Kváskové žemle
Domáce kváskové žemle (fotorecept)
Autor receptu: kucharecka33
Tieto žemle sú z tuhšieho pšeničného
kvásku, ktorý sa zvykne nazývať aj "lievito
madre".* Bežne sa používa na sladké
pečenie, alebo tam, kde nechcete cítiť
typickú kyslastú chuť ražného kvásku.
14 porcií |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
15 minút na 230 °C |
Postup
- Pripravíme si rozkvas. Vymiešame kvások, múku, vodu. Môžeme použiť obyčajnú, špaldovú múku, alebo múku priamo určenú na kváskovanie.
- Prikryjeme a necháme nakysnúť 6-12 hodín. V teplom letnom období vám prekysne aj za 6 hodín. Na prikrytie používam plastové "kúpacie čiapky", ktoré dostanete hocikde v drogérii :-)
- Pečenie s kváskom trvá dlhšie, preto si ho treba časovo dobre naplánovať. Ja často využívam kvasenie v chladničke cez noc. Aj v tomto prípade som si večer namiešala cesto z rozkvasu a ostatných ingrediencií, znovu prikryla a nechala prekysnúť počas noci v chladničke. Ráno som ho vybrala a na doske začala tvoriť žemličky.
- Cesto na žemličky si vždy vážim, aby boli rovnaké. V tomto prípade to bolo cca 80 g na jednu žemličku. Vyšlo mi 14 kusov.
- Žemličky necháme v teple podkysnúť. Ja využívam rúru, ktorú mám pri funkcii "kysnutie" nahriatu na 40 °C so zapnutým ventilátorom.
- Tesne pred pečením potrieme mliekom a posypeme sezamom, rascou, alebo hrubozrnou soľou podľa chuti. Pred pečením môžeme postriekať vodou. Pečieme na 230 °C cca 15 minút. Ak máme pocit, že trocha zvrchu prihárajú, ku koncu ich môžeme prikryť papierom na pečenie.
- Žemličky po dopečení chladíme na mriežke a ešte za horúca postriekame niekoľkokrát vodou. Kôrka nebude tvrdá.
- Dobrú chuť! :-)