť ražného kvásku.

14
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
15 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si rozkvas. Vymiešame kvások, múku, vodu. Môžeme použiť obyčajnú, špaldovú múku, alebo múku priamo určenú na kváskovanie.
  2. Prikryjeme a necháme nakysnúť 6-12 hodín. V teplom letnom období vám prekysne aj za 6 hodín. Na prikrytie používam plastové "kúpacie čiapky", ktoré dostanete hocikde v drogérii :-)
  3. Pečenie s kváskom trvá dlhšie, preto si ho treba časovo dobre naplánovať. Ja často využívam kvasenie v chladničke cez noc. Aj v tomto prípade som si večer namiešala cesto z rozkvasu a ostatných ingrediencií, znovu prikryla a nechala prekysnúť počas noci v chladničke. Ráno som ho vybrala a na doske začala tvoriť žemličky.
  4. Cesto na žemličky si vždy vážim, aby boli rovnaké. V tomto prípade to bolo cca 80 g na jednu žemličku. Vyšlo mi 14 kusov.
  5. Žemličky necháme v teple podkysnúť. Ja využívam rúru, ktorú mám pri funkcii "kysnutie" nahriatu na 40 °C so zapnutým ventilátorom.
  6. Tesne pred pečením potrieme mliekom a posypeme sezamom, rascou, alebo hrubozrnou soľou podľa chuti. Pred pečením môžeme postriekať vodou. Pečieme na 230 °C cca 15 minút. Ak máme pocit, že trocha zvrchu prihárajú, ku koncu ich môžeme prikryť papierom na pečenie.
  7. Žemličky po dopečení chladíme na mriežke a ešte za horúca postriekame niekoľkokrát vodou. Kôrka nebude tvrdá.
  8. Dobrú chuť! :-)